Gasztro

Citromos borjúleves

Hozzávalók

– 60 dkg borjúhús

– 1 közepes vöröshagyma

– 2 sárgarépa

– egy nagyobb petrezselyemgyökér

– kis darabka zeller

– 1/2 kg sütőtök

– 3 dl tejföl

– 15 dkg mirelit vajgaluska

– liszt, só, bors

– 1 citrom

– 1 teáskanál kristálycukor

– zsír.

Elkészítés

Az apróra vágott vöröshagymát zsírban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zöldséget és húst. Ízlés szerint fűszerezzük, és fedő alatt kissé megpároljuk. Utána meleg vízzel felengedjük, és nem túl erős tűzön addig főzzük, amíg a hús megpuhul. Egy serpenyőben kevés zsiradékon megizzasztjuk a lisztet (nem pirítjuk sötétre), a levesléből merünk rá, csomómentesre keverjük, majd a leveshez adjuk, és összeforraljuk. Közben a sütőtök húsát külön vízben puhára főzzük, kockákra vágjuk, majd a berántott leveshez adjuk. Citrommal, cukorral és tejföllel ízesítve felfőzzük. Forrón tálaljuk, és külön kifőzött vajgaluskát adunk hozzá betétként.

Jó tanács

A leveshez úgynevezett világos rántást kell készíteni, amelyhez épp csak annyi ideig kell a lisztet forró zsírban kevergetni, amíg nyers ízét elveszti, azaz megizzad, de nem pirul barnára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top