Fotó

Linzer, chips, banán – kórházibüfé-körkép

Arról már rengeteget írtunk, hogy mit esznek a gyerekek az iskolabüfékben. Idén januárban a jászberényi Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség azt kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy az iskolai büfék és automaták kínálatát is szabályozza. Most arra voltam kíváncsi, hogy mit ehetünk a kórházak, SZTK rendelők büféjében.

Mivel ezeken a helyeken nem illik fényképezni, ezúttal otthon hagytam a kamerát, és telefonnal indultam neki a városnak. Két teljes napon át jártam Budapest kórházait, így nagyjából átfogó képet kaptam a hazai büfék kínálatából. A tapasztalataim vegyesek, de semmiképpen sem a csalódás irányába sodortak.  Amire számítottam, hogy a chipsektől és a csokoládéktól roskadoznak majd a pultok, beigazolódott, ám a legnagyobb meglepetésemre az édességek mellett több helyen találkoztam különböző lisztekből készült szendvicsekkel, biogyümölcslevekkel.

A kórházi, rendelői büféket nem az intézmények, hanem többségében vállalkozók üzemeltetik.
Pozitív csalódás – ez a fotó egy kilencedik kerületi rendelőben készült, ahol a barna szendvicsek győztek a fehérek ellen.

 

A következő helyen már nem volt ekkora az örömöm, ezt az egy szendvicset találtam. Teljes kiőrlésű lisztből készült társait már vagy mind felvásárolták, vagy sosem léteztek. Sajnos ő a salátát és a többi zöldségfélét sem ismerte, így sajttal és egy virslivel várta sorsát.

 

Egy polccal lentebb sütemények mosolyogtak rám. Nem túl nagy választék ez a diétázóknak vagy a cukorbetegeknek.

 

A harmadik hely, ahová elmentem, egy belvárosi intézmény volt, ahol gyerekeket kezelnek. A polcokon kekszek, chipsek, csokoládék. Egy itt betegeskedő kisgyermek biztosan boldog ettől a látványtól, szülei, gondolom, kevésbé.

 

Ugyanitt rengeteg szendvics, és sütemény kapható. De zöldség vagy gyümölcs alig.

 

Budára mentem vigasztalódni, hátha visszaköszön az a kínálat, ami a kilencedik kerületben fogadott. Jól látjátok, a pulton gyümölcs kapható! Azonnal kértem egy almát, az eladó még meg is mosta nekem.

 

Ugyanitt az alsó polcon a saláták széles skálája várta az éhes látogatókat, mellettük főételek, hússal, szintén salátával tálalva.

 

Hazafelé még megálltam Budán egy SZTK rendelőben. Rántott húsos szendvics fogadott és virsli.

 

Itt tudtam volna joghurtot is enni. A kínálat nem volt rossz, ám egy vegetáriánus látogató korgó gyomorral távozott volna.

 

Időutazás 1988-ba – sütemények itt is voltak, bőven

 

Sajnos a barna cukrot és a mézet itt nem ismerik. Zárásképpen felhörpintettem egy keserű feketét.

Étkezés a kórházban:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.