Fotó

Hófehér üldözöttek

Egyetlen "bűnük", hogy hiányzik testükből a festékanyag, ami hasonlóvá tenné őket társaikhoz, ennek hiányában azonban megbámult, gúnyolt vagy üldözött emberek ők: az albínók. Fotósorozatunkban őket mutatjuk be.
A világ számtalan pontján csodalényeknek számítanak, de gyakran gúnyolják, diszkriminálják, bántalmazzák vagy üldözik őket. Testi adottságaik miatt a legkülönfélébb hiedelemrendszereket építették köréjük. – fotó: Reuters

 

Az albinizmus köztudottan egy pigmenthiányos betegség, a melanin festékanyag nemcsak a bőrükből, de szőrzetükből és szemükből is hiányozhat, egyszerre vagy külön-külön. – forrás: wikipedia

 

Az érintettek látása ráadásul nagyon rossz, és óriási veszély fenyegeti őket, hogy már fiatal korukra bőrrákot kapnak.

 

A génhiba a szellemi-lelki fejlődésüket nem érinti, bőrük megfelelő védelmével, színes szemüvegekkel és kontaktlencsékkel teljes életet élhetnek.

 

Az albinizmus akkor alakul ki, amikor valamilyen genetikai hiba miatt a szervezet nem képes a festékanyag termelésére, ami a haj, a bőr és a szem szivárványhártyájának a színét adja – szemük a benne futó hajszálerek színétől feltűnően piros színű.

 

A világos bőrű népeknél a különbség alig, vagy semennyire sem látható, ellenben Afrikában – elsősorban Tanzániában és Burundiban – a látványos különbség miatt üldözik őket, gyakran válnak rituális gyilkosságok áldozatává, testrészeiknek (szem, nyelv, csontok, nemi szervek, vér) csodaerőt tulajdonítanak, csontjaikból például szerencsehozó talizmánt vagy varázsfőzeteket készítenek.

 

Zimbabwében úgy tartják, ha a HIV-fertőzött férfi albínó nővel közösül, akkor kigyógyul a betegségből. Egy albínó test értékét 75 ezer dollárra teszik.

 

Más afrikai országokban, például Szudánban és Maliban azonban már úgy tartják, hogy az albínók balszerencsét hoznak.

 

A világon Tanzániában születik a legtöbb albínó. A hivatalos statisztikák ötezerre teszik a fekete testi adottságú, de fehér bőrű emberek számát, ám a valóságban ez a szám ennek háromszorosa-négyszerese is lehet. – fotó: Gustavo Lacerda

 

Az Afrikában született albínó gyermekeket anyáik egyedül nevelik, férjeik ugyanis úgy hiszik, hogy a gyermekek fehér férfiaktól származnak, így elhagyják őket – rosszabb esetben pedig arra kényszerítik a nőket, hogy elhagyják, rokonokra bízzák, vagy egyszerűen megöljék hófehér gyermekeiket. – fotó: Gustavo Lacerda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.