A színésznő, aki sosem kapott Oscar-díjat

Kövess minket a facebookon!

f Ajánlom
Rengetegszer jelölték, mégsem kapott sose Oscar-díjat Glenn Close, aki március 19-én épp 67 éves. Volt mindenre elszánt szerető, 101 kiskutyát üldöző Szörnyella De Frász, de alakított már férfit is az ezerarcú színésznő. Azt talán kevesebben tudják róla, hogy imádja a kutyákat, még egy blogot is ír róluk, van egy mentális betegségekkel foglalkozó alapítványa, és lelkes támogatója Barack Obamának.
Glenn Close 1947. március 19-én született a Connecticut állambeli Greenwich-ben. Ugyanabba az iskolába járt, mint későbbi filmes partnere, Michael Douglas. Az édesapja Afrikában nyitott egy kórházat, a nagyapja pedig híres természettudós volt. A színésznő azt mondta, hogy már egészen kicsi korától imádott színészkedni, természetes volt számára, hogy színésznő lesz egyszer. Fotó: Francesco Scavullo

 

Glenn tinédzserként sokat utazott az Up With People énekkarral, aztán az egyetemen kezdett színészi tanulmányokba. A profi színpadi karrierjét a Broadway-n kezdte a hetvenes években, és a filmes szerepei között is vissza-visszatért a híres színpadra. Fotó: Herb Ritts

 

Az első filmes főszerepét a Garp szerint a világ című filmben kapta 1982-ben, amiért Oscar-díjra is jelölték. Ezután még ötször jelölték Oscar-díjra, legutóbb 2011-ben, de az élet fintora - és számunkra is teljesen hihetetlen - hogy egyetlen egyszer sem kapta meg a kis szobrocskát. A hat jelölés után csak annyit mondott, neki pont elég az is, hogy a világ rengeteg filmje és színésze közül ennyiszer bekerülhetett az öt legjobb közé.

 

A Végzetes vonzerő című filmben 1987-ben, ahol a Michael Douglas alakította ügyvéd mindenre elszánt szeretőjét alakította olyan jól, hogy ezért is Oscar-díjra jelölték. Egyébként előtte Sharon Stone-t szerették volna a szerepre, de ő lepasszolta.

 

Másik nagy kedvencünk a Veszedelmes viszonyok 1988-ból, ahol gazdag és kegyetlen márkinőként női és férfi szíveket tör össze John Malkovichcsal, vagyis Valmont-nal.

 

Jelenet a Láger az édenkertben című 1997-es filmből, amelyben hadifogságba esett nőt játszik, aki a tábor mostoha körülményei ellenére kórust szervez. Jobbra mellette az azóta már kétszeres Oscar-díjas Cate Blanchett.

 

Az elnök különgépe című akciófilmben is kőkemény nőt játszik, történetesen alelnök, és nem fél döntéseket hozni. A magánéletben egyébként nagy demokrata, például Barack Obama és Hillary Clinton kampányát is támogatta.

 

Harmadik, mostani férjével, David Shaw-val 2006-ban házasodtak össze, és mindketten imádják a kutyákat. A színésznő egy blogot is ír, ahol híres embereket kérdez a házi kedvenceikről. Fotó: Pat Wellenbach

 

Nagyon drukkoltunk, hogy Szörnyella De Frászként ne csináljon bundát szegény kis dalmatákból. Ez a jelenet a második részből van, amit 2000-ben forgattak.

 

Egyetlen lányával a vörös szőnyegen a 2010-es Grammy gálán. A 26 éves Annie szintén színésznő, az Albert Nobbs című filmben, amiben édesanyja játszotta a főszerepet, egy mellékszerep neki is jutott.

 

A színésznő egy alapítványt is létrehozott BringChange2Mind néven, amely amellett kampányol, hogy ne bélyegezzék meg a mentális betegségben szenvedőket. Személyes érintettsége is van: a testvére, Jessie bipoláris zavarban szenved. Forrás: candornews.com

 

Glenn Close férfiszerepben az Albert Nobbs című filmben - Albert, aki valójában nő, a 19. századi Írországban férfinek adja ki magát, hogy álláshoz juthasson, és önállóan élhessen. 30 év után döbben rá, hogy saját csapdájába esett. Ez volt az utolsó filmszerep 2011-ben, amiért Oscar-díjra jelölték, de Meryl Streep elhappolta előle a Vaslady címszerepéért.

 

Ha Oscart nem is, legalább egy csillagot kapott 2009-ben a Hollywood Boulevard-on a nagyszerű színésznő. Forrás: WENN

 

Olvass tovább

Hozzászólások

Lióra 2014-03-20 15:43

Az a baj vele,hogy nem MOT

ladybird65 2014-03-20 12:15

Én is nagyon kedvelem. És számomra semmit sem jelent, hogy valakinek van-e vagy nincs Oscarja. És hogy hány db.

A Végzetes vonzerő tényleg jó film, de az én kedvencem tőle a Kicsorbult tőr - Jeff Bridges-zel.

AlexiLoveGlenn 2014-03-20 11:40

Szerettem volna megköszönni a cikket erről a tehetséges, intelligens, érzékeny nőről. A Végzetes vonzerő főszerepére eredetileg nem őt szánták, három másik színésznőt, akik valóban nem vállalták (jól tették, csak rontani tudtak volna a filmen, Glenn tökéletes Alex Forrest volt). Sharon Stone jelentkezett a szerepre, de elutasították (Internet Movie Database), nagy különbség. A film vége eredetileg az volt, hogy Alex öngyilkosságot követ el, és Dant letartóztatják, mivel a késen, a gyilkos eszközön, ott vannak az ujjlenyomatai, ahogy a verekedés során kicsavarta Alex kezéből. Ez a változat létezik DVD-n, BluRay-en, és Japánban ez ment a mozikban is. Az új kiadású DVD-n van néhány interjú Glennel és az alkotókkal. Glenn mindenáron az első verzióhoz ragaszkodott, három hétig kellett győzködni, mire hajlandó volt leforgatni az új befejezést. Kár volt, ezerszer jobb volt az első. Nagyon igazságtalan volt a közönség Alexszel. Akkoriban mindenki a Végzetes vonzerőről beszélt, imádták, a világ legsikeresebb filmje volt '87-ben, és az USA-ban a második legsikeresebb. Glenn egyébként színészetből szerezte a diplomáját (ilyen ma már nincs), és nagyon sikeres színpadi színésznő, van sok Emmy-díja, Golden Globe-ja. Az Oscar nem sikerült neki, istenem. Ma már a külső számít meg az idióta romantikus komédiák, így lehet, hogy Sigourney Weaver sem kapott Oscart. Azért Alex Forrestre és Ripleyre mindig fogunk emlékezni, akkor is, ha a főszereplők nem voltak divatikonok. Remélem, Glenn fog még Oscart kapni valamikor, idén is több filmben szerepel.

Nők Lapja Cafe 2014-03-20 11:40

Rengetegszer jelölték, mégsem kapott sose Oscar-díjat Glenn Close, aki március 19-én épp 67 éves. Volt mindenre elszánt szerető, 101 kiskutyát üldöző Szörnyella De Frász, de alakított már férfit is az ezerarcú színésznő. Azt talán kevesebben tudják róla, hogy imádja a kutyákat, még egy blogot is ír róluk, van egy mentális betegségekkel foglalkozó alapítványa, és lelkes támogatója Barack Obamának.

Nők Lapja Café: A színésznő, aki sosem kapott Oscar-díjat