Fotó

Boldog születésnapot, Molnár Piroska!

Kedves tekintet, jellegzetes hang, varázslatos kisugárzás: elsőre ezek a jelzők jutnak eszünkbe, ha Molnár Piroskára gondolunk, akihez szinte mindenkinek kötődik legalább egy felejthetetlen színházi vagy filmélménye. A ma 70 éves színésznőnek ezúton kívánunk nagyon boldog születésnapot!
Molnár Piroska Ózdon született. Édesapja nem tért haza a szovjet fogságból, édesanyja hiába akart visszaköltözni Erdélybe, a határokat addigra már lezárták. Kunágotán telepedtek le, meghatározó gyermekkori élményei ehhez a dél-alföldi településhez kötik. Édesanyja tanácsára a szegedi közgazdasági technikumban érettségizett, de a számok sohasem érdekelték. Amióta megtudta, hogy akiket a filmekben vagy színpadon lát, azok a színészek, ő is az akart lenni. A képen: Molnár Piroska és Bessenyei Ferenc Az utolsó kör című filmben.

 

A színművészeti főiskolára első nekifutásra felvették. Pályáját 1968-ban a Szegedi Nemzeti Színházban kezdte, 1971-ben hívta Kaposvárra Zsámbéki Gábor és Komor István, s ő hatéves kitérővel – 1978-80 között a Nemzeti Színház, 1980-84-ben a Katona József Színház tagja volt – 2002-ig játszott a Csiky Gergely Színházban. Ekkor teljesedett ki pályája, hiszen a színház széles repertoárja lehetővé tette, hogy klasszikus és mai drámában, zenés darabokban is színpadra léphessen. Élete legszebb időszakának ma is ezeket az éveket tartja. Molnár Piroska 2002 és 2013 között a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 2013-ban a Thália Színházhoz szerződött.

 

Számon tartani sem könnyű, hány színpadi és filmes szerepben kápráztatta el a nagyérdeműt. Kiválóan alakította a Koldusopera Pollyját, Csehov Sirályában Nyinát, Oresztész Elektráját, az Éjjeli menedékhelyben Vaszilisza Karpovnát, Dürrenmatt Az öreg hölgy látogatásának főszerepét, Gogolák elvtársnőt A tanú című Bacsó-film színpadi változatában, Örkény Macskajátékának Gizáját. 1967 óta filmekben is szerepel: Hangyaboly, Makra, Árvácska, Kiáltás és kiáltás, Szamba, Csinibaba, Meseautó, Egérút, Állítsátok meg Terézanyut!, Taxidermia, Rokonok, A nagy füzet.

 

Jellegzetes hangját sok-sok szinkronszerepben hallhatjuk, a Magyar népmesék sorozat második évadának öt epizódjában is őt hallgathatják a gyerekek. A Színművészeti Egyetemen jelenleg egy harmadéves osztálynak tanít színpadi beszédet. A képen: Molnár Piroska és Helyey László a Hegedűs a háztetőn című musicalben.

 

1977-ben Jászai Mari-díjjal, 1981-ben érdemes, 1990-ben kiváló művész címmel, 1995-ben Kossuth-díjjal tüntették ki színházi és filmszerepeiben nyújtott kiváló alakításáért. 1999-ben a közönség szavazatai alapján megkapta az Örökös Tagság kitüntető címet a Halhatatlanok Társulatában, felavatták lábnyomát a Nagymező utcai Pesti Broadway-n. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztje (polgári tagozata) kitüntetést. A képen: Bródy Sándor A tanítónő című darabjában a Nemzeti Színházban.

 

2011-ben a nemzet színészévé választották, ugyanebben az évben megkapta a Színházi Kritikusok Céhétől a legjobb női főszereplőnek járó díjat. 2013-ban a chicagói filmfesztiválon elismerő oklevéllel jutalmazták Szász János A nagy füzet című filmjében nyújtott alakításáért, ugyanabban az évben Prima Primissima Díjat kapott.

Molnár Piroska az NLCafén!

Molnár Piroska A nagy füzet című filmben 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.