Fotó

Feketeturizmus: a történelem legvéresebb helyszíneiért rajonganak a turisták

Bizarr forgatókönyvíró az élet: a helyek, ahol valamikor patakokban folyt a vér, emberek ezrei haltak kínhalált, vagy a földdel tett egyenlővé valamilyen katasztrófa, ma a leglátogatottabb turistacélpontok. A feketeturizmus legismertebb állomásait szedtük össze.

Ruanda, Auschwitz, Csernobil: csak néhány azok közül a célállomások közül, amelyek évről évre embermilliókat vonzanak azért, mert anno valamilyen embertelen borzalom söpört végig ezeken a helyeken. A feketeturizmus szó szerint dübörög.

Oradour-sur-Glane francia település a második világháború rémségeinek egyik legvéresebb helyszíne, a náci barbárság szimbóluma. 1944. június 10-én a Waffen-SS egységei szisztematikus tömegmészárlást hajtottak végre.

 

Összesen 190 férfit, 245 nőt és 207 gyermeket mészároltak le, gyújtottak és robbantottak fel. Mindössze hat ember – öt férfi és egy nő – élte túl a vérengzést.

 

A dallasi Elm Street, ahol John F. Kennedy elnököt meggyilkolták, szintén felkapott turistaattrakció, ahogy…

 

…Lee Harvey Oswald, az elnök feltételezett gyilkosának otthona is.

 

A Tuol Szleng a kambodzsai vörös khmerek központi börtöne volt, az intézményben több mint tízezer embert kínoztak meg 1976 és 1979 között, mindössze heten élték túl bebörtönzésüket.

 

A Tuol Szleng ma múzeumként üzemel. A Vörös Khmer mozgalom azoknak a kambodzsai kommunistáknak a neve, akik az 1970-es évek legvéresebb diktatúráját, a Demokratikus Kambodzsát megteremtették. Uralmuk alatt nagyjából 3 millió embert öltek meg.

 

Lettország egykori KGB-börtönében, a Karosta börtönben ma múzeum és egy nem mindennapi “élménypark” működik, ahol a látogatók kipróbálhatják, mit jelent a vallatás, testi fenyítés és a bebörtönzés.

 

A Karosta börtön egykori celláiba ma önként mennek be a látogatók.

 

Az ukrán szellemváros, Pripjaty Csernobiltól 16 km-re található, és ahol a csernobili atomerőmű 4-es blokkja 1986-ban felrobbant. A kép a város központjában lévő Polesszije Hotelben készült.

 

A turisták előtt csak az elmúlt években nyílt meg a Zóna, manapság a huzamosabb ott-tartózkodás is biztonságos.

 

Az úgynevezett gorillaszafarival egybekötött genocídium-emléktúra része a látogatás Kigali városába is, ahol a ruandai népirtásra emlékeznek.

 

A Mleeta Ellenállási Turistaemlékmű Libanonban. A képen látható installáció kilőtt izraeli páncélos járművek felhasználásával készült.

 

Emlékmű Libanonban.

 

A vencsuani földrengéstúra résztvevői az összedőlt Xuankou középiskola előtt fényképezkednek, ahol 2008 májusában 53 gyerek veszítette életét.

 

A Xuankou általános iskolában 250 gyerek halt meg.

 

Auschwitz

 

Auschwitz-Birkenau Állami Múzeum

Forrás: Mashable

Nézd meg ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.