Így pusztít az ember – megdöbbentő fotósorozat

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
És az ember megteremté a Földet, saját képmására formálta, addig nyűtte, használta és fosztogatta, amíg csak bírta. Edward Burtynsky fotográfus munkáiban az ember formálta földet mutatja be, ami több sebből talán már nem is vérezhet. Íme, a pusztítás képekben!
A helyszín Sudbury, Ontario, ahol úgy hömpölyög a nikkelzagy, mint a vulkán lávája.

 

 

Az élénk narancssárga színt a nikkel és más fémek kinyerésekor keletkező vas-oxid okozza.

 

Sudbury, Ontario, 1996.

 

Sudbury, Ontario, 1996.

 

Az ember mentségére váljon, hogy nemcsak elvesz az anyaföldtől, de új utakat is keres, hogy óvja azt. Ennek egyik lehetséges módja az újrahasznosítás.

 

A világon rengeteg gigantikus méretű újrahasznosító telep üzemel, amelyek olyanok, akár a mesterséges bányák.

 

 

Amikor az ember felnéz egy márvánnyal borított épületre, talán eszébe sem jut, hogy az építészeti remekművet borító kőzet a föld egy másik pontján üres helyet hagyott maga után. A fotóst ez a gondolat motiválta, amikor felkereste a világ legnagyobb kőbányáit. A kép az USA-beli Vermontban készült.

 

Az ember keze nyoma a vermonti kőbányában.

 

Gigantikus méretek

 

A helyszín az ausztráliai lefroyi rézbánya. A kép bizonyítja, hogy az ember éhsége csillapíthatatlan, ha a föld ásványkincseinek kitermeléséről van szó.

 

Szinte festői, mégis gyászos...

 

 

 

 

A föld egyik legértékesebb kincse: az olaj, ami a képen éppen a Mexikói-öböl vizének felszínét borítja. A felvétel a 2010-es olajkatasztrófa idején készült. A BP Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján robbanás történt, majd tűz ütött ki, az elsüllyedt platform helyén pedig csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

 

A kanadai Albertában található olajhomok óriási kincs, a „kátrányhomok” Albertát szaúdi gazdagságú olajhatalommá tette, kitermelése azonban a terület pusztulását hozza magával. Az olajhomok homok, víz és bitumen keveréke.

 

Olvass tovább

Hozzászólások

rockcica 2014-02-27 11:12

Még annyit fűznék hozzá, hogy az atomerőmű helyett lehetne a szél, víz,és nap energiáját használni, de az a "fent" lévőknek nem érné meg, nem tudnának legombolni az emberekről még több pénzt...

rockcica 2014-02-27 11:09

A kérdéseidre a válasz.: Igen, van mobilom, mert sajnos manapság nem lehet nélküle dolgozni sem... De ellennék nélküle, semmi másra nem használom csak telefonálni, nem cserélgetem, csak ha szó szerint már full tönkremegy....

2.Sajnos van netem is, mert ez is a munkámhoz kell.(2009-ig azt sem tudtam mi az internet, nem kellett a melómhoz, ezért nem is hiányzott, )Ingatlanos révén csak így tudok hirdetni...De ez is kényszer, mert amúgy meg utálom...Ha most bejelentenék hogy megszűnik megkönnyebbülnék, mert akkor tudnám hogy visszatértünk a hagyományos hirdetésfeladáshoz, egy csomó kókler ingatlanos kiesne  a szakmából mert lusta lenne újságot böngészni...bejárkálni az Express udvarba hirdetéseket feladni)nem tudnának vadidegen emberek megtalálni különféle oldalakon, és sok egyéb dolog miatt is megnyugtatna.

3.Nevetni fogsz, de van seprűm, és miután faparkettám van és nincs is szőnyegem,(ill olyan van amit ki tudok rázni) ezáltal  felmosni szoktam, vízzel!!!

 

4: Mindent szelektíven gyűjtök, az utcán felszedem a szemetet , ha jártomban keltemben észreveszem,és nem vagyok tele mindenféle felesleges elektromos kütyüvel...(tablet, egy csomó mindenkinek van...minek vesznek amikor ott a net, a mobil, tök felesleges)E-book ?! ez a leghülyébb dolog amit valaha kitaláltak, egy igazi könyvnél, aminek illata is van,nincs jobb...morzsaporszívó..(letörlöm egy mozdulattal az asztalt)szárítógép..(a mosógép kicentriz, minek?).mosogatógép.(van két szép kis kezem, amin van műköröm igaz, de nem rohad le ha megfogom a mosogatószivacsot...)..mind mind felesleges dolgok.És igen a mosógép is fogyaszt kell az energia ahhoz is, és sajnos az ember hozzászokik persze bizonyos dolgokhoz, de pontosan a Föld védelmében nem kéne mindig újabb és újabb dolgokat kitalálni, meg új még több atomerőműt létrehozni, és nem tudom van e Discovery chaneled, a napokban láttam rajta hogy direkt úgy gyártanak mindent hogy az pár év múlva tönkremenjen..Akkor  nem ők a szemetek, akik mindezt csinálják???!!!Nekem ugyan nem kell semmi, én szívem szerint visszamennék 20 évvel ezelőttre, bőven jó volt úgy is.(és ezt mondom úgy hogy 37 vagyok) Ja és simán ha nem lenne lakáshitelem, akkor leköltöznék egy tanyára, és qrvára ellenék a párommal,net, mobil, és társai nélkül...

drvia 2014-02-26 21:24

Mindenki hozzátesz egy kicsit a FÖLD pusztulásához.

 

Én...Te...és mindannyian. A technika fejlődésével felgyorsul a föld pusztulása.

 

Azok akik a pénzt látják elsősorban a föld energia készletének  kiaknázásában, majd rájönnek, hogy a pénzük semmit sem ér. Akkor már késő lesz. 

 

Én már akkor nem leszek.

Bagoly 2014-02-26 18:28

Egyaltalan miert van szukseg atomeromure?

 

Oh... igy mar ertem! (kozben utananeztem).

Torolt_felhasznalo_814295 2014-02-26 16:39

?????????? Mi van a penzehes iparmagnassal ?

 

Mi fogyasztjuk a Foldet . Te es En , mindannyian...

 

Van mobiltelod ? Neted ? Hanyhavonta cserelgeted ?

Butorod , konyhabutorod fabol van ? Futesz ?

Villany van a hazadban ?

Tudtad, hogy a Neted annyi energiat fogyaszt , mint a porszivod ?

Es miert nincs seprud porszivo helyett ?

 

Az a penzehesnek kikialtott azt ad , amit Te kersz....

A menhelyeken  parkolt szegenyek keveset fogyasztanak a Foldbol , mert minimalisra szorult az igenyuk... Probald ki Te is kevessel beerni es akkor tettel valami a Foldert....

 

Kigyot-bekat sopankodni , "okolni" , az tul konnyu/egyugyu ...es nem igaz

 

 

 

 

rockcica 2014-02-26 16:02

Szörnyű!!!! De az a baj hiába a figyelmeztetés, a sok pénzéhes  iparmágnás pont leszarja mi lesz a Földdel, csak nekik legyen jó...Továbbra is legyen még több atomerőmű, vágják az erdőket, ezáltal az állatokat is kipusztítsák...

Torolt_felhasznalo_277981 2014-02-26 15:14

Na de ez volt a kérdés, a felvetés.

És a fotós sem magyar, miért is kellett volna bele a vörösiszap? 

Mindegy, nem érdekes. De nem is logikus:-)