Fotó

15 éves, házas, második gyermekével terhes

Alig töltik be a tízet, rongyos kis játékaikba kapaszkodnak, testükbe még be sem költözött a nőiség, amikor a szüleik már áruba bocsátják, és férjhez kényszerítik őket. Ismerd meg azokat a kislányokat, akiknek nem volt más választásuk, és azokat, akik megmenekültek. Az idén 70 éves UNICEF képei közül válogattuk.

 

Libanon: Waad 13 éves szír menekült. Édesapja kényszerítette, hogy 8 hónappal ezelőtt hozzámenjen egy férfihoz, akit nem ismert. A fiatal lány korábban iskolába jár, most házas, és a földeken dolgozik, hogy segíteni tudja a családját. Válni szeretne.

 

Banglades: A 15 éves Fatema egy nap rájött, hogy édesanyja ki akarja házasítani, jövendőbeli férje pedig még aznap este eljön hozzájuk. A lány kétségbeesett, és elszaladt otthonról, egy barátjánál húzta meg magát. Szerencséjére az esetről tudomást szerzett egy helyi gyermekvédő egyesület, magukkal vitték a lányt egy házba, ahol biztonságban lehetett. Amikor a jogvédők arról kérdezték az édesanyját, hogy megbánta-e a dolgot, a nő azzal védekezett, hogy özvegyként annyira kicsi a bevétele, úgy érezte, nincs más választása. A két nő az UNICEF támogatásával boldogul, Fatima továbbra is iskolába jár, az osztály éltanulói között van (110-en vannak az osztályban). Orvosnak készül.

 

Libanon: Samira, a 14 éves szír menekült 7 hónapos gyermekét eteti. A lányt az ISIS elrabolta, de sikerült Libanonba szöknie, szülei pedig 18 hónappal ezelőtt férjhez adták.

 

Mauritánia: A 15 éves Afaid Maiga Maliból menekült a szomszédos Mauritániába, ahol egy menekülttáborban él. 14 éves volt, amikor apja férjhez akarta adni egy idős férfihoz, a lány édesanyja viszont annyira ellenezte a házasságot, hogy a menekülttábor vezetőjének segítségével az ügyet egy gyermekvédelmi hálózat tudomására hozták. A szervezet munkatársainak sikerült lebeszélniük a lány apját és a vőlegényt a házasságról. A lány ma a szüleivel él.

 

Libanon: A 13 éves Nour négy éve menekült családjával Rakkából Libanonba, ahol most 27 éves férjével él, akivel korábban soha nem találkozott. Szülei csak a háború miatt akarták a házasságot, annyira szegények, hogy nem volt más választásuk. A fiatal feleség nemrég elvetélt.

 

Niger: A ma 17 éves Nafissa egy évvel ezelőtt már házas nő volt, 10 hónapig élt együtt férjével, a harmadik hónapban pedig teherbe is esett, de babája halva született.

 

Libanon: A 15 éves Marwa szír menekült, három évvel ezelőtt ment férjhez, már a második gyermekével várandós. A fiatal pár a szülők tanácsára kelt egybe.

 

Banglades: A 13 éves Kalpana a szerencsés kislányok közé tartozik, a helyi gyermekvédő szervezetek felvilágosító munkájának köszönhetően szülei őt már nem akarták férjhez adni.

 

Irak: A 17 éves Dilda új otthonának ajtajában áll, ahova újdonsült férjével, a 23 éves Razannal költözött. “Soha nem gondoltam az esküvőmre, mindig csak a tanuláson járt az eszem. Nagyon jó tanuló voltam, orvosnak készültem” – mesélte a lány, akit szülei adtak férjhez kényszerből.

 

Banglades: a most 13 éves Sonamoni még csak 8 volt, amikor férjhez adták egy 21 éves fiúhoz. Kislánya most 11 hónapos.

 

Banglades: A 16 éves Shampa bankár szeretne lenni, pénzügyet tanul, ez az erőssége. Mindössze 15 éves volt, amikor édesapja, a családfenntartó balesetet szenvedett, a család pedig pánikba esett, nem tudták, hogyan tovább. Ekkor lépett közbe a lány nagynénje, aki kitalálta, hogy Shampát férjhez kell adni. A lány kétségbeesetten egy helyi gyermekvédő szervezethez menekült, akik a gyermekházasságok eltörlésén dolgoznak. A szervezet munkatársai felkeresték a családot, és felvilágosítást tartottak a szülőknek arról, hogy milyen veszélyeket rejt a gyermekházasság. A szülők belátták, ha engedik, hogy lányuk befejezze tanulmányait, később a család anyagi helyzete is javulhat. A kérdés már csak az, hogyan tudják finanszírozni a lány taníttatását.

 

India: A 13 éves Rani Phulmali nagymamája házában mosolyog. A kislány szintén a szerencsések közé tartozik, egy helybeli gyermekvédő, akit 14 évesen házasságra kényszerítettek, a térségben a gyermekházasságok legnagyobb ellenzője, jó pár gyermekházasságot tudott megakadályozni azzal, hogy felvilágosította a felnőtteket és az érintett kislányokat a gyermekházasság veszélyeiről.

 

Gyerekek, akik örültek egy pohár tejnek - 70 éves az UNICEF
70 éves az UNICEF
Együtt a gyermekekért, már 70 éve! Hívd a 136 66-os segélyvonalat és segíts Te is a világ legnehezebb sorsú gyermekeinek! Egy hívás ára 500 forint, bármely mobilhálózatból elérhető. Bővebb információkért látogass el az UNICEF hivatalos oldalára!
 

UNICEF az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.