Fotó

Így nézne ki ma a híres festmény a Függetlenségi Nyilatkozatról

Ki ne ismerné John Trumbull festőművész ikonikus festményét, a Függetlenségi Nyilatkozatot? Amerika legfontosabb kordokumentuma egy történelmi pillanatot ábrázol: amikor Thomas Jefferson bemutatja a dokumentum első tervezetét a Kongresszusnak. Az 56 alapító atya 1776-ban írta alá, kulturális jelentőségéről azonban csak napjainkban beszélhetünk igazán.

Nehéz elhinni, hogy egy új nemzet bátor nyilatkozata két és fél évszázaddal később még relevánsabb lenne, de Amerika folyton változik; arra törekszik, hogy megfeleljen az alapítő atyák eszményeinek. Trumbull alkotását most maguk a szereplők leszármazottjai keltik életre, hogy megmutassák a kontinens sokszínűségét.  

Az eredeti festmény 1819-ből és az újrafotózott változat a leszármazottakkal 241 évvel később
Az eredeti festmény 1819-ből és az újrafotózott változat a leszármazottakkal 241 évvel később

“Ha jól megnézed ezt a fantasztikus képet, láthatsz feketét, fehéret, latin-amerikait, ázsiait… egy kicsit mindenből. Ez Amerika igazi arca!” – mondta Shannon Lanier, Thomas Jefferson elnök hatodik unokája a fotóról.

Andrea Livingston félig filippínó. Nemrég tudta csak meg, hogy az egyik alapító atya Philip Livingston nyolcadik generációs leszármazottja. “Úgy érzem, igazán büszkék lehetünk erre az országra, de még hosszú utat kell megtennünk addig, amíg érvényesíteni tudjuk atyáink akaratát” – tette hozzá.


Forrás: CBS News, My Modern Met

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top