Fotó

170 millió eladott album, 22 Grammy: 40 éves a U2

Emlékszem, kislány voltam még, amikor a bátyámmal együtt fogtunk egy fekete pólót, és hipóval rárajzoltuk, hogy U2. A végeredmény egy ronda póló lett, mégis rém büszkén viseltem, elvégre a kedvenc rockcsapatomat hirdette – azt a bandát, ami idén alakult 40 éve.
40 éves a U2

1976-ot írtak, amikor a 14 éves Larry Mullen dublini iskolája hirdetőtábláján meghirdette, hogy egy új zenekarhoz keres tagokat. Öten jelentkeztek is, a csapat pedig a Feedback nevet kapta. Maga Larry Mullen lett a dobos, Adam Clayton a basszusgitáros, Paul Hewson (Bono) az énekes, David Evans (The Edge) és testvére, Dik pedig a gitáros.

40 éves a U2

Az újdonsült csapat másfél év felkészülés után benevezett egy tehetségkutató műsorba, amit nemcsak megnyertek, de itt találkoztak a CBS Records-os Jackie Haydennel, aki felajánlotta a már The Hype néven futó csapatnak, hogy elkészíthetik első demófelvételüket.

40 éves a U2
Az események csak úgy pörögtek: a csapat újra nevet változtatott, a U2 mellett tették le a voksot; a bandából kivált Dik, 1979-ben pedig kiadták első kislemezüket, a U2-3-t, ami az ír slágerlisták élére került. Ennek ellenére a sikerre még várni kellett.
40 éves a U2

1980 októberében megszületett az első album (Boy) is, ami már nemcsak Írországban, de Angliában is nagyot szólt. Termékeny évek következtek, olyan albumok láttak napvilágot, mint az October és a War, utóbbinak köszönhetően már az USA-ban is játszották a dalaikat, és telt házas koncerteket adtak.

40 éves a U2

Negyedik albumuk, a The Unforgettable Fire, avagy a felejthetetlen tűz szintén felkerült mind az angol, mind az amerikai listákra, de 1985 nyarára pedig azok is megtanulták, ki az a U2, akik eddig nem tudták: az etióp éhezők megsegítésére életre hívott Live Aid koncertet több mint egymilliárdan látták, ahol Bad című számuk volt az egyik legnagyobb siker.

1987-ben adták ki egyik legsikeresebb albumukat, a The Joshua Treet, ami hamar a listák élére került, az együttes pedig a TIME címlapján találta magát. Elérték a világsikert, világ körüli turnéikon telt ház előtt játszottak. Egy kis pihenő után 1991-ben aztán jött az Achtung Baby, ami ugyancsak elnyerte a rajongók és a kritikusok tetszését.

40 éves a U2

 1996-ban a Pop, 2000-ben pedig az All That You Can’t Leave Behind című albumukat jelentették meg, ami legalább akkorát szólt, mint az Achtung Baby és a The Joshua Tree. 22 országban is a slágerlisták élén kezdett, a Beautiful Day kislemez pedig három Grammy-díjat kapott.

40 éves a U2

2004-ben egy újabb albummal jelentkeztek, a How to Dismantle an Atomic Bomb 32 országban került a slágerlisták első helyére. Ezt követően öt évet kellett várni a következő stúdiólemezre, a No Line on the Horizonra, amit a U2 360° világ körüli turnéja követett. A csapat 110 fellépést vállalt be, öt kontinens 30 országában összesen 7,1 millió jegyet adtak el – Mexikóvárosban 109 ezer ember előtt játszottak. A koncertsorozat bevétele csak a belépőjegyekből 736 millió dollár volt.

40 éves a U2

 Időközben pedig elmúlt 40 év, ez idő alatt pedig a U2 kilencszer vezette az amerikai listákat, bezsebelt több mint húsz Grammyt, eladott több mint 170 millió albumot világszerte.

40 éves a U2

Ikonikus csapatok az NLCafén!

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.