Fotó

Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon is éltek, ma már a legtöbben Kanadában. A hutteriták közösségéről nagyon keveset lehetett tudni sokáig, mert például fényképen sem szerepelhettek ennek a vallási közösségnek a tagjai. Sokáig elutasították a technikai vívmányokat, manapság viszont a fiataloknak is lehet mobiltelefonja. Kelly Hofer hangulatos fotósorozata idilli képeken mutatja be, hogyan telnek a hétköznapok a kanadai hutteriták zárt közösségében, ahol a modern vívmányok keverednek a hagyományokkal. A pénzre nincsen gondjuk, mivel saját vagyonuk sincsen, a nőknek kötelező a fejkendő, tilos a fogamzásgátlás, és a gyerekeik csak a kolónián járhatnak iskolába.
A hutteriták, vagy magyar nevükön habánok a protestanizmus egyik ágából létrejött keresztény vallási csoport. Közép-Európában éltek, például a Magyar Királyság területén is, de a 18. században kivándoroltak Kanadába.

 

Ezek a fotók Kanadában készültek, ahol több kolóniában is élnek a hutteriták. Egy kolóniában nagyjából 15-20 család él, amikor már “kinövik” az adott területet, kicsit távolabb újabb kolóniát építenek.

 

Mezőgazdaságból élnek szigorú munkamegosztás szerint, ugyanakkor – ahogy a fotó is mutatja – nem utasítják el a modern kor vívmányait, mint például az amishok. A hutteriták nem félnek a traktortól, a markolótól vagy a kombájntól sem.

 

A mai napig minden születésszabályozó módszer tilos, így egy hutterita nő átlagosan 10 gyereknek ad életet.

 

A gyerekek a saját, kolónián belüli iskolába járnak, ahova hívnak “külsős” tanárokat is, nemcsak a saját közösségük tagjai tanítják a diákokat. A munkamegosztás szerint az a nő, aki vállal mondjuk óvónői vagy tanári feladatokat, mentesül a mezőgazdasági munkák alól.

 

 

Már több 100 évvel ezelőtt is nagy hangsúlyt fektettek a diákok egészségére, és állítólag Európában az elsők között voltak, akik tudományos módszereket alkalmaztak a gyerekbetegségek ellen.

 

A közösség élén két lelkész és egy gazdasági vezető áll, akik a tisztségüket életük végéig töltik be.

 

A közösség pénzét a vezetők kezelik, külön-külön senkinek nem lehet pénze vagy bármilyen saját vagyontárgya.

 

Anya és lánya

 

 

 

A férfiak általában feketében járnak, a nők járhatnak színes ruhákban, mondjuk a fejkendő kötelező.

 

 

Régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy mobiltelefont használjanak. Először az üzleti ügyek intézésre használták, most már a fiataloknak is lehet telefonjuk, hogy tarthassák a kapcsolatot a barátaikkal. Sőt simán internetezhetnek is.

 

 

2007 májusában az albertai hutterita közösség a bíróságon harcolta ki, hogy a jogosítványukba ne kelljen fotó, mert ellenkezik a vallásukkal. Ugyanakkor más hutterita közösségeknek, például ahol ezek a képek készültek, nincs kifogásuk a fényképezés ellen.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.