Fotó

Terrorkészültség Párizsban: ilyen most a hangulat az utcákon a merénylet után

Virágok borítják azt a járdarészletet, ahol az egyik terrorista lelőtte a földön fekvő rendőrt. A várost egyszerre lepték el a katonák, és az erőszak ellen kiálló párizsiak jelmondata, a "Je suis Charlie". Közben Párizs legszínesebb negyedében ugyanúgy élnek tovább egymás mellett franciák, arabok, kínaiak.
A január 7-i párizsi terrortámadás óta a legmagasabb fokú védelmi készültség lépett életbe Párizsban. Amikor aznap délelőtt megszólaltak a szirénák Párizsban, arra gondoltam, milyen furcsa, hogy ennyire rossz érzést kelt bennem ez a hang annak ellenére, hogy csak a filmekből ismerem. Aztán egy barátom hívott, hogy jól vagyok-e. Akkor tudtam meg, hogy terrortámadás történt. (Fotó: Getty Images)

 

Charlie Hebdo. Nem ismertem addig ezt a nevet, azóta viszont minden erről szól. A városban mindenhol felbukkantak a feliratok: “Je suis Charlie” azaz “Charlie vagyok”. A szólásszabadság mellett és az erőszak ellen küzdő párizsiak jelmondata lett ez. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Két nappal később egy kóser boltot ért támadás, ahol négyen meghaltak. Emiatt most a zsidó közösségeket fokozottan védik. (Fotó: Getty Images)

 

Aznap a legmagasabb fokú védelmi készültséget rendelték el Párizsban. Fegyveres katonák, szirénázó autók, rendőrök mindenhol. Országszerte közel ötezer katona gondoskodik a zsidó iskolák biztonságáról. (Fotó: Getty Images)

 

Egy állig felfegyverzett katona eddig szerencsére nem volt mindennapi látványosság. A legfurcsább mégis az volt, ahogyan a párizsiak nyugodtak tudtak maradni. Belleville-ben lakom, Párizs legszínesebb negyedében, ahol a franciák mellett főleg arabok és kínaiak élnek. Teljes békében egymás mellett. Azt leszámítva, hogy a múlt vasárnapi, másfél milliós tüntetésről egy kisebb csoport fegyveres katonával metróztam hazafele, nálunk azóta is minden rendben. (Fotó: Getty Images)

 

Franciaországban él Európa legnagyobb számú muzulmán közössége. Nagy részük természetesen elítéli a merényletet és elhatárolja magát a szélsőségesektől, ennek ellenére több mecsetet ért támadás, és több mint ötven iszlámellenes akcióról érkezett hír, de ezekben szerencsére nem sérült meg senki. (Fotó: Getty Images)

 

Ahol máshol főleg turistákat látni: az Eiffel-toronynál a szokásosnál is fokozottabb a készültség (Fotó: Getty Images)

 

A turisztikai csomópontok mindegyike kiemelt védelmet kapott (Fotó: Getty Images)

 

Ennek a helyszínnek a képei bejárták a világsajtót: a két terrorista közül az egyik itt lőtte le a helyszínre érkező rendőrjárőrt. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Az utca, ahol a terroristák tüzet nyitottak a rendőrautóra. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Jobbra a Charlie Hebdo szatírikus hetilap egykori szereksztősége. Az utcába az ottlakókon kívül még mindig nem mehet be senki, az épületet folyamatosan rendőrök védik. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Utolsó üzenetek a január 7-i terrortámadásban összesen elhunyt 12 áldozat emlékére. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Ceruzák és tollak mint a szólásszabadság szimbolumai. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Virágtenger a Charlie Hebdo szerkesztőségénél. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Reggel 7-kor ilyen sorok áll az újságosnál, mindenki Charlie Hebdot venne.

 

A párizsi Köztársaság téren (Place de la République) álló szobor kezére a megemlékezők papírból óriás ceruzát formáztak. Rajta a felirat: “Charlie vagyok”. (Fotó: Kálmán Anikó)

 

Most az egész országban összesen mintegy tízezer katona segíti a rendőrök munkáját (Fotó: Getty Images)

 

A fegyveres katonák felbukkanása Párizsban bár látványnak erős, de mégsem zavarja a mindennapi életet. (Fotó: Getty Images)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.