Fotó

Alice Csodaországa Párizstól egy karnyújtásnyira van

Amikor meditálok, mindig egy mesés helyre képzelem magam, amiről eddig azt hittem, a valóságban nem létezhet. De tévedtem. Párizstól alig pár kilométerre található Alice Csodaországa, a megannyi csodát rejtő Le Moulin Jaune, amit gazdája szürreális laboratóriumként vagy Dali-Disneylandként emleget – és ahova szeretettel várnak minden gyermeket és felnőttet, hogy egy időre kitegyék lábukat a realitás birodalmából.
A sárga épület megálmodója és tulajdonosa az orosz Szláva Poljunyin előadóművész, bohóc. A férfi a kommunizmusban nevelkedett, gyerekfejjel Charlie Chaplint utánozta, a bohóckodás iránti vágya pedig olyan erősen dolgozott benne, hogy diplomát is a Leningrádi Egyetem szovjet kultúra szakán szerzett, a 80-as években hivatásos bohóc lett.

 

A férfi a köztudatba akkor robbant be, amikor Leningrád egyik szigorúan cenzúrázott fesztiválján pantomim előadásában kiparodizálta a kommunizmust. Az egészből csak azért nem lett botrány, mert az egyik szovjet vezető felesége nagyon jól szórakozott az előadáson. Szláva aztán megreformálta a bohóc szakmát, kiemelte a cirkusz világából, és színpadot teremtett neki.

 

A művész útja aztán szülőföldjéről egészen Franciaországig vezetett, ahol megálmodta majd megteremtette azt a szigetet, ahol szabadidős programok, varázslatos helyiségek, színes kertek, hatalmas fák, visszafelé folyó patakok, cigánykaravánok, úszó kávézó, éneklő holdak és egy kis buddhista szentély várják az érdeklődőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nézz még több képet Csodaországról! Kattints ide!

Alice Csodaországban az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.