Fotó

Bódvalenke – virtuális álmok földje a világ végén

A Bódvalenkei vigasságok (korábban Sárkányünnep) alkalmából látogattunk a "szekkóiról", azaz freskóiról híres törpefaluba. A freskófalu-mozgalom 2009-ben indult, mikor a projektvezető Pásztor Eszter roma művészeket kért fel, hogy fessenek a házak falára, remélve, hogy a színes alkotások egyre több látogatót vonzanak majd ide, és közvetve elősegítik a határ menti szegény település fejlődését. Térerő az nincs Bódvalenkén, de nem is akkora baj ez, hiszen olyan avítt dolgot, mint a mobil, telefonálásra ma már csak tőzsdeügynökök vagy krónikus újságírók használnak. A falu fiataljai a Facebookon próbálnak lehetőleg minél távolabbi ismerősökre szert tenni, mert ezen a pár napon kívül, amit a fesztivál jelent, teljesen átlagos, burokba zárt élet folyik a 208 fős BAZ megyei faluban, ahol ráadásul szinte mindenki rokona mindenkinek. (A Bódvalenkei vigasságokról egy külön képriportban számolunk majd be)
Gizi, szállásadóm, 36 esztendős, 4 gyermek édesanyja és 2 hete nagymama is. Idén a sárkányünnep ideje alatt a jobb helyzetben lévő romák szálláshelyet és étkezést biztosítottak a faluba érkező látogatók számára. Így tölthettem velük másfél napot, és láthattam, milyen az, amikor a kútról kell hozni a vizet, és minden házimunka háromszor annyi ideig tart, mint amúgy…

 

Gizi az unokájával. Csak a szeretet.

 

Zsolt, Gizi férje, a házuk hátoldalán lévő freskó előtt.

 

Zsolt söpröget szombat hajnalban házuk udvarán. Egy kis bevétel csurran-cseppen azért a főzésekből és a vendéglátásból, de csak két nap a világ, nincs sok vesztegetni való idő!

 

Jocó, Gizi veje. Hajnal hasad. A tegnapi nagy meleg és nagy buli után nagyon másnap van. Általában Jocó szokott vezetni Hídvégardóra a kis diszkontboltba, de Gizi ma reggel megkért, vezessek én, csak óvatosságból, mert nem olyan rég csúszott le Jocónak az utolsó pálinka.

 

“Kis Gizi”, csakúgy, mint édesanyja, 18 évesen szülte meg első gyermekét. Ez itt teljesen átlagosnak számít, vannak, akik ennél sokkal korábban szülnek.

 

Edvin, Gizi legkisebb gyermeke eladó BMX-eket néz az interneten, bár pénz az egyelőre nincs rá, de a virtuális álmodozás milliók kiváltsága a vidéki Magyarországon.

 

Zsolt. Nyár van, iskolaszünet, haverok, buli, Bódva.

 

Zsolt sógorokkal. Giziék konyhája központi terület. Sok rokon és barát gyűlt össze a fesztivál miatt.

 

Nati, Gizi fiatalabbik lánya 16 éves, Görög Zitától is ajánlatot kapott, de nem akar modellkedni. Nagyon visszahúzódó természet, azt mondja, nem neki való az ilyesmi.

 

Gizi és Nati Jocó testvérével pózol a konyhában. Mind a két lány sokat segít a háztartásban, főleg most a fesztivál ideje alatt nagy a sürgés-forgás.

 

Prózai reggel a konyhában. Fürdőszoba nincs.

 

Kávé bundással, fincsi, mi?

 

Jocó egy barátja, Sándor is itt töltötte az éjszakát Giziéknél. Szintén zenész, és épp talált egy elpattant húrú gitárt a házban, amit újrahúrozhat.

 

Giziék szomszédja, Gábor, Miskolcról költözött ide, 20 éve lakik a faluban, azt mondta, a csend miatt esett a választása Bódvalenkére.

 

Ramóna cserfes lány, közvetlen, érdeklődő, épp ezért félteni való. Pletykák szerint volt már, hogy ismeretlenek autóval vitték fagyizni pár faluval arrébb.

 

Julika egyedül az egyik freskó előtt. Ritka pillanat, általában fürtökben szoktak lógni róla a gyerekek.

 

Patrik a nyári szünetben. Sajnos év közben sincs zenetanár a bódvaszilasi általános iskolában.

 

Ismétlés a tudás anyja. De az unalomé is! A megszokott körök után a 12 éves Patrikot is hamar utoléri a tehetetlenség az ingerszegény környezetben, ami nem csoda egy olyan faluban, ahol szinte mindenkinek Rusznyák a vezetékneve.

 

 A 18 éves Viki igazi ritkaságnak számít a faluban, mivel ennyi idősen még nincs gyermeke. Az Új Esély iskolába jár Edelénybe, most varrónőnek készül, korábban pedig csecsemőgondozást tanult ugyanitt.

 

Viki épp zenét rak be a YouTube-ról. Mindene a zene és tánc, és el se tudja képzelni, milyen lenne az élet net nélkül.

 

Emese a szüleivel együtt egy éve már Nagy-Britanniában él. A helyzet a faluban a színes murálok ellenére is kísértetiesen hasonlít a térség többi falujában zajló életre. Aki itt marad, az általános igazságokkal néz szembe: kevés lehetőség, kevés munka, kevés pénz, kilátástalanság…

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.