Fotó

27 éves a Hubble-űrteleszkóp: nézd meg a legszebb űrfotóit!

Tegnap volt 27 éve, hogy a floridai Kennedy Űrközpontból útnak indult a Hubble űrteleszkóp, a modern űrkutatás egyik legsikeresebb és legdrágább eszköze. A jubileumra összegyűjtöttük a Hubble legszebb fotóit.

Az űrtávcső Edwin Hubble-ről, az egyik legjelentősebb modern csillagászról kapta a nevét, aki azzal írta be magát a csillagászat történelmébe, hogy rájött, a minket körülvevő galaxisok nem a Tejútrendszer részeit képezik. 

A több mint 11 tonnás Hubble űrteleszkóp 569 kilométeres magasságban kering a Föld körül, ezzel ez a bolygónktól legtávolabb keringő egyik mesterséges objektum. A NASA egyik legnagyobb sikerének számító Hubble karrierje nem indult zökkenőmentesen: a pályára állítást követően a földi irányítás ugyanis titokzatos hibajelenségeket tapasztalt. Az űrtávcső napelemtábláinál furcsa vibráció jelentkezett, ami zavarta a megfelelő működést, ennek köszönhetően a Hubble első képei használhatatlanul homályosak voltak. 

A hibát 1993 decemberében orvosolták, amikor az Endeavour űrrepülőgép asztronautái egy korrekciós optikát építettek be a műszerbe, a nyílt űrben lebegve. Ezen felül már 4 alkalommal jártak űrhajósok a Hubble-nál, nagyobb karbantartásokat végezni. 

A Carina csillagköd a Földtől 7500 fényévre található. A képet a látható fény tartományában készítette a Hubble. (Fotó: NASA)

 

A Jupiter nagy vörös foltja valójában egy több száz éve tomboló vihar. A sötét kör pedig a tökéletes időzítés példája, az ugyanis a bolygó Ganümédész nevű holdjának árnyéka. (Fotó: NASA)

 

Az egyik legjellegzetesebb alakú űrbéli képződmény az Orion csillagképben található Lófej-köd. A kép furcsa színét jelentős mennyiségű hidrogén okozza. (Fotó: NASA)

 

Ennyi marad egy szupernova robbanása után. A gigantikus gázbuborék átmérője 23 fényév, és már 400 évvel ezelőtt felfedezték. (Fotó: NASA)

 

A Hubble űrteleszkóp egyik legjellegzetesebb felvétele a Homokóra (Hourglass) csillagködről. (Fotó: NASA)

 

A képen az IRAS 05437+2502 jelű csillagköd látható. A kép alsó részén látható füsthöz hasonló képződmény valójában óriási porfelhőkből áll. (Fotó: NASA)

 

A NASA ezzel a képpel ünnepelte a Csillagok háborúja – Ébredő Erő című film bemutatóját. A képen az Orion csillagkép részlete látható, amelynek közepén egy újonnan született csillagból két ellentétes irányú gáznyaláb lövell ki. Ez a NASA szakértőit a Star Wars-filmek fénykardjaira emlékeztette. (Fotó: NASA)

 

A Titokzatos hegy, vagyis a Mystic Mountain nevű képződmény a Carina csillagködben. A hatalmas barna tömbök kozmikus porból és gázfelhőkből állnak. (Fotó: NASA)

 

A képen az NGC 4102 jelű spirális galaxis látható, a Nagy Medve, vagyis a Göncölszekér csillagképben. (Fotó: NASA)

 

A Hubble talán legismertebb felvétele a bal oldalon látható. Az 1995-ben a Teremtés Oszlopai nevű képződményről készült képnek 2014-ben elkészítették a nagyobb felbontású változatát, ezzel ünnepelve a Hubble 25. születésnapját. (Fotó: NASA)

 

A Lant csillagképben található NGC 6720, vagyis a Gyűrűs-köd, amely az egyik leghíresebb planetáris köd a világegyetemben. A tőlünk 2300 fényévnyi távolságra található objektum egy fehér törpe egykori gázburka miatt néz ki így. (Fotó: NASA)

 

A Hubble a Szaturnuszról is csodálatos képeket készített. A fotón ráadásul a gyűrűs bolygó négy holdja is látható. A legnagyobb a narancssárga Titán, amelynek árnyéka a bolygó északi sarkvidékére vetül. Alatta, a gyűrűhöz közel látható a Mimas, míg a bolygó bal oldalánál az Enceladus és a Dione holdak figyelhetőek meg. (Fotó: NASA)

 

A Messier 104 néven is ismert Sombrero galaxis a Szűz csillagképnek otthont adó Virgo halmazban található. A gyűrű 50 000 fényév széles, tőlünk 28 millió fényévnyire van. (Fotó: NASA)

 

Az 1947-ben felfedezett PN M2-9 csillagköd különlegessége, hogy középpontjából két irányba lövellnek ki a hatalmas gázfelhők. A csillagászok szerint körülbelül 1200 évvel ezelőtt alakulhattak ki. (Fotó: NASA)

 

A V838 Monocerotis nevű csillag robbanását több hónapon keresztül figyelte meg a Hubble 2002-ben. A csillag ekkor a Földről látható egyik legfényesebb objektum volt az éjszakai égen. A jelenséget a csillag robbanásának fénye okozta, amely megvilágította az azt körülvevő hatalmas porfelhőt. (Fotó: NASA)

 

A Hubble küldetését tavaly nyáron hosszabbította meg a NASA. Az űrteleszkóp így legalább 2021. június 30-ig üzemben maradhat. (Fotó: NASA)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.