Fotó

A kórház tusolójában, a padlón kapott helyet újszülött babájával

Rongyok, matracok, rozsdás ágyak és átmeneti otthonok: nézd meg, hogy szerte a nagyvilágban milyen körülmények között hajtják álomra fejüket azok, akik hallomásból sem ismerik, hogy mi az a jólét. Az idén 70 éves UNICEF képei közül hoztunk el néhányat.

Ghána

Így alszanak ők

Egy kislány annak a kunyhónak a padlóján alszik, amin édesanyjával és másik húsz nővel osztozik. Valamennyien kayayeik, vagyis női hordárok, akik azzal keresik a kenyerüket, hogy mindenféle terheket szállítanak a fejükön. Mivel mélyszegénységben élnek, otthont csak a nyomornegyedekben találnak maguknak, munkájuk miatt legtöbbször a piacok mellett telepednek le, ahol mindig akad munka.

Így alszanak ők

Egy terhes nő moszkitóháló alatt, a padlón kialakított ágyon pihen.

Nigéria

Így alszanak ők

Egy fiatal édesanyja egyéves kislányát tartja az ölében, hálószobájuk egy barakkszerű menekültszálló. A fiatal nő templomban volt, amikor a Boko Haram megrohamozta a települést: sok embert megöltek, sokakat elraboltak. Gyereknap volt aznap. Az édesanya kislányával elmenekült, de fiát, akinek sikerült a hegyekben elbújnia, csak egy hét múlva láthatta újra. A támadás után úgy döntött, hogy egy menekülttáborban kér oltalmat két gyermekével, és bár honvágya van, tudja, vissza nem mehet, a támadók mindent elpusztítottak. Férjéről a támadás óta semmit nem tud.

Macedónia

Így alszanak ők

A 3 éves szír Huzifa Mohamed egy macedón menekülttáborban alszik, mögötte a rajz hosszú útjukról mesél.

Fidzsi-szigetek

Így alszanak ők

A 6 éves Sara átmenetileg egy általános iskolában lakik a szüleivel, amióta egy ciklon megsemmisítette az otthonukat.

Malawi

Így alszanak ők

“A földön alszunk, mert a nőgyógyászaton nincs elég ágy” – meséli Mary, aki nemrég adott életet kisbabájának, ma pedig egy csap alatt alszik. Malawin évente 120 000 koraszülött baba jön a világra, közülük 28 000 nem marad életben.

Dél-Szudán

Így alszanak ők

Mingkaman városában, a szabad ég alatt él és alszik az a hajléktalan nő, akinek otthona egy matracból és egy moszkitóhálóból áll.

Így alszanak ők

Matrac, takaró és néhány moszkitóháló jelenti a hálószobát annak a kisfiúnak és családjának, aki egyike annak a 15 000 embernek, akit az otthonában dúló polgárháború tett földönfutóvá. Most Thanyang felé siet, ahol az UNICEF jóvoltából hozzájutnak ahhoz, ami a túléléshez kell (ivóvíz, oltás, élelem), a gyerekek újra iskolába tudnak járni, és lesz tető a fejük felett.

Sierra Leone

Így alszanak ők

Egy fiatal édesanya szegényes falusi otthonában készülődik a lefekvéshez.

Guinea

Így alszanak ők

Egy édesanya, aki nemrég adott életet gyermekének, a kórház zuhanyzójában, a hideg padlón tud csak lepihenni.

Libanon

Így alszanak ők

Egy autó platója jelenti a hálószobát ezeknek a gyerekeknek, akik Al Masnaaban, a libanoni-szír határon élnek.

Madagaszkár

Így alszanak ők

Egy idős asszony fia otthonában húzza meg magát, amióta a heves esőzések nemcsak a terményét, de az otthonát is elmosták. “Nem szeretek itt lenni, mert nagyon kevés a hely, a fiamnak pedig kilenc gyereket kell etetnie. Nem szeretem, hogy én is tőle függök” – meséli az asszony.

Uganda

Így alszanak ők

Egy maláriás dél-szudáni kisfiú egy menekülttáborban pihen, ahol nemcsak élelmet, de orvosi ellátást is kap. 

Banglades

Így alszanak ők

A fiatal házaspár és két fiuk súlyos szegénységben él: a gyerekek alultápláltak, kettejüknek
egy adagnyi étel jut naponta. A kicsik emiatt gyengék és sokat betegeskednek.

 

Gyerekek, akik örültek egy pohár tejnek - 70 éves az UNICEF
70 éves az UNICEF
Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat és segíts Te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.