Fotó

Isten éltessen, Nelson Mandela!

2013. december elején szomorú gyász söpört végig a világon: a szabadság, a béke, az egyenlőség egyik legnagyobb élharcosa, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke, Nelson Mandela elhunyt. Hiányát azóta sem heverte ki a világ, ám emléke és munkássága mélyen beégett a lelkekbe, akik generációkról generációkra továbbadják az üzenetet: "Engedd, hogy a szabadság irányítson!" Nelson Mandela ma lenne 97 éves.
A fiatal Nelson Mandela 1950-ben apartheidellenes aktivista volt, tevékenysége miatt 27 év börtönre ítélték. 1990-ben szabadon bocsátották, 1994-ben pedig elnökké választották. Az apartheidrendszer tárgyalásos felszámolásáért Nobel-békedíjat kapott 1993-ban.

 

Szabadulása után otthonába, a johannesburgi Sowetóba tért haza. A képen otthona verandáján első feleségével, Winnie Mandelával és unokájával, Bambata Bambatával látható.

 

2013. június 18-án Torontóban óriási szeretettel fogadták Mandelát és feleségét.

 

Hosszú utat tettem meg a szabadságig… a szabadság felelősség” – olvasható egy plakáton a torontói Nelson Mandela Park Public School ünnepségén.

 

Mandela 2009. július 18-án, a születésnapján mond beszédet Graca Machel és Kofi Annan társaságában.

 

2009. január 30-án Laila Ali, Mohamed Ali lánya találkozik Mandelával.

 

Mandela 2008. június 26-án a világ legnagyobb sztárjai (Will Smith, Amelle Berrabah, Roger Taylor, Leona Lewis, Annie Lennox, Brian May, Paul Rodgers) gyűrűjében ünnepelte 90. születésnapját a Hyde Parkban.

 

2006. október 9-én a könyve bemutatóján

 

Mandela 1991. július 2-án Durbanban, az Afrikai Nemzeti Kongresszus első tanácskozásán, amit 30 év után tartottak meg.

 

2013. december 18-án, a johannesburgi Wanderers stadionban egy hatalmas Mandela-molinó emlékeztet a napokkal korábban elhunyt vezetőre.

 

2013. december 16-án Pretoriában adták át Nelson Mandela 9 méteres bronzszobrát.

 

Olvasd el ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.