Gasztro

Fondue

Itt az ideje felfedezni a fondue-t (fondü), amely Svájcból a század elején indult hódító útjára, és ma már mindenütt gyakori tartozéka a nagy, evõs mulatságoknak. Tehát, aki kedveli azokat az estéket, amelyeken az úri közönség kis ételdarabokkal egy tál fûszerezett olvasztott sajtban turkál, miért is ne követné egyszerû kalauzunkat...

Sajt, kenyér és a turka-pálcák

Az otthoni főzést sokan valami bonyolult művészeti ágként tisztelik, melynek állandó szereplői a csak-elrontani-lehet rántott sajt, a képtelenség-megcsinálni sütemények — de kezdő konyhatündérnek a soha-nem-elég-puha resztelt máj is kemény dió. Pedig egy jó kis otthoni kontárkodásnak lehetnek olyan barátságos hozzávalói is, mint egy tál gőzölgő sajt és néhány letört kenyérdarab egy pálca végén.

Hozzávalók

Szükséges lesz két gerezd fokhagyma, két pohár fehérbor, jó sok érett reszelt sajt, egy teáskanál kukoricaliszt és sok kenyér, saláta vagy bármilyen konyhai maradék, amit majd a főzetbe lehet mártogatni.

Felszerelés

A legolcsóbb megoldás egy nagyobb serpenyőt a tűzhelyre állítani, de aki utál a konyhában nyomorogni, egy olcsó kempingtűzhely és egy tűzálló üvegedény is megteszi.

Elkészítés

Kenjük be az edényt a fokhagymagerezdekkel, majd öntsük bele a fehérbort! Lassú tűzön melegítsük fel, és tegyük bele a sajtot! Keverjük folyamatosan, végül, ha a sajt megolvadt, az egész mártáshoz adjuk hozzá a kukoricalisztet! Az ételdarabokat egyszerű villával vagy pálcákkal lehet a főzetbe mártogatni, ha a sajt már egy kicsit ragacsossá vált, keverjük fel egy kenyérdarabbal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top