Fotó

Engem itt felejtett a halál – idős nők túl a 100. életévükön

Magyarországon az átlagéletkor 70 év körül van. Vannak azonban olyan kitartó lelkek, akik fittyet hánynak a statisztikákra és 100 éves koruk felett is köszönik szépen, jól vannak, eszük ágában sincs távozni. Kíváncsi voltam, hogy mi élteti őket, mi tartja őket itt, ilyen soká.
Ilcsi néni 102 éves. Amikor bejelentkeztem hozzá fotózásra, figyelmeztettek a rokonai, hogy jóval előre kérjek időpontot, hiszen Ilcsi néni nagyon elfoglalt. De vajon mit csinál az ember 102 éves korában, nap mint nap?

 

“A mai napig dolgozom, gyógytornász vagyok. Házhoz jönnek a betegek, én két éve már nem megyek ki a lakásból, de nem bánom.” Emellett minden vasárnap három fogásos ebéddel várja a rokonokat, unokákat, dédunokákat.

 

Amikor arról faggattam, hogy mit kell tenni hogy ilyen szép kort éljünk meg, az idős nő annyit válaszolt: derű. Azután persze kiderült, hogy azért sok más fontos dolog is van, például a mozgás és az hogy semmit sem szabad abbahagyni. “Ha abbahagyjuk, akkor mi magunk is abbamaradunk” – mondta Ilcsi néni.

 

Jenci néni szintén 102 éves. Egy belvárosi otthonban él, de őt sem volt könnyű utolérni. Ahányszor kerestem, házon kívül volt. Amikor a találkozóra mentem, a portán mondták, hogy megint elment valahova, biztosan mindjárt jön. Amikor megláttam, nem hittem a szememnek.

 

“A legfontosabb, hogy a psziché uralkodjon. Ha valami bajom van, önszuggesztióval gyógyulok. Mondogatom magamnak, hogy percről percre egészségesebb vagyok, és ha ezt kitartóan teszem, a javulás bekövetkezik. Nekem nincs egy vágás a testemen, épek a fogaim is.”

 

Az is nagyon fontos, hogy mindent a pozitív oldaláról nézzünk, mondta Jenci néni. “Amikor a bal szememnél trombózisom volt, azt mondtam, milyen szerencse, hogy csak az egyik szemem gyengült meg.”

 

Jenci színész volt, és büszkén mutogatta nekem azokat a felvételeket amikor a századik születésnapján még verset szaval.

 

Ő Margit néni. A 102. életéve felé halad szorgosan. Rokonai azt mesélték, hogy tavaly rosszul lett, ágynak dőlt, és orvost kellett hívni, mindenki azt hitte itt a vég. Ám pár napos gyengélkedés után Margit néni húsvétra jobban lett és kikelt az ágyból. “Engem itt felejtett a halál” – mondta gyógyulása után.

 

Margit már nem sokat hall, és nem sokat lát a világból, hangos szóval kell hozzá szólni, ha meg akarjuk magunkat értetni vele. Válaszai bölcsek és elgondolkodtatóak. Sokszor emlegeti a szeretet fontosságát, ami életben tartja az embereket.

 

Mielőtt elindultam, mindenképpen meg szerette volna nekem mutatni Roxána szobáját, ő lesz az első ükunoka. A picit már nagyon várja, azt mondogatja, hogy a Mikulás hozza majd.

 

Végül de nem utolsó sorban Rózsi nénit szeretném bemutatni, ő a cikkem győztese, persze csak ami az életkort illeti. Rózsi néni 104 éves.

 

Unokái elmesélték, hogy igazán idén kezdett romlani az állapota, ezelőtt sokkal frissebb volt. 100 évesen még úszott, 99 éves korában egyedül utazott Rómába. Amikor arról kérdeztem, hogy mi a titka a hosszú életnek, egymás után többször elmondta: nyugalom, csend és béke. Mindezt kiabálva, hiszen ő maga most már nagyot hall, a csend szinte állandó.

 

További cikkek az idős korról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.