Fotó

Állati otthonok: a természet legszebb lakásai

Gombamód nőnek körülöttünk az egyre magasabb, modernebb, extrémebb épületek, amelyek árnyékában már észre sem vesszük a természet apró munkásait, amint kitartó szorgalommal és mérnöki precizitással építik saját otthonaikat. Közülük hoztunk el néhányat.
Ausztrál szövőhangyák szokatlan módon készítik fészküket: leveleket varrnak össze saját lárváik segítségével, amik így ki is veszik részüket leendő hajlékuk építéséből.

 

Az erdei vöröshangya lomb- és tűlevelű erdők meleg, napsugaras talaján él.

 

A közönséges fazekasmadár úgy építi otthonát, mint az ember a régi kemencéket: nyirkos agyagból készül, fűvel és rostokkal van megerősítve. Épülhet fára, kerítésoszlopra, sőt házorom alá is. Ha a nap kiégette a kész fészket, két-három évig is megmarad, mielőtt az eső felpuhítja, azonban ezt elkerülendő a madarak minden évben új fészket építenek a régi fölé. A fészek az év csapadékos hónapjaiban készül. Egy fészek építéséhez 1500-2000-szer kell fordulnia agyagért. A fészek súlya 3,5–5,5 kilogramm között van, építése 10–16 napig tart.

 

A fecskék szintén a bámulatos építkezők közé tartoznak, művészi fészket építenek sárból, mások a homokos partoldalakba vájnak fészekodút, de harkályok elhagyott odúit is használják.

 

A társasdarázsfélék a méhekhez hasonlóan sejtekből álló fészket építenek a lárvák számára, de nem viaszból, hanem agyagból vagy papírszerű anyagból. A papírkészítő darazsak a fát nyálukkal péppé rágcsálják, ami aztán kemény, pergamenszerű anyaggá szilárdul.

 

A kanadai hód keres magának egy megfelelő folyócskát, faágakból gátat épít és elzárja a víz útját, így egy kis tavat hoz létre. A tóban egy várat épít, víz alatti kijárattal, de készít mellékjáratot is. A gát magasságával befolyásolni tudja a víz magasságát, hogy a vár bejárata mindig víz alatt legyen. A víz alá leveles ágakat rejt tartaléknak, így a befagyott tóban is tud táplálkozni.

 

A bájaszövőmadár fészkei Közép-Afrika és Dél-Ázsia bizonyos fáinak sajátságos díszei. A fészkek olyan erősen össze vannak szőve-fonva, hogy széllel, viharral, záporral éveken át dacolnak.

 

Így építkezik a szövőmadár

 

A szövőmadár otthona

 

Egy másik szövőmadárlak

 

És még egy

 

A hím kertészmadár által emelt lugasok a madárvilág legösszetettebb és legszebb építményei közé tartoznak. A madarak a nőstények meghódítása céljából építkeznek.

 

Egyes madarak gallyakból emelnek tornyokat egy fekete mohával kipárnázott alapra, amit aztán csigaházakkal, makkokkal és kavicsokkal díszítenek fel.

 

Más populációk hím madarai már zöld mohaágyra építkeznek, és bogyókkal, virágokkal, pillangók letépett szárnyaival dekorálnak.

 

 

 

Az ausztrál iránytű-termeszek olyan fészket építenek, amelyek oldalukra állított lapos deszkára hasonlítanak, és pontosan észak–dél irányba állnak.

 

A tájolás oka, hogy a termeszek reggel és este is át tudjanak melegedni, ám a forró déli napsütés csak a termesz keskeny felső peremét éri

 

A termeszvárak az embernél is magasabbak lehetnek

 

A méhkaptár hatszögletű sejtjeinek előnye, hogy minden hat fal tökéletesen találkozik a szomszédos hatszögű sejtek falával, tökéletes az illeszkedés, optimális a helykihasználás, így építőanyagból is kevesebbre van szükség.

 

A sejtek eleinte kör alakúak, amely a természetben a legegyszerűbben létrehozható forma, de maguktól hatszögessé válnak, amikor a méhek további sejtek sokaságát építik hozzájuk.

Forrás: Bored Panda

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.