Fotó

Július 4: az USA 241. születésnapját ünneplik a függetlenség napján

Július 4. minden évben nemzeti ünnep az Egyesült Államokban, ilyenkor ünneplik ugyanis az ország függetlenné válását. Fotós összeállításunkban bemutatjuk, hogyan emlékeznek az USA polgárai.

1776. július 4-én fogadták el az Egyesült Államok függetlenségi nyilatkozatát a Kontinentális Kongresszus tagjai. Érdekesség, hogy a dokumentumot két nappal korábban szövegezték meg, az USA alapító atyái azonban július 4-ig faragták a szöveget, hogy mindenki számára elfogadható legyen, az első nyomtatványon ezért ez a dátum szerepel. A függetlenségi nyilatkozatot végül 1776. augusztus 2-án írták alá, ezzel hiavatlossá téve az új ország elszakadását Nagy-Britanniától és a brit birodalomtól.

Ennek ellenére a függetlenség napját július 4-én ünneplik, ilyenkor az amerikai családok piknikeznek, vagy kerti partikat rendeznek, esetleg részt vesznek az ilyenkor szokásos felvonulások, parádék egyikén. 

Július 4-re minden csillagos-sávos díszbe borul, az autóktól a fürdőruhákig. (Fotó: Getty Images)

 

A függetlenség napja igazi családi ünnep, ilyenkor összejönnek a rokonok és a barátok is, hogy közösen ünnepeljék az USA születésnapját. (Fotó: Getty Images)

 

A texasi Wimberley egyik lakója teljes díszben. (Fotó: Getty Images)

 

A 2015-ös bostoni ünnepség résztvevői sem spóroltak a kellékekkel (Fotó: Getty Images)

 

George W. Bush volt amerikai elnök, itt még megválasztása előtt, 1999-ben ünnepli a függetlenség napját (Fotó: Getty Images)

 

  

Ilyenkor mindenki amerikai zászlóval pózol, legyen az épület falára festve… (Fotó: Getty Images)

 

..vagy tortadíszként megvalósítva. A képen az afganisztáni Kandahárban állomásozó katonák várják, hogy megkezdhessék a szeletelést. (Fotó: Getty Images)

 

Katy Perry énekesnő 2014-ben a Disneyland sztárjaival ünnepelte július 4-ét. (Fotó: Getty Images)

 

A Muppet Show sztárjai, Breki és Miss Röfi pedig a PBS közszolgálati csatorna ünnepségén léptek fel.

 

Kevés ember van ilyenkor az utcán, akin semmilyen csillagos-sávos minta nincs. A profik persze nem bízzák a véletlenre… (Fotó: Getty Images)

 

A függetlenség napján USA-szerte felvonulásokat, parádékat rendeznek, amin természetesen a katonák is részt vesznek. A képen Kalifornia állam tartalékosai vonulnak Huntington Beach-en (Fotó: Getty Images)

 

A házikedvencek sem maradhatnak ki a hazafias ünneplésből. (Fotó: Getty Images)

 

2012-ben a világ legnagyobb repülő zászlójával ünnepelték a függetlenség napját. A 16×24 méteres hőlégballon 240 kilót nyom (Fotó: Getty Images)

 

Természetesen az arcfestés sem hiányozhat a repertoárból (Fotó: Getty Images)

 

Ez a dél-karolinai család feldíszített golfautóval vett részt a pár évvel ezelőtti felvonuláson (Fotó: Getty Images)

 

Bruce Springsteen 1985-ben a londoni Wembley-be is elvitte a függetlenség szellemét. “A Főnök” ugyanis egy teltházas koncerttel ünnepelte július 4-ét (Fotó: Getty Images)

 

Barack és Michelle Obama pedig így köszöntötte az amerikaiakat 2013-ban (Fotó: Getty Images)

 

A baseballt az USA kedvenc nemzeti időtöltésének is nevezik. Július 4. tiszteletére a MBL (Major League Baseball) játékosai is nemzeti színekben lépnek pályára (Fotó: Getty Images)

 

Érdekesség, hogy a zászlóégetés nem csak a tiltakozás jele: az amerikai lobogó használatát leíró United States Flag Code értelmében azokat a zászlókat, amelyek már nincsenek olyan állapotban, hogy megfelelő szimbólumai legyenek az országnak, méltóságteljesen, “lehetőleg égetés útján” kell megsemmisíteni. A képen a 775-ös cserkészcsapat tagjai “nyugalmazzák” az amerikai zászlót (Fotó: Getty Images)

 

A New York-i Empire State Buildinget is nemzeti színekkel világítják ki a függetlenség napján. (Fotó: Getty Images)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.