Fotó

Magyarország, a remény küszöbe – menekültek a magyar–szerb határon

Nem tudom elképzelni, milyen lehet egy zsúfolt csónakban rettegve arra várni, hogy sikerül-e épségben partot érni. Nem tudom elképzelni, milyen lehet egy hároméves kislánnyal a karomon a téli fagyban útra kelni, menetelni. Nem tudom elképzelni, milyen lehet embercsempészekre bízni az életem; milyen lehet egy olyan élet elől menekülni, ami annyira elviselhetetlen, embertelen és nyomorúságos, hogy muszáj menekülni. Tudjuk, Magyarország rengeteg menekült számára jelenti egy jobb élet reményét, még ha innen tovább is szeretnének menni: tavaly 40 ezren, idén mostanáig több mint 25 ezren lépték át a határt, és ha nem is százával, de sokan mind a mai napig próbálkoznak. Ásotthalmon, a szerb–magyar határon naponta 30-40 embert számolnak. Az alábbi képkockák hétvégén, a település határában készültek.
Afgán menekültek kis csoportja menetelt fáradtan a hétvégén, miután illegálisan átlépték a magyar–szerb határt Ásotthalomnál. Magyarországon vagy az EU más országaiban – Németországban vagy Angliában – szeretnének menedékjogot kapni. A hőmérséklet éjszakánként fagypont közelébe süllyedt, ennek ellenére több család is karonülő gyerekekkel vágott neki a sötétben a vajdasági Királyhalom és Ásotthalom közötti több kilométeres útnak.

 

Egy török menekült a földön pihen, miután Ásotthalomnál ő is átlépte a határt, és megállították.

 

Bár január utolsó és február első napjaihoz képest visszaesett a szerb–magyar határszakasz homokhátsági részén a határsértők száma, naponta még mindig 30-40-en próbálkoznak.

 

 

A rendőrség Ásotthalom és Mórahalom szélén gyűjtőpontokat alakított ki, a kisvárost a faluval összekötő úton, illetve a zöldhatár közelében feltartóztatott koszovói állampolgárok itt várhatják meg, amíg egy Röszkénél lévő hangárban létesített, úgynevezett előállítóhelyre szállítják őket.

 

Egy férfi iskoláskorú lányával és feleségével Pristinából, Koszovó fővárosából érkezett, a kilátástalan helyzet miatt indultak el. A korábban egy bankban dolgozó, angolul jól beszélő középkorú férfi közölte, tisztában van vele, hogy Németországban valószínűleg nem kapják meg a menekültstátuszt, de bízik benne, hogy Franciaországban befogadják őket. Elárulta, embercsempészek segítségével jutottak el Magyarországra, fejenként 200 eurót kellett fizetniük az útért. Az összeg előteremtésében Nyugat-Európában élő rokonai segítettek nekik, mivel havi 180 eurós fizetése a család megélhetésére sem volt elegendő.

 

 

A határsértőket, érkezésüket követően, a rendőrök átvizsgálják. Átkutatják az emberek csomagjait, ruházatát, nincs-e náluk szúró-, vágóeszköz vagy valamilyen tiltott tárgy, és mindenki azonosító karszalagot kap. Több száz fő befogadására alkalmas fűtött épületekben helyezik el őket, ahol tábori ágyakon alhatnak.

 

 

 

Afgán gyerekek Ásotthalmon

 

Az előállítóhelyről a menekülteket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal valamelyik kirendeltségére szállítják, ahol elindul menekültügyi eljárásuk.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.