Fotó

Arisztokrata fotóalbum és csöves szubkultúra: a Fortepan legizgalmasabb képei között kutattunk

Nálam az elmúlt 5 év legnagyobb találmányai között egészen biztosan dobogós helyet kap a Fortepan online fotóarchívum, ahol heti rendszerességgel sikerül "elvesznem". Elég egy kulcsszóval elindulni, és minimum másfél órára beszippant a hatalmas fotóalbum. Megszűnt az idő akkor is, amikor Tamási Miklós alapítóval, a fotótár leggazdagabb gyűjteményei között kutattunk.
A Fortepan történetében ritka, hogy egy arisztokrata család fotóalbumából válogathassunk. – Forrás: Fortepan/Zichy (1901)

 

Kivételes példaként a kiterjedt Zichy família képeit említhetnénk, akik nemcsak a tátrai vagy velencei nyaralásaikat, de a nagylángi Zichy-kastély hétköznapjait is dokumentálták. – Forrás: Fortepan/Zichy (1905)

 

 

Kotnyek Antal a Film Színház Muzsika fotóriportereként több ezer felvételt készített a hatvanas–hetvenes évek színházi és filmes világáról. – Forrás: Fortepan / Kotnyek Antal (1969)

 

A forgatások, próbák, portrék sorából ezúttal Tolnai Klárit és Bara Margitot emeltük ki. – Forrás: Fortepan / Kotnyek Antal (1960)

 

Id. Konok Tamás fotóriporter, haditudósító színes diákon rögzítette a II. magyar hadsereg 1942-es ukrajnai jelenlétét. – Forrás: Fortepan / Konok Tamás (1942)

 

A fantasztikus sorozat fő érdekessége, hogy a mélységesen humanista Konok szinte alig fotózott harci cselekményeket. Viszont hihetetlen tájképeket és néprajzi tárgyú parasztportrékat rögzített. – Forrás: Fortepan / Konok Tamás (1942)

 

Mészáros Zoltán biológus, amatőr fotós több száz képe szerepel a Fortepanon. Ezúttal egy kubai cukornádszállító vonatot és egy Balaton-felvidéki kettős portét választottunk ki a szerteágazó, vitorlázórepülést, kaktusztermesztést és sok-sok izgalmas városképet is tartalmazó gyűjteményből. – Forrás: Fortepan / Mészáros Zoltán (1959)

 

Kubai cukornádszállító vonat – forrás: Fortepan / Mészáros Zoltán (1974)

 

Lissák Tivadar hagyatéka a tavalyi év nagy felfedezése volt a Fortepanon. Több mint kétezer kockát választottunk ki a tartalékos tiszt, villamosmérnök képei közül, aki a kir. honvédség gyakorlataitól a negyvenes évek utcai plakátjain keresztül Bárdos Lajos koncertjeiig számtalan fontos képet készített. – Forrás: Fortepan / Lissák Tivadar (1943)

 

Forrás: Fortepan / Lissák Tivadar (1943)

 

Berkó Pál a Fortepan történetének nagy felfedezése. Nem csupán a szerző baloldali érzelmű témai, de a Rodcsenkót idéző konstruktivista, modernista látásmódja miatt is. Az ő képei szerepelnek a Fortepan falinaptárján is, nem véletlenül. – Forrás: Fortepan / Berkó Pál (1939)

 

Forrás: Fortepan / Berkó Pál (1939)

 

Urbán Tamás neve sokaknak mondhat sokat, hisz az Ifjúsági Magazin riportereként részben általa ismerjük a hetvenes–nyolcvanas évek hippi, csöves, digó és ki tudja hányféle szubkultúráját. Itt egy divatképe és egy artistaképzős fotója idézi meg a korszakot. – Forrás: Fortepan / Urbán Tamás (1971)

 

Forrás: Fortepan / Urbán Tamás (1971)

Még több izgalmas fotó a Fortepanról!

  • Fortepan: 10 fürdőruha a hatvanas évekből, amit szívesen felvennék ma is
  • Olyan jóízűen isszák a sört ezeken a régi fotókon, hogy beleremegsz
  • Szeressétek a magyar ápolókat! – archív fotók a Fortepanról

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.