Fotó

Észak-Korea: jelenetek egy másik bolygóról

Észak-Korea olyan, akár egy idegen bolygó, jellemzi az országot Julia Leeb fotós, aki turistaként érkezett és egy egész kötetre való képpel hagyta el azt a világot, amelyről mindenki beszél, de kevesen ismerik igazán. "Észak-Korea, az anonim ország" című fotóalbumából hoztunk el néhány képet.
Szigorúan őrzött metróaluljáró Phenjanban

 

1953-ban az ország romokban hevert, és a fővárost egy egységes, szimmetrikus terv alapján, teljesen újraépítették a kommunista párt elképzelései szerint. A projektbe rengeteg pénzt öltek, az újjászületett város a kolosszális épületekkel, a magasságokkal olyan, mint egy kirakat, ami mögött valójában üres a bolt. Ilyen képet szeretne sugározni magáról a diktatúra, pedig ez sem túl fényes. Éjszaka például alig van közvilágítás.

 

A Diadalív Phenjanban 3 méterrel magasabb a franciánál

 

A Ryugyong Hotel a világ legmagasabb épülete akart lenni, ma üresen áll

 

A kommunista propaganda része a 100-150 000 embert felvonultató Arirang Fesztivál, ahol a gigantikus számú résztvevő – akár egy ember alkotta mozaik – szédületes pontossággal mozog együtt. Amíg erre gyakorolnak, legalább lefoglalják magukat valamivel az emberek.

 

Az Arirang Fesztivál a nemzet erejét és összetartozását hivatott szimbolizálni

 

Egy pár Kaesongban – Észak-Korea egy olyan ország, ahol az emberinek semmi keresnivalója: feltűnni nem szabad, feltűnni senki nem akar, feltűnni nem ajánlott. Bár azt hozzá kell tenni, hogy a korábbi totális elzártsághoz képest az utóbbi években a fővárosba elkezdtek finoman beszivárogni a világtrendek. A dél-koreai tévésorozatokhoz például egyre többen hozzájutnak, ezekből is sejthetik, milyen a világ más tájain élni.

 

Egy kislány a Nagy Népi Tanulás Palotájában

 

Férfiak a tradicionális koreai stílusú Minsok Folk Hotel előtt

 

A képen látható gumicsizma igazi ereklyének számít, mert a szeretett vezér megtekintette

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.