Fotó

Így pusztítja a földet az ember: a világ legmérgezőbb pontjai

Olajjal átitatott föld, higanygőz a levegőben, szemét, vegyszer és fekália a folyókban: az ember buzgón pusztítja a földet, s ezzel olyan jó ütemben halad, hogy rengeteg helyen már élni sem lehet. A legmérgezőbb helyekről hoztunk néhány hátborzongató képet. Kapaszkodjatok!
Agbogbloshie egy ghánai városrész, óriás méretű elektronikai hulladéktelepéről vált hírhedtté. A lerakóhely a fővárosban, Accrában található.

 

Ghána évente több mint 200 ezer tonna e-hulladékot hoz be az országba, javarészt Európából, és közel 130 ezer tonna e-hulladékot termel évente.

 

1986. április 26-án következett be a csernobili atomkatasztrófa az ukrajnai Pripjaty és Csernobil városok melletti atomerőműben.

 

A felrobbant négyes blokk körül mind a mai napig óriási a sugárzás, a ’86-ban vasból és betonból épített szarkofágot az elmúlt években többször megerősítették, de bármikor beszakadhat a födém.

 

A jávai Citarum folyó nemcsak Indonézia, de a világ egyik legmocskosabb folyója: 300 km hosszú, benne 9 millió ember háztartási szemete és 500 ipari üzem hulladéka úszik.

 

A Citarum folyó hajósai embertelen körülmények között próbálják újrahasznosítani a szemetet.

 

A bőrfeldolgozás egyik fázisa, hogy az állatok lenyúzott bőrét vegyi kezeléssel (cserzéssel) tartósítják, ennek melléktermékei olyan toxikus anyagok, amik súlyos megbetegedéseket okoznak. A bangladesi Hazaribaghban 250 ilyen feldolgozóüzem ontja magából a szennyet.

 

Hazaribagh a világ legszennyezettebb területeinek egyike.

 

Az alábbi felvételek még 2014-ben készültek Kalimantan tartományban, Borneón, ahol óriási iramban irtják az erdőket, a területen ugyanis aranybányák üzemelnek, ami súlyos környezetszennyezéssel jár.

 

Az arany kinyeréséhez higanyra van szükség, az arany a higannyal ugyanis amalgámot képez, ezért a szemcse vagy por nagyságú aranyat a homoktól, kőtörmeléktől el lehet választani vele. Ezután a higanyt hevítéssel elpárologtatják, és tiszta arany marad vissza. A higany mérgező, súlyos környezetkárosító.

 

A kislány Buenos Aires egyik szemétdombján csücsül, a Matanza-Riachuelo folyó partján, amit a világ egyik legnagyobb pöcegödrének neveznek.

 

A folyó partján közel 5000 gyár működik, ontják a folyóba a vegyszeres vizet, de a lakosok is szemétlerakónak használják a folyót.

 

A légi felvétel egy megsemmisített illegális olajfinomítót mutat a Niger folyó mellett, ahol az olajszivárgás okozott károkat.

 

A Niger torkolatánál élők több mint fél évszázada küzdenek a környezetszennyezés ellen.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.