Fotó

Az asszonyok tyúkot etetnek az Olümposzon: fotók Európa legszebb nemzeti parkjaiból

Ez a hétvége nemcsak azért különleges, mert vasárnap tartják az európai parlamenti választásokat. Május végén ünnepeljük az európai nemzeti parkok napját is. Aki velünk marad, annak egy nagy adag gyönyörű képet mutatunk érintetlen tájakkal, szőrös állatokkal és békés emberekkel.
Távolról zordnak tűnnek ezek a sziklák, de a montenegrói Durmitor Nemzeti Park az érintetlen fenyőerdőkkel, az égkék tengerszemekkel, a kristálytiszta hegyi levegővel és a világ második leghosszabb kanyonjával egyáltalán nem kellemetlen hely.

 

Róka bóklászik Szlovéniában a Triglav Nemzeti Parkban.

 

Loch Ness híresebb, de a Loch Lomond is megér egy túrát. Ez Nagy-Britannia legnagyobb tava, több mint harminc kicsi és nagy szigettel. Susan Gell és Roy Rodgers az Inchtavannaich-szigeten élnek, és a lovaikat gyakran kihozzák a szárazföldre, hogy átúsztassák őket a túlpartra. Így tartják őket formában.

 

Olvadó gleccser. Vatnajökull Nemzeti Park, Izland.

 

Virágok, sziklák, kőkerítések és szemfacsaró zöldek: ezek az írországi Burren Nemzeti Park jellegzetes látványosságai.

 

A Bajor-Erdő Nemzeti Parkot átadták kezelésre a természetnek, úgyhogy mostanra érintetlen őserdővé alakult vissza. Medvék, őzek és pamacsfülű hiúzok lakják, és a szomszédos területekkel ez Közép-Európa legnagyobb egybefüggő erdősége.

 

Kérdő tekintetű tehén a Hohe Tauern Nemzeti Parkban Ausztriában.

 

Kiskunsági Nemzeti Park (Fotó: Vajda Zoltán/Kiskunsági Nemzeti Park)

 

Öt kis, képeslapra kívánkozó, tengerparti falu, ahová még rokkantkártyás kocsival sem lehet behajtani, itt mindenki vonattal és csónakkal közlekedik. Ez a Cinque Terre Nemzeti Park Olaszország északnyugati részén.

 

Az angol Tóvidéken bringán hajtja juhait a pásztor. Itt élt és tenyésztette birkáit Helen Beatrix Potter is, aki 1902-ben futott be a Nyúl Péter kalandjai című, maga rajzolta mesével.

 

A madarak lakhelye a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban.

 

1956: az asszonyok tyúkot etetnek az Olümposz tetején. A hétnapos hegyi túrára kecskeszőr sátrakat vittek magukkal. Ma is érdemes bejárni, már ahol járható.

 

Az osztálykirándulások kihagyhatatlan eleme: a Baradla-barlang, ismertebb nevén az Aggteleki cseppkőbarlang a Bükki Nemzeti Parkban. (Forrás: Forrás: bnpi.hu/Kozma Attila)

 

Nő mászik a Sorrosal vízesésnél a Pireneusok Nemzeti Parkban egy via ferrata útvonalon. Ezeknek a lényege, hogy jól kiépítettek, és kábel biztosítja, hogy senki ne eshessen le. A 19. században is épültek ilyen útvonalak, aztán az első világháborúban keltek át ilyeneken az Olasz hegyeken. Az utóbbi időben egyre több új pálya épül, rákaptak a túrázók, mivel gyakorlattal, állóképességgel és kellő elszántsággal bárki teljesíthet hihetetlen útvonalakat.

 

Európa egyik legrégebbi nemzeti parkja a legtöbb magyar számára ismerős, hiszen a horvátországi nyaralásokon könnyen útba ejthető. A Plitvicei-tavak összesen 16 tóból áll, mindegyik más árnyalata a kéknek, és vízesések kötik össze őket.

 

Üdvözlet 1973-ból a Magas Tátrából, Maltarhazáról.

 

Európa egyik legrégebbi nemzeti parkja a Svájci Nemzeti Park, idén éppen százéves.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.