Fotó

Megnéztük a luxuspiacot, ahová nyugdíjasból is csak a gazdagok járnak

A francia sztárséf, Paul Bocuse az éttermek, az ételkülönlegességek és a szakácsverseny után egy piacot is kitalált. Megnéztük a helyet, ahol a lyoni elit kezdi a napot.

Lyon november elején is isteni város. A franciák nagyon tudnak élni, még este is tele vannak a platánfákkal szegélyezett sugárutak, a város két folyója pedig nem szétválasztja, hanem inkább összeköti az itt lakókat. De ami az őszi Lyonból a legmaradandóbb, hogy fantasztikusakat lehet enni. 

Elmentünk Paul Bocuse, a sztárszakács piacára, ami sokkal inkább egy luxusdelikátesz, mint vásárcsarnok, tele csupa csodával.

Paul Bocuse piacának leghíresebb hentese Madame Sibilia. Családja 1922 óta árul húst.

 

A lyoni kolbászok lapockából és a legjobb sonkából készülnek. A zsírtartalom nem lehet több 25 százaléknál.

 

A termékeik közül nagyon népszerű a pisztáciával és szarvasgombával töltött kolbász.

 

Vannak azért kevésbé konyhakész termékek.

 

Profi szakácsok is jönnek ide alapanyagért.

 

Ilyen névvel tényleg isteni lehet, de egy árus elárulta, az elnevezés általában a bél nagyságát és nem az eltérő ízvilágot jelenti.

 

Egy másik pultnál különleges, kolbásszal töltött vekniket árulnak. A pisztácia tényleg csak megbolondítja.

 

Az ember azt érzi, itt dolgoznak a világ legsegítőkészebb árusai.

 

Nincs gyümölcs, amit ne tudnának aszalni, kandírozni. Látványos és tartós.

 

Aki elkészítené a franciák kaviárját, a tapenade-ot, az olajbogyóból és kapribogyóból halmozzon fel készleteket!

 

A pástétomokat különös tisztelettel kezelik. Nem véletlenül, mert mennyei az ízük.

 

Piacon süteményezni jelenthet némi meggondolatlanságot, de nem Lyonban, ahol egyszerűen nem lehet rosszat választani.

 

 

Egyedi kötényviselet.

 

Balra a normál méretű macaronok, jobbra pedig az ideális méret.

 

Renée Richard két éve hunyt el, de a sajtkülönlegességeit továbbgyártják.

 

Sajtból is halmok vannak. Lyonban egy sajttál bármelyik vacsora éke lehet. Az egyik leghíresebb sajtjuk, a cervelle de canut, ami magyarul annyit tesz: a selyemmunkás agya.

 

A bresse-i csirke a világ egyetlen eredetvédett szárnyasa. Ebből következően az íze is különlegesen finom.

 

Vadnyúl is kapható.

 

Nincs piac tepertő nélkül.

 

Több pultnál is teljesen konyhakész termékeket árulnak, kimérve. Ezzel könnyítik meg a hobbiszakácsok és a családra főzők életét.

 

Amíg sorban állsz, kivetítőn nézheted, hogy készül az, amit épp megvennél.

 

Csak egy szimpla bevásárláshoz messze van, de egy lyoni hétvége során kihagyhatatlan a piac, ahol nincsenek kofák!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.