Fotó

Kenyércsodák a világból, csak mert szeretjük

Meg azért is, mert október 16-a a kenyér világnapja. Nekem még akkora szerencsém volt, hogy ettem a dédnagymamám hatalmas, kemencében sütött kenyeréből. Annyira misztikus dolog volt nézni, ahogy a nyers tésztából barna, ropogós kenyér lesz. Aztán felnőttkoromban anyukámat kapta el a kenyérsütési láz, és együtt hallgattuk a konyhában, ahogy a friss kenyérnek pattog a héja. Szóval nézegessétek meg a képeket, és próbáljátok ki valamelyik receptet a fotók után!
Mexikóban a Halottak Napjára sütnek ‘pan de muerto’-t, vagyis halottak kenyerét. Forrás: National Geographic

 

Pão de Queijo – brazil kenyérke sajttal töltve

 

Naan kenyér Indiából

 

Sötét rozskenyér, ami persze nálunk is van, de állítólag Finnországból származik.

 

Ujgur naan kenyérsütő – elég menő

 

Foccaccia – olívaolajjal, zöld fűszerekkel isteni ez az olasz kenyér

 

A világ leghosszabb francia bagettje, csak éppen Vietnámban sütötték meg.

 

Arepas – Venezuelában és Kolumbiában sütik kukoricalisztből

 

Magyar kenyerek és kalácsok 1965-ből/fotó: Kotnyek Antal/Fortepan

 

Norvég krumplikenyér, lapos, mint egy tortilla.

 

Az éppen 250 kilós kenyeret egy ír pékség sütötte.

 

Japán kenyérmacikák – nem bírtam megállni, hogy ne tegyem ide őket.

 

Itt pedig egy rendhagyó vega zsíros kenyér kókuszzsírral bloggerünktől, az Időtetrisz cafeblogos oldaláról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.