Fotó

A virágok királynője: egy magyar gyűjtő tippjei az orchidea szerelmeseinek

Minden viráguk olyan, akár egy apró kis műalkotás. Nem véletlen, hogy idehaza is egyre népszerűbb szobanövények az orchideák. A különleges növények tartásáról és gondozásáról kérdeztünk egy szenvedélyes gyűjtőt: Ocsovai Ákosnét, a Magyar Orchidea Társaság elnökségi tagját.
Régóta szeretek növényekkel foglalkozni. Ahogy lett pár orchideám, egyre többet szerettem volna megtudni róluk. Ellátogattam a kiállításokra, fotóztam, tanulmányoztam őket, majd úgy döntöttem, csatlakozom a Magyar Orchideatársasághoz.”

 

“Részt vettem szaktanácsadásokon, kirándulásokon és szakmai utakon, ahol olyan neves külföldi kertészetekbe is bepillantást nyerhettünk, ahová csak szakmai stábokat engednek be.”

 

“Azóta sokféle orchideával foglalkoztam, de itthon leginkább lepkeorchideákat (Phalaenopsist) tartok. Ennek a fajtának a legegyszerűbb a gondozása. Sok fényt igényel, így nyugodtan tarthatjuk az ablakban, csak a hidegtől kell óvni.”

 

Locsolni elég egy héten egyszer, a párásítást pedig a növény alá helyezett tálcára tett, vízben álló agyaggolyókkal tudjuk megoldani. Az orchidea léggyökereit nem szabad levágni. A természetben ezekkel rögzítik magukat a fa kérgén, és az esővizet, párát is ezzel tudják felszívni.

 

Orchideát tarthatunk lakásban vagy üvegházban. Az üvegházban könnyebb biztosítani neki a párás környezetet és az állandó, megfelelő hőmérsékletet. Gondozásukban is sokfélék lehetnek, hiszen kb. 25 ezer fajtát különböztetünk meg. Vannak hideg- és meleg-, fény- és árnyékkedvelők, nedvességet szerető és szárazságtűrő növények is.

 

Van olyan orchidea, ami a 10-12 fokot kedveli. Ezt például lakásban nehezebb biztosítani neki, ezért mindig érdeklődjünk a tartásukról, mielőtt megvásárolnánk. Az Orchidea Társaságnál is szívesen segítenek ez ügyben. A kiállításon is mindenki felteheti gondozási kérdéseit a társaság szakembereinek!

 

Attól függően, hogy milyen fajtát veszünk, akár több hónapon át is nyílhat az orchidea virága. Legyünk türelmesek és hagyjuk pihenni. Van, ami többször is virágzik egy évben, van, ami csak egyszer.

 

A lepkeorchidea, amiről az idei kiállítás is szól, a világon a legelterjedtebb orchideafajtának számít. Változatos színvilága és hosszan tartó virágzása miatt is kedvelik nagyon.

 

“Minden évben tartunk egy versenyt közösen az osztrák és német orchideatársaságokkal, amin tavaly nekünk sikerült megszereznünk az első díjat. Ezért idén meghívtak minket Bécsbe is,
a Bécsi Orchidea Kiállításra.”

 

“A legtöbb díjat Drezdából, a Német Orchidea Társaság kiállításáról sikerült eddig elhozni, ahol egyébként kiállításonként akár 8-10 arany-, ezüst-, bronzérmet is nekünk ítélnek.”

 

Március 11-én érdemes ellátogatni a Vajdahunyad várba, a Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett Tavaszi Orchidea Kiállításra, ahol megtekinthetőek élőben is ezek a csodálatos növények, és jó minőségű, ritka orchideákat is vásárolhatunk.

 

 

 

 

 

Még többet az orchideákról az NLCafén itt olvashatsz:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.