Fotó

Nemzeti park: tér a természetnek, lehetőség az embereknek

Gyerekfejjel fel se fogtam, mennyire nagy dolog volt, hogy a Fertő–Hanság Nemzeti Park szomszédságában nőttem fel. Alig pár kilométert kellett csak bicikliznem ahhoz, hogy távcsővel a nyakamban, az ország egyik legszebb pontján gyurgyalagok, vörös gémek, levelibékák, szitakötők, ludak és réti sasok után nyomozzak. Akkor még nem volt okostelefon, a tévé eszembe se jutott, számítógép pedig csak az iskolakönyvtárban volt. Jó volt így felnőni, nagyon jó – és milyen szerencse, hogy gyerekkorom festői színpadához bármikor visszabiciklizhetek. Az európai nemzeti parkok világnapján ma ezekre a védett területekre csábítalak benneteket.

Az első európai nemzeti parkok 1909. május 24-én alakultak, 1999 óta ennek emlékére minden év május 24-én ünneplik az európai nemzeti parkok napját, amikor a nemzeti parkok és egyéb védett területek védelmére és fontosságára figyelmeztetnek. A 2006-os nap jelmondata “A mi tájunk – tér a természetnek, lehetőség az embereknek” volt.

Berni-felvidék

 

Cinque Terre, Olaszország

 

Lake District National Park, Anglia

 

Loch Lomond and The Trossachs National Park, Skócia

 

Kappadókia, Törökország

 

Plitvicei-tavak, Horvátország

 

Elba folyó, Svájc, Saxony

 

Ecrins Nemzeti Park, Franciaország

 

Vatnajokull, Izland

 

Sierra de Cazorla, Segura y Las Villas Natural Park, Andalúzia, Spanyolország

 

Monti Sibillini Nemzeti Park, Umbria, Olaszország

 

Skaftafell Nemzeti Park, Izland

 

Balaton-felvidéki Nemzeti Park – fotó: faceportal

 

Magyarország Nemzeti Parkjai – a Fertő–Hanság Nemzeti Park

Nézd meg ezt is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.