Fotó

Luxembourg, a főváros, ahol Disney-kastélyban lakik a nagyherceg

Luxembourg egyik nagy pozitívuma, hogy gyalog bejárható az óváros és a belváros, tömegközlekedésre így nem is kell költeni az egyébként drága ország drága fővárosában. Ráadásul vonattal átugorhatunk Franciaországba, Németországba és Belgiumba is. Én is így tettem, és öt fantasztikus napig utazgattam Európa szívében.
Tényleg minden elérhető gyalog. A belvárosból az óvárosba számos hídon átsétálhatunk, a látvány pedig lenyűgöző. A nagyherceg palotája alig 15 perc sétára van az állomástól.

 

Bár Luxembourgban tényleg minden drága, de a közlekedés nem. Egy jegy ára 2 euró, de ezzel bárhová utazhatunk, bármivel. (2 óráig érvényes). Nem tudom, hogy mi történik vasárnap Luxembourgban, de akkor nekem például nem kellett jegyet vennem (a sofőr csak mosolygott és legyintett).

 

Luxembourg ad otthont számos EU-intézménynek, valamint bankszékháznak. A biztonságra fokozottan figyelnek. 1994-ben a város régi negyedei és erődítményei az UNESCO világörökségi listájára kerültek.

 

 

A luxembourgi Notre Dame alapkövét 1613-ban rakták le, eredetileg jezsuita templomnak készült. Itt található Vak János síremléke, és a katedrális kriptájában temették el a nagyhercegi család tagjait.

 

 

A belváros egyik nevezetessége az 1923-ban készült, Arany hölgy szobor. A 21 méter magas gránitobeliszk tetején áll egy női alak aranyozott bronzszobra, kezében babérkoszorút tart.

 

Luxemburg miniállam, 1815-ben – I. Vilmos holland király uralkodása idején – nyerte el a nagyhercegségi rangot.

 

 

A nagyherceg palotája valóban olyan, mint egy kastély a Disney-mesékből.

 

Adolf nassaui herceg alapította meg a Nassau–Weilbourg dinasztiát. Ők uralkodnak mai is Luxemburgban, melynek államformája örökletes és alkotmányos monarchia.

 

A palota július 16-tól augusztus végig megnyitja kapuit a látogatóknak, addig azonban csak a hercegi család tagjai és a meghívottak léphetnek be.

 

 

 

 

 

Luxembourg vára az elmúlt több mint ezer év alatt hússzor állt ostrom alatt. Semlegességük után kötelezték őket, hogy az erődítményt és a várost körülvevő falakat lebontsák.

 

 

Az óvárosban található Grundra a sziklafalba épített lifttel lehet lejutni.

 

Éttermek, templomok, kisvasút van itt, esténként futni járnak ide a belváros lakói.

 

Metz – Vonattal kényelmesen eljuthatunk Luxemburgból Franciaországba, Németországba és Belgiumba is. Az én egyik állomásom Metz volt, ahová 21 euróba került a bármikor felhasználható retúrjegy.

 

Az állomástól gyalogosan 13-15 perc séta a város csodálatos katedrálisa.

 

 

A katedrálistól érdemes lesétálni a folyópartra, megnézni az Operát, kiülni a helyi éttermek valamelyikébe, vagy bejárni a piacot.

 

 

Másnap szintén Franciaországba, Nancy városába utaztam. Ide 28 eurót fizettem a retúrjegyért. Nancy 1265-ben kapott városi rangot, majd 1477-ben Merész Károly burgundi herceg székhelyévé tette. A pályaudvartól itt is 10-15 perces sétára találhatók Nancy nevezetességei. Választhatunk, hogy egy csendes, történelmi utcán tesszük meg az utat, vagy az azzal párhuzamosan futó, nyüzsgő bevásárlóutcán.

 

A lotaringiai hercegek fővárosa világszerte híres a 18. századi építészetéről, mely 1983 óta az UNESCO világörökségének a része.

 

Olvass még Luxemburgról!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.