Fotó

World Trade Center: 14 éve nem felejtjük szeptember 11-ét

Elsős voltam az egyetemen, pár napja költöztem csak be a kollégiumba, amikor egyik este arra értem vissza, hogy a portán valamennyi diák az épület egyetlen tévéje előtt tömörül, és valami nagyon durva akciófilmet néz. Aztán amikor megkérdeztem, mi ez, csak néztem ostobán a portás arcába, és nagyon sokáig nem bírtam felfogni, mi történt 2001. szeptember 11-én New Yorkban. A terrortámadásnak 14 éve már, ezek a képek mégis olyan erősen megmaradtak, mintha csak múlt héten történtek volna.
Az ikertornyok egy hét épületből álló épületkomplexum legismertebb építményei voltak. A 110 emeletes, 414 méter magas tornyokat hivatalosan 1973-ban adták át, és New York legmagasabb és egyben legikonikusabb épületei lettek. Az északi torony pár évig a világ legmagasabb épületének számított. Az épületekben 50 ezer ember dolgozott, naponta pedig közel 200 ezer látogató fordult meg.

 

Az épületek 63 méter szélesek voltak, bennük 95 lift működött. Éptésükhöz 200 ezer tonna acélt használtak fel, 4800 kilométernyi elektromos vezetéket fektettek le, hogy ellássák az építmények napi 80 ezer kilowattórányi áramigényét. A két tornyon 13 ezer, egyenként 50 cm széles ablakot alakítottak ki. A külső falak burkolása 19 970 négyzetméternyi üvegfelületet vett igénybe. Az alapozásnál 1,115 millió négyzetméternyi földterületet mozgattak meg. A komplexum olyan hatalmas volt, hogy saját irányítószámot kapott (10048).

 

2001. szeptember 11-én terroristák négy utasszállítót térítettek el, ezek közül kettőt az ikertornyok felé irányítottak, a harmadik Washingtonban a Pentagon épületébe csapódott (ezt eredetileg a Fehér Házba vezették volna bele, ám az utolsó pillanatban az utasok visszafoglalták a gépet, az tett egy közel 270°-os fordulatot, a Pentagon irányába); a negyedik, amelyet eredetileg a Pentagonnak akartak vezetni, Pennsylvania államban lezuhant.

 

Esőként hullott a magasból a törmelék, miután az American Airlines eltérített Boeing gépe 8:45-kor becsapódott az északi toronyba, 9:03-kor az United Airlines egy eltérített gépe pedig a déli toronyba. Az épületeket úgy tervezték, hogy esetleges összeomláskor magukba roskadjanak. Ez a támadáskor így is történt.

 

Manhattan egét füst és por lepte be, az embereket New Jerseybe evakuálták. Óvatos becslések szerint a mentési és kitelepítési akciókkal 25 ezer ember életét sikerült megmenteni.

 

Emberek százai haltak szörnyet a repülők becsapódásának pillanatában, a többi áldozat csapdába esett a füstölő tornyokban, majd azok összeomlásakor haltak meg. Mintegy kétszáz ember kiugrott az égő épületekből, míg a tornyokban dolgozók közül néhányan a tetőre mentek helikopteres mentést remélve, de a tetőre vezető ajtók mind zárva voltak.

 

Alig 56 perccel a repülőgép becsapódása után előbb a déli torony dőlt össze (9:59-kor), az északi torony pedig fél órával később (10:28-kor). Az ikertornyok szomszédságában található épületek is megsérültek, többek között a 7 World Trade épülete, ami egész nap égett, délután 17:20-kor omlott össze.

 

Bár a felhőkarcolókat úgy tervezték, hogy kivédjék a súlyos külső hatásokat, a két épület nem bírta ki az óriási hőt, amelyet a nekik irányított repülőgépekből kiömlő és lángba boruló 60-70 tonnányi üzemanyag termelt. A szakemberek szerint az épület 1000 fokon égett.

 

Az épületekben összesen 2602-en haltak meg, a mentési munkák során pedig 343 tűzoltó, 60 rendőr és 8 egészségügyi dolgozó vesztette életét.

 

Hetekkel a támadások után már 6000-re becsülték az áldozatok számát, ám a hatóságok mindössze 1600 holttestet tudtak azonosítani az ikertornyok romjainál. Az egészségvizsgáló hivatal összegyűjtött kb. 10 ezer azonosíthatatlan csontot és szövetdarabot, melyeket nem tudtak az eltűntekkel azonosítani.

 

 

Tűzoltók és építőmunkások túlélőket keresnek a romok között.

 

 

 

New York utcáit ellepték a plakátok, a terrortámadás következtében rengeteg ember eltűnt.

 

2012-ben gigantikus “fénytornyokkal” – Tribute in Light – emlékeztek arra a közel 3000 emberre, akik 2001. szeptember 11-én életüket vesztették.

 

A World Trade Center újjáépítése években telt, a területre hat új felhőkarcoló került. Az új épületkomplexum egyik tagja, a One World Trade Center, 2001. szeptember 11. emlékét őrizve, az USA legmagasabb épülete lett.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.