Fotó

Íme, hazánk legerősebb növénye – 200 gyerekből lett tavi tündér!

Magyarország legerősebb levele minden kétséget kizáróan az ELTE Füvészkertben található Viktória cruzianáé. A napokban összesen két tonnányi gyereket cipelt el, amikor a látogatók a meseszép vízinövény virágának kinyílását ünnepelték!
Budapest botanikus kertje – igen, az, amelyik a Pál utcai fiúk egyik helyszíne is – a Viktória virágzására való tekintettel a minap késő estig nyitva tartott. Ugyanis ez a látványos vízinövény évente csak egy időszakban, a forró nyárban, ráadásul naplemente után bont virágot.

 

Több mint 1000 látogató volt kíváncsi a növényre, ám az igazi sláger nem maga a tündérrózsa volt, hanem az, hogy hatalmas, zöld levelei hihetetlen teherbírók!

 

A feláldozott, megközelítőleg 150 centiméter átmérőjű levél 200 gyereket, mindösszesen körülbelül két tonnát cipelt az este folyamán, miközben a lelkes szülők megörökíthették csemetéiket ezen a mesebeli helyszínen.

 

A Viktória-házban negyvenöt fok és 100 százalékos páratartalom mellett is öt órán át kígyózott a sor, hogy minél több gyerkőc magára ölthesse néhány pillanatra a tó tündérének szerepét.

 

 

 

 

Külön elismerésünk a kertészeknek, akik még több óra után is mosolyogva, jókedvűen emelgették a gyerekeket egymás után a levélre!

 

 

A növény még megközelítőleg egy hónapig virágzik esténként, és a nagy érdeklődésre való tekintettel a kert vezetősége azt fontolgatja, hogy legyen még egy Viktória-est. Érdemes figyelni a Füvészkert honlapját!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.