Fotó

Terror, katasztrófa, háborúk: az év legmegrázóbb eseményei képekben

Menekülthullám, terrortámadások, természeti katasztrófák: biztosak lehetünk benne, a 2015-ös év eseményei bekerülnek a történelemkönyvekbe, azok alapjaiban írták és írják át az életünket, megrázó közelségből tapasztalhattuk meg, hogy mit jelent félni. Az év legmegrázóbb képeit hoztuk el.
Párizs, január 11. Egy fiatal lány – egymillió honfitáráshoz hasonlóan – a Je suis Charlie felirattal vonul utcára a szatirikus francia lap, a Charlie Hebdo szerkesztőségében történt terrortámadás után. 12 ember veszítette életét.

 

Párizs, január 11. A párizsi merénylet nemcsak a francia nemzetet, de egész Európát alapjaiban rázta meg.

 

Donyeck, Ukrajna, február 7. Egyre komolyabbak a harcok Kelet-Ukrajnában. A felkelők több fronton is támadást indítottak. Egy oroszbarát szakadár lőszerrel pakolja fel tankját.

 

Seyne, Franciaország, március 26. Mentőegység kutatja át a Germanwings Barcelonából Düsseldorfba tartó járatának roncsait, amit március 26-án a 28 éves német Andreas Lubitz pilóta nekivezetett a Francia-Alpoknak. A katasztrófát senki nem élte túl.

 

Bhaktapur, Nepál, április 29. Pár nappal a földrengés után a helyiek otthonaik romjait kutatják át, hogy mentsék a még menthetőt.

 

Katmandu, Nepál, április 25. A 7,9-es erősségű földrengés túlélői után kutatnak a mentőegységek Nepálban, ahol az elmúlt 81 évben nem volt ehhez mérhető katasztrófa. A romba dőlt épületek között van a 19. században épült Dahara-torony, amely az UNESCO világörökségi listájára is felkerült. A legfrissebb hivatalos adatok szerint a himalájai földrengés halálos áldozatainak száma eléri a 3300-at.

 

Baltimore, április 28. Fékezhetetlen zavargások törtek ki Baltimore-ban a Freddie Gray temetése utáni estén. A 25 éves férfi a rendőri őrizetben elszenvedett gerincsérülésébe halt bele. Freddie Gray-t április 12-én fogták el, sérülése után kómába esett, majd április 19-én meghalt a kórházban.

 

Sousse, Tunézia, június 29. Fegyveres katonák lepik el a Marhaba strandot, miután a tunéziai tengerparton fekvő Sousse város két szállodájában az Iszlám Állam két fegyveres terroristája 38, főként brit állampolgárságú nyaraló életét oltotta ki.

 

Kos, Görögország, augusztus 31. Menekültek egy kis csónakkal érnek partot Kos szigetén.

 

Bécs, augusztus 28. Koporsókban szállítják el annak a 71 menekültnek a holttestét, akikre egy elhagyott hűtőkocsiban leltek Ausztriában.

 

Leszbosz, Görögország, október 1. Az egyre romló időjárás ellenére menekültek egy újabb csoportja Törökországból Leszbosz szigetére érkezik egy lélekvesztőn.

 

Rigonce, Szlovénia, október 23. Menekültek ezrei a Brezice menekülttábor felé menetelnek.

 

November 1. A képen a Kogalymavia légitársaság egyik járatának roncsai láthatók. A Sarm es-Sejk üdülőhelyről Szentpétervárra tartó repülőgép a felszállás után 23 perccel a Sínai-félszigeten lezuhant. A több mint 18 éves Airbus A-321-es típusú gépen 217 utas – köztük 17 gyermek – és héttagú személyzet tartózkodott, a katasztrófát senki nem élte túl.

 

Hole, Szíria, november 10. A Szír Demokratikus Erők katonanői ellenőrzik a szír kisváros, Hole határait, amit az Iszlám Állam terroristái szálltak meg.

 

Párizs, november 13. 129 ember veszítette életét, 352-en pedig megsebesültek abban a terrortámadásban, amit az Iszlám Állam három terroristacsoportja hajtott végre Párizsban. A képen az egyik helyszín, a Bonne Biere kávézó látható a támadások utáni órákban.

Még több kép 2015-ből az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.