Fotó

“Amikor felnőttem, senki nem volt meleg, senki nem beszélt erről!” – homoszexuális szülők gyermekei mesélnek

Gabriela Herman fotós már egyetemre járt, amikor édesanyja elmondta neki, leszbikus. Történetével nincs egyedül, hozzá hasonlóan rengetegen nőnek fel meleg szülők gyermekeként; vannak, akiket örökbe fogadtak, akik mesterséges megtermékenyítés útján fogantak ismeretlen apától, de vannak olyanok is, akiknek szüleik késői coming outja hozta el a megtapasztalást. Portrésorozatában, ami nemrég a New York Times-ban is megjelent, olyan fiatal felnőttek szólalnak meg, akik meleg szülők gyermekeiként nőttek fel.
Hope, New Yorkban él, két apuka nevelte: “Tudtam, hogy vannak másféle családok is, hiszen láttam a barátaim, a nagynéném és nagybátyám családját. Tudtam, hogy az embereknek van édesanyjuk, ami nekem ugyan nincsen, de soha nem éreztem úgy, hogy egyedül lennék ezzel. Gyakran gondoltam a vér szerinti szüleimre, de a fejlődésem szempontjából egy pillanatra sem éreztem, hogy szenvedtem volna attól, hogy két férfi volt a szülőm. A szüleim fantasztikusan neveltek, egy erős nő lett belőlem, aki néha megkérdezi magától, hogy ki is ő, honnan jött, de amilyen gyorsan jön ez a gondolat, olyan gyorsan el is illan, mert az egészet tekintve, ez nem fontos.”

 

Zach Iowában nőtt fel, két anyukája van: “Én azt hiszem, hogy a legfontosabb szó, ami a családunkat jellemzi, nem az ’LMBT’, hanem maga a ’család’. Ha belegondolok abba, mik azok a körülmények, amik a két anyukámat és a családomat meghatározzák, akkor biztosan nem az, hogy leszbikus házasok.”

 

Elizabeth Bostonban nőtt fel, már egyetemre járt, amikor édesapja coming outolt: “Azt mondta, hogy eljött az ideje, hogy az identitásával szembesüljön. Akkor megkérdeztem tőle: Meleg vagy? Mire ő: Nem volt rá lehetőségem, hogy megbizonyosodjam felőle. Azt hiszem, akkor ezt mondtam neki: Apa, én meglehetősen biztos vagyok abban, hogy meleg vagy.”

 

Annie Ohio államban nőtt fel, 4 éves volt, amikor édesapja nővé változott: “Valójában nincsenek is emlékeim arról, hogy az édesapám milyen volt férfinak, olyan volt, mintha két anyukám lett volna. Számomra ez nem volt nagy dolog, hiszen nem ismertem mást, Így volt ez egészen a főiskoláig, ahol meg kellett gondolnom, hogyan beszélek erről.”

 

Dori New Jersey-ben nőtt fel, 8 éves volt, amikor édesanyja coming outolt: “Lassan jutottam el odáig, hogy az édesanyámról beszéljek miután már egyetemre jártam. kezdetben csak a negyedik-ötödik randin mertem elmondani, de ma már az elsőn szóba hozom.”

 

Ilana Pittsburgh-ban nőtt fel, 16 éves volt, amikor édesanyja felvállalta melegségét: “Édesanyám, a midlife crisis közepén új autó helyett új szexuális orientációt választott magának.”

 

Johnt Új-Angliában édesanyja, Seattle-ben édesapja és annak partnere nevelte. 2 éves volt, amikor apja felvállalta homoszexualitását: “Legelőször akkor került ez a téma szóba, amikor anyám hazahozta az Édesapám szobatársa című könyvet.”

 

Karen Oregonban nőtt fel, húszas éveiben járt, amikor édesanya coming outolt: “New York elfogadóbbá tett engem. Sokkal könnyebb beszélni róla. Amikor felnőttem, senki nem volt meleg, senki nem beszélt erről. De itt, akárkivel is találkozol, az biztosan meleg, az emberek beszélnek róla – és ez nagyon nagy dolog.”

 

Vanessa Észak-Virginiában nőtt fel, 28 éves volt, amikor édesapja felvállalta homoszexualitását: “Testvéremmel sokkal szomorúbbak voltunk amiatt, hogy ennyi időn át hazudtak nekünk, semmint az apám szexualitása miatt.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.