Gasztro

Egybesült pulykamell sárgarépaágyon

Hozzávalók:

– 1 kg pulykamell
– 3 fokhagymagerezd
– 2 evőkanál olaj
– 1 evőkanál olaj
– 1 evőkanál vörösborecet
– 2 evőkanál fehérbor
– 10 szem fekete bors
– 3 babérlevél
– 1 teáskanál koriandermag
– 1/2 csokor kakukkfű
– 1/2 l tej
– 75 dkg sárgarépa
– 1 csokor petrezselyemzöld
– 2 evőkanál liszt
– 3 evőkanál vaj
– só, őrölt bors
– a díszítéshez petrezselyemzöld és kakukkfű

Elkészítés

A pulykamellet megmossuk, megtöröljük.

A megtisztított fokhagymagerezdeket fokhagymaprésen átnyomjuk, vagy kés fokával összezúzzuk. A húst sóval, őrölt borssal, fokhagymával bedörzsöljük, majd a felhevített olajon körös-körül megsütjük.

Felöntjük a borecettel és a fehérborral. Hozzáadjuk a szemes borsot, a babérlevelet, a koriandert és a kakukkfüvet, majd kb. 5 percig főzzük. Állandó keverés mellett beleöntjük a tejet, lefedjük és előmelegített sütőben 175 fokon (gáztűzhelynél 2-es fokozaton) 1 és 1/4 órát sütjük. A lekapargatott sárgarépát felszeleteljük és forrásban lévő, sós vízben kb. 10 perc alatt megfőzzük. Közben a megmosott, lerázott petrezselyemzöldet finomra felaprítjuk. Az egybesült pulykamellet a sütőből kivesszük, és letakarva rövid ideig pihentetjük.

A pecsenyelevet szűrőn átszűrjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a 2 evőkanál vajjal összedolgozott lisztet. Kevergetve összeforraljuk, és sóval, borssal ízesítjük. A maradék vajat lábosban megolvasztjuk, majd beleforgatjuk a felaprított petrezselyemzöldet és a sárgarépát. A pulykamellet a petrezselymes, vajas sárgarépával és kevés mártással tálra szedjük. Petrezselyemlevelekkel és kakukkfűvel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.

Elkészítési idő 1 3/4 óra, adagonként 2180 joule-t (520 kalóriát) tartalmaz.

Tippek

  • A párolt sárgarépa helyett köretként petrezselymes rizst kínálhatunk a sült pulykamellhez.
  • Az egybesülteket előre, míg a hirtelen sülteket utólag kell megsózni: így maradnak bennük az értékes húsnedvek.
  • A húsételeket nemcsak sóval, borssal, hanem köménymaggal, majoránnával, tárkonnyal, kaporral, metélőhagymával is ízesíthetjük.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top