Fotó

Még mindig keresik a lezuhant pilótanő gépének maradványait

Mind a mai napig nem tudják pontosan, mi lett a sorsa annak a vakmerő pilótanőnek, akinek gépe azután zuhant le, hogy megpróbálta megkerülni a Földet, közel 79 évvel ezelőtt.

Amelia Earhart amerikai pilóta azzal írta be magát az újságokba, hogy ő volt az első nő, aki utasként ugyan, de 1928-ban átrepülte az Atlanti-óceánt, összesen 20 óra és 40 perc alatt. Az útra azért választották ki őt, mert a fiatal lány jártas volt a repülésben.

Megtalálták a lezuhant pilótanő maradványait

Amelia a középiskola után, az első világháború idején, belépett a kanadai Vöröskeresztbe, egy katonai kórházban dolgozott, ahol többek között sérült pilótákat is ápolt. Ők voltak az elsők, akik felkeltették a lány érdeklődését a repülés iránt.

Megtalálták a lezuhant pilótanő maradványait

Utasként csak 1920-ban szállt repülőre, ám ez olyannyira meghatározó élményt jelentett a számára, hogy elhatározta, pilótaleckéket vesz. Miután megszerezte a pilótaigazolványt, teherautó-vezetéssel szedett össze annyi pénzt, amiből repülőgépet vehetett, majd pár hét múlva női magassági rekordot állított fel 4300 méter elérésével.

Megtalálták a lezuhant pilótanő maradványait

1927-et írtak, amikor Charles Lindbergh átrepülte az Atlanti-óceánt. A hatalmas teljesítmény hatására egy tehetős londoni örökösnő a fejébe vette, hogy mint első nő, ő is megteszi az utat. Gépet vásárolt, de mivel a családja nem engedte repülni, elkezdett maga helyett keresni valakit, és Amelia Earhart személyében megtalálta azt a nőt, aki első női utasként átszelhette az Atlanti-óceánt. Az utazás után Amelia egy csapásra híres lett, és elhatározta, hogy ismertségét arra használja fel, hogy a nőkkel is megismertesse a repülést.

Megtalálták a lezuhant pilótanő maradványait

Miután megannyi rekordot megdöntött és elképesztő utakat tett meg nőként, legközelebb már akkor cikkeztek róla, amikor titokzatos körülmények között eltűnt a Csendes-óceán felett. Amelia a fejébe vette, hogy megkerüli a Földet. 1937-et írtak ekkor, és útja negyedik hónapjánál tartott, amikor kifogyóban volt a gép üzemanyaga, ám a Howland-szigetet már nem találta meg időben. A gépet utoljára június 2-án látták a radaron. 

Megtalálták a lezuhant pilótanő maradványait

Kutatók úgy feltételezik, hogy a fiatal pilótanő és társa nem halt meg azonnal, szerintük a két kalandor a Nikumaroro-szigeten landolt, a Howland-szigettől mintegy 640 kilométerre délkeletre. Június 2. és június 6. között száz segélykérő hívást észleltek, még Ausztráliában és Texasban is hallották ezeket. Egy texasi háziasszony például arról számolt be, hogy a rádión keresztül hallotta meg a pilótanőt, aki segélyhívásában azt mondta, hogy félig a vízben landolt. Egy 12 éves floridai kislány is hallotta Ameliát, de nem értette, mit mond. A többi hívásból kiderült, társa nagyon rossz állapotban van.

Megtalálták a lezuhant pilótanő maradványait

A kutatók szerint Ameliának úgy sikerült landolni, hogy volt még valamennyi üzemanyag a gépében, mert csak így volt lehetséges, hogy segélyhívást indítson; és bár sikerült földet érniük, és az üzenetüket is fogadták, megmenteni nem sikerült őket.

1940-ben egy brit tiszt talált egy csontvázat a szigeten, amiről az első vizsgálatok azt mutatták, hogy férfi maradványai, egy későbbi, 1998-as vizsgálat során azonban már egy magas, fehér nőt azonosítottak. Ami a gép maradványait illeti, két olyan alkatrészt is találtak, ami akár Amelia repülőjének tartozékai is lehettek, de eltűnésének 80. évfordulóján úgy tervezik, hogy kiderítik, mi az igazság, búvárok segítségével tovább keresik a gép roncsait.

via vintage news

Még több rejtélyes történet az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.