Fotó

A család igazi kicsi kincse

Imádtam a Little Miss Sunshine (A család kicsi kincse) filmet. Ahogyan a nagy szemüveges, hatalmas hajú, kicsit pufi, életrevaló, piros tornadresszes kislány fityiszt mutat a világnak és a póthajas, agyonsminkelt többi gyereknek. Ezért is örültem meg, amikor Debreczeni Zita Little Miss Hungary fotósorozatát megláttam. Valahogy ezt a világot idézte, cuki, helyes kiscsajok, kiló púder és tupír nélkül. Mert azért már tényleg nem lehet hibáztatni a kislányokat, hogy egy napra királynők akarnak lenni!
Zita sorozata a gyermekszépségversenyek világával foglalkozik. A fotós azt mondja, az utóbbi időben több helyen találkozott ilyen eseményekről szóló anyagokkal, cikkekkel, valóságshow-kkal, melyeket világszerte sok millióan követnek. “Ezek a beszámolók jobbára kritikai szándékkal készülnek, felvetve a versenyzés hatásait a gyermekek pszichés fejlődésére. Feszegetve a szülők rejtett vagy nyíltan vállalt motivációt és a veszélyeket, amit a gyerekeknek ez a nyilvánosság jelenthet” – mondja Zita.

 

“Mialatt a témát körüljártam, természetesen találkoztam hazánkban készült fotósorozattal is, ami – mint később kiderült – nemcsak felhívta a figyelmet a jelenségre, de változtatott is rajta.”

 

“Az én szándékom viszont nem ez volt, én már az első pillanattól kezdve inkább egy tablóban gondolkodtam, kislányok portréival.”

 

“Szerettem volna megmutatni szemtől szemben a kis versenyzőket. Egyrészt azért, mert az amerikai versenyekről már sokat hallottam, és kíváncsi voltam, milyen egy efféle verseny itthon, másrészt mert úgy gondoltam, hogy érdemes lehet egy másik szemszögből és vizuálisan is más eszközökkel bemutatni a versenyek résztvevőit.”

 

“Ezen a versenyen és a fotózáson nem engedték a kislányokat sminkelni. Tényleg csak egy kis szájfény lehetett a nagyobb lányokon!”

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.