Fotó

Így örültek a Katona József Színház társulatának a bányatelepi gyerekek

A képek láttán az ember menthetetlenül is arra gondol, hogy de nagyon jó is lenne ott lenni a szúcsi gyerekekkel, a zseniális színészekkel – ott, ahol a hétköznapok annyira nem is szépek.

2016 tavaszán egy különleges kezdeményezésbe lehelt életet a Katona József Színház és az Autonómia Alapítvány: Eltáv néven felzárkóztató programot indított, hogy a heves megyei Szúcs-Bányatelep roma közösségét segítse. A cél, hogy a helyiek szegregációját oldják, feloldják. A programban gyerekek és felnőttek, szúcsiak, budapestiek, színészek, nézők és diákok egyaránt részt vesznek.

„Szeretek Szúcson lenni a foglalkozásokon túl is. Csilláéknál kávézni, Erikáéknál hallgatni, ahogy Bandival húzzák egymást, enni Zsuzsa mama lángosából, gubbasztani a hokedlin Zsuzsikával, beszélgetni Lacival, mi lesz a telepen egy év múlva, és persze a többiekkel is; Jóskával, Mikiékkel, Manóékkal. Jó ott lenni. Magától értetődő. Másfél évvel korábban minden foglalkozás első fél órája azzal telt, hogy sorra jártam a telep házait a gyerekekért. Emlékszem, a kamaszokért a tyúkól mögé kellett mennem, oda bújtak el előlem. Ma már szemrehányóan megjegyzik, ha néhány percet kések” – mondja Végh Ildikó, az Eltáv vezetője. A társulat nyár eleji látogatásának felejthetetlen pillanatait Szilágyi Lenke fotóművész örökítette meg, a képeket október 18-ig lehet megnézni a Sufni előterében. 

Rujder Vivien (Fotó: Szilágyi Lenke)

Borbély Alexandra (Fotó: Szilágyi Lenke)

Mészáros Blanka (Fotó: Szilágyi Lenke)

Ónodi Eszter (Fotó: Szilágyi Lenke)

Dankó István (Fotó: Szilágyi Lenke)

Kovács Lehel (Fotó: Szilágyi Lenke)

Kovács Lehel és Mészáros Blanka (Fotó: Szilágyi Lenke)

Dér Zsolt (Fotó: Szilágyi Lenke)

Jordán Adél, Rajkai Zoltán és Tasnádi Bence (Fotó: Szilágyi Lenke)

Tasnádi Bence (Fotó: Szilágyi Lenke)

Pálmai Anna (Fotó: Szilágyi Lenke)

Elek Ferenc (Fotó: Szilágyi Lenke)

Tasnádi Bence (Fotó: Szilágyi Lenke)

Rujder Vivien, Mészáros Blanka, Jordán Adél és Tasnádi Bence (Fotó: Szilágyi Lenke)

Vajdai Vilmos (Fotó: Szilágyi Lenke)

Keresztes Tamás (Fotó: Szilágyi Lenke)

Pálos Hanna (Fotó: Szilágyi Lenke)

A társulat és a gyerekek (Fotó: Szilágyi Lenke)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.