Fotó

Hot-dog leves, borsos keksz és egyéb huncutságok Izlandról

Rajongok a gyors, rusztikus receptekért, azokért, amelyekben van minimum egy huncut csavar. Izlandon megkaptam, amire vágytam, olyan fogásokban volt részem, amelyek hamar mosolyt csaltak az arcomra, ráadásul én is el tudom készíteni őket. Kilenc receptet mutatok.

Izlandon csak a csúcséttermekben időznek az ételek elkészítésével, másutt a gyorsaság és az egyszerűség az úr, ami tartalmas, laktató, finom és vidám ételeket szül. Kilenc vidám izlandi receptet hoztam.

 

Hot-dog-leves másnaposság ellen

Ezt a levest már csak a látvány miatt érdemes egyszer az életben elkészíteni. Hozzávalók: 6 db friss paradicsom, 2 közepes vöröshagyma, 0,5 kg sárgarépa, 0,5 kg zellerszár, 2 konzerv egész paradicsom, 250 ml tejszín, 2 gerezd fokhagyma, marék friss bazsalikom, 1 nagy zöld alma, 2 teáskanál vaj, zöldfűszer-kocka, 1,5-2 liter víz, virsli, hot-dog-kifli, ketchup, mustár, hagyma-chips Elkészítés: A vajon pirítsd meg az aprított hagymát. Add hozzá a feldarabolt zellert és a sárgarépát! Addig párold, amíg a zöldségek elkezdenek levet ereszteni. Szeleteld fel az almát, és add hozzá a zöldségekhez! Tépkedd bele a bazsalikomot és a fokhagymát. Add hozzá a felkockázott paradicsomot és a konzervparadicsomot is, majd öntsd fel az egészet kb 1,5 liter vízzel! Adj hozzá 2 zöldségfűszer-kockát, és hagyd a levest 30 percig főni! Ha minden megpuhult, a levest vedd le a tűzről, fogd a botmixert és dolgozd krémesre a levest! Add hozzá a tejszínt, sózd, borsozd és tedd vissza pár percre főni! Tálald hagymachipsszel, ketchuppal, kevés mustárral és hot-doggal!

 

Univerzális szósz mártogatáshoz

Mindegy, hogy hallal, chipsszel, krumplival, vagy éppen zöldségekkel tálaljuk, a pikáns szósz mindennel finom. Hozzávalók: 2 dl majonéz, 4 evőkanál ketchup, 1 evőkanál ananászlé, 1 teáskanál őrölt pirospaprika, 2-3 csepp Tabasco szósz, só, bors. Elkészítés: Egyszerűen csak keverd össze az összetevőket, tedd a hűtőbe, és hagyd ott 2 órán át, hogy az ízek összeérjenek.

 

Rusztikus tőkehal egyenesen a főzőedényből

Kedvenc receptjeim zöme úgy kezdődik, hogy tégy mindent egy serpenyőbe… Ez is egy ilyen lesz. Hozzávalók: 600 g tőkehaltörzs, 2 db nagy krumpli, 2-3 fej édeskömény, 6 szem aszalt sárgabarack, 50 g szeletelt mandula, 250 ml fehérbor, 1 db narancs, olívaolaj, só, bors, díszítésnek zellerszár. Elkészítés: A mandulát finoman pirítsd meg! A krumplit pucold meg, karikázd vagy kockázd, fel és főzd meg! Szeleteld fel az édesköményt, majd főzd sós vízben félkeményre (kb. 10 perc), majd azonnal tedd hideg vízbe! Az aszalt sárgabarackot vágd apró kockákra! Az eddig előkészített hozzávalókat tett egy sütőedénybe, locsold meg a fehér borral és a narancs levével! A haltörzseket süsd át olívaolajon, majd fektesd az összetevők tetejére! Önts rá még egy kis olívát, hintsd meg sóval, borssal, majd told be a 200 fokos sütőbe 10 percre! Rusztikusan, a sütőedényben tálald, zellerszárral díszítsd!

 

Unalmas előétel hallal bolondítva!

Izlandon a már nagyon unalmas paradicsomos-mozzarellás előételt is hallal bolondítják meg, ami elképesztően sokat dob a már megszokott alapízen. Hozzávalók: 4 x 120 g filézett tőkehal-törzs, 8 gerezd fokhagyma, 8 db paradicsom, 2 nagy méretű mozzarella, 1 csokor friss bazsalikom, 100 g rukkola, 1 evőkanál balzsamecet, olívaolaj, só, bors. Elkészítés: Szeletelt fel a paradicsomot és a mozzarellát, majd oszd el 4 tányéron úgy, ahogy a képen látod! Szórd meg rukkolával! Egy serpenyőben melegítsd fel az olajat, add hozzá az apróra szeletelt fokhagymát, majd tedd rá a haltörzseket, pirítsd át mindkét oldalukat, és tedd a salátaágyra, hintsd meg olajjal, sózd, borsozd!

 

Báránygerinc a tepsiből

Kiszámolni nem merem, hogy ez az egy tepsi étel mennyibe fájhat, de egyszer az életben muszáj kipróbálni. Hozzávalók a bárányhoz: 4 db báránygerinc, olívaolaj, só, 4 ág friss rozmaring aprítva, 4 gerezd fokhagyma vékonyra szeletelve. Hozzávalók a zöldséghez: 4 db bébiarticsóka, 1 db olajos articsókakonzerv, 2 db édeskömény szeletelve, 12 kisebb krumpli kockákra vágva, 5 gerezd fokhagyma egészben, fél teáskanál őrölt piros bors, 5 ág friss kakukkfű, 4 babérlevél, olívaolaj, só, 1 üveg száraz fehérbor. Elkészítés: A bárányhúst kend be olajjal, szórd meg sóval mindkét oldalát! Egy tálkában keverd össze az aprított rozmaringot és a szeletelt fokhagymát, majd ezzel is szórd meg a húst mindkét oldalán! Vágd le az articsóka csúcsát és szárát, szedd le a külső leveleket egészen addig, míg a zöld színű levelekig el nem jutsz. Vágd félbe! Egy nagy serpenyőbe tedd bele a konzerv articsókát, a félbevágott articsókát, a szeletelt édesköményt, a kis burgonyát, a fokhagymagerezdeket, majd szórd meg borssal, kakukkfűvel és a babérlevéllel! Locsold meg olajjal és sózd meg újra! Helyezd a bárányt a zöldségek tetejére, majd öntsd rá az egész üveg bort. Az előmelegített, 210 fokos sütőben süsd 20 percig, majd fordítsd meg a húst, kanalazz rá a léből, és süsd újabb 20 percig, majd újra kanalazz rá a boros léből! Ezután vedd vissza a hőfokot 170 fokra, és süsd a húst még egy órán keresztül úgy, hogy tízpercenként meglocsolod a húst a boros alaplével. Ha a folyadék hamar elpárolog, adj hozzá vizet!

 

Izlandi mustáros sült hal

  Igaz, ami igaz, ebben a receptben nem találtam huncutságot, de annyira finom volt a sajtos, mustáros, halas ízkavalkád, hogy muszáj bemutatnom. Hozzávalók: 1 teáskanál vaj, 6 tőkehalfilé, 1 citrom, só, bors, 200 g reszelt ementáli sajt, 1 teáskanál mustár, 2 dl tejszín, zsemlemorzsa. Elkészítés: melegítsd elő a sütőt 180 fokra! Vajazd ki a sütőedényt, majd tedd bele a halakat, öntsd rájuk a frissen facsart citrom levét, majd sózd és borsozd! Hintsd meg a halakat a reszelt sajttal! A mustárt keverd össze a tejszínnel és öntsd a halra! Végül hintsd meg az egészet zsemlemorzsával (kb. 2 dl), és süsd kb. 35 percig. Rizzsel vagy krumplival tálald!

 

Menő avokádós előétel 

Aki hozzám hasonlóan nem szeret túl sok időt a konyhában tölteni, de vágyik néha arra, hogy menőzzön a barátok előtt, annak tökéletes lesz ez az izlandi előétel. Hozzávalók: 400 g tőkehalfilé, 2 fej fokhagyma, 5 g szárított kakukkfű, 100 g rukkola, olívaolaj, só, bors, fél citrom héja, 2 avokádó, 1 egész lime leve, 0,5 lime héja, 1 dl víz. Elkészítés: Vágd a halat négy egyenlő részre, sózd, borsozd, hintsd meg a fél citrom reszelt héjával, majd tedd félre pihenni. Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a kakukkfüvet és a szeletelt fokhagymát! Fektesd rá a halszeleteket, pirítsd addig, amíg a hal szép opálos lesz, majd vedd le az edényt a tűzről, tedd rá a fedőt, és hagyd 10 percig állni! Az avokádót hámozd meg, add hozzá a vizet, a lime levét és reszelt héját, sózd, borsozd, majd botmixerrel készíts belőle pürét! A rukkolát mosd meg hideg vízben, szárítsd meg, hintsd meg olívaolajjal, sózd, borsozd, öntsd rá a fél citrom levét! A rukkolát, az avokádót és a halat tedd tányérra!

 

Karácsonyi süti borsos verzióban

Az ember karácsonyi sütiízt vár, de cserébe valami egészen mást kap, valami pikáns borsosat. Hozzávalók: 300 g vaj, 250 g cukor, 250 g kukoricaszirup, 2 tojás, 400 g liszt, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, fél teáskanál só, 2 teáskanál őrölt fahéj, 2 teáskanál őrölt szegfűszeg, 1 teáskanál őrölt gyömbér, negyed teáskanál őrölt fekete bors. Elkészítés: egy nagy tálban keverd össze a vajat a cukorral. Add hozzá a kukoricaszirupot és a tojásokat, majd dolgozd jól össze! Keverd össze a liszttel a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért és a borsot, majd a száraz keveréket add hozzá a vajas cukorhoz. Gyúrd jól össze, a tésztát pedig tedd a hűtőbe egy éjszakára! A tésztát nyújtsd ki kb. 1,5 cm vastagságra, vágj ki belőle tallérokat, majd süsd meg őket az előmelegített, kb. 175 fokos sütőben.

 

Kakaóleves: mindenki kedvence

Nem, ez nem vicc. Ilyen leves tényleg létezik Izlandon, és nemcsak felmelegít, de a sötét hónapokban a hangulatot is javítja. Hozzávalók: 4 személyre: 3 evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, 0,5 teáskanál fahéj, 5 dl víz, 7 dl tej, 1 teáskanál keményítő, csipet só. Elkészítés: Egy lábasban keverd össze a kakaót, a cukrot, a fahéjat, adagold hozzá a vizet és keverd el. Forrald fel, majd lassú tűzön főzd még 5 percig. Add hozzá a tejet, ismét forrald fel, majd lassú tűzön főzd még 2 percig. A keményítőt keverd jól össze egy kevéske vízzel, keverd, add hozzá a leveshez, keverd össze, majd vedd le a lángról! Adj hozzá egy csipet sót és forrón tálald!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.