Fotó

Gyerekek, akik csak élni akarnak

A menekültkérdés nemcsak Európa számára égető probléma, több ezer bangladesi és mianmari sodródik reménytelenül a tengeren Thaiföld, Malajzia és Indonézia partvidékén – köztük megannyi gyermek. Befogadni őket nem akarják, hajóikat, ha lehet, visszafordítják.

Az elmúlt három évben mintegy 120 ezer – a rohingya kisebbséghez tartozó – ember hagyta el Mianmart, hogy jobb életre leljenek Malajziában vagy Indonéziában. A menekültek helyzete akkor lett igazán válságos, amikor a thai hatóságok elvágták az emberkereskedők szárazföldi útvonalait, nem maradt más lehetőség, mint a tenger, ahol mind a mai napig emberek ezrei sodródnak víz és élelem nélkül, a megmaradt élelemért egymást ölik meg a menekültek.

Az embertelen körülmények ellenére megpróbálnak elmenekülni, mert Mianmarban és Bangladeshben a muszlim rohingyák élete maga pokol, a legelnyomottabb, legüldözöttebb népcsoport a világon, munkát nem kapnak, állami ellátásban nem részesülnek, szavazati joguk március óta nincsen. Az alábbi képkockák azokat a gyerekeket mutatja be, akik partot értek, és Indonéziában várják, mi lesz a sorsuk.

A 2 éves Syohidot édesanya tartja karjai között, hogy azonosításukhoz szükséges okmányhoz fotót készíthessenek róla az indonéz Kuala Langsában, ahol átmeneti szállásuk van. 

 

Shoyeda Begum, 5 éves

 

Hasain, 5 éves

 

Azad, 3 éves

 

Shaiful Islam, 6 éves

 

Asma Bibi, 3 és fél éves

 

Anwarsah, 3 éves

 

Hotiza Begum, 17 éves

 

Khairul Amin, 1 éves

 

Asma Bibi, 16 éves

 

Hana Bibi, 18 éves

 

Rehena Begum, 19 éves

 

Horfouna, 2 éves

 

Nézd meg ezt is!

Így és ezért menekülnek az emberek

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.