Fotó

Egy hely, ami esélyt ad egy jobb életre – a dorozsmai Roma Tanodában jártunk

Kiskundorozsmán ötödik éve működik a Roma Tanoda, egy közösségi tér, ahol a hátrányos helyzetű gyerekek is otthonosan érezhetik magukat. Annyira népszerű, hogy lassan kinövi az önkormányzattól bérelt épületet, ami folyton zsúfolásig tele van. Pedagógiai programokkal, számítógépekkel, csocsó- és pingpongasztallal várják az érdeklődő gyerekeket.
Hátrányos helyzetű roma gyerekek felzárkóztatását tűzte ki céljául a roma tanoda, amely Kiskundorozsmán, Szeged közelében működik.

 

Életkorra és családi körülményekre való tekintet nélkül mindenkit szeretettel várnak az önkéntesek, a gyerekek többsége az Árpa utcai roma szegregátumból érkezik iskola után.

 

Fejlesztő és korrepetáló foglalkozásokat tartanak a hétköznapokon, egy különleges nap kivételével. Kedden délután az egész közösségé a ház, ilyenkor a szülők is eljönnek, otthon érzik magukat itt. Ilyenkor ünneplik meg a születésnapokat, együtt főznek, kézműveskednek a három évestől a kamaszig.

 

A tanoda négy évvel ezelőtt roma egyesületi támogatással jött létre, és a romákat segítő önkéntesek programjainak egy eleme csupán. Személyes kapcsolatokra épül, így az ide járó gyerekeken túl az egész családnak segíteni tudnak.

 

Több példa is igazolja, hogy a szülők által felismert problémákat a tanodások együttműködéssel oldják meg. Lehet ez adminisztratív segítség a munkaügyi központnál, pszichológus bevonása a gyerekek viselkedési problémáival kapcsolatban vagy akár sportfoglalkozás.

 

Az itt tanuló gyerekek között nem egy kiváló tanuló, tehetsége megmutatkozik rajzban, zenében.

 

Azok, akik elköteleződtek a roma gyerekek támogatása mellett, más-más ponton csatlakoznak be; van aki korrepetálást vállal, de akad olyan is, aki ágyat szerez az interneten.

 

Ezek a gyerekek nagyon nehéz anyagi körülmények között élnek, és minden összefogás arra irányul, hogy ne szenvedjenek hiányt alapvető dolgokban.

 

A tanulás a legfontosabb eszköz, ami segíthet nekik abban, hogy megtalálják helyüket a világban, a dorozsmai közösségi tér elsősorban erre helyezi a hangsúlyt.

 

Népszerűsége folytán lassan kinövi az önkormányzattól bérelt helyet, hiszen minden alkalommal zsúfolásig tele a ház.

 

A tanoda működését immár második éve támogatja a szegedi önkormányzat, kiegészülve a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal.

 

E források fedezik jelenleg a működést, amit a rezsi, az élelmiszer és a legalapvetőbb eszközök jelentenek.

 

Emellett a szervezők, az Elszalasztott 1000 Év Roma Egyesület, valamint az AKUT Egyesület, pályázatok útján próbálnak segítséghez jutni, ám jelenleg minden munkatársuk önkéntesen vállal feladatot a tanoda életében.

 

 

 

 

 

 

 

További cikkeink hátrányos helyzetű iskolákról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.