Fotó

Így pusztít az ember – megdöbbentő fotósorozat

És az ember megteremté a Földet, saját képmására formálta, addig nyűtte, használta és fosztogatta, amíg csak bírta. <a href=http://www.edwardburtynsky.com/site_contents/Photographs/introPhotographs.html > Edward Burtynsky </a> fotográfus munkáiban az ember formálta földet mutatja be, ami több sebből talán már nem is vérezhet. Íme, a pusztítás képekben!
A helyszín Sudbury, Ontario, ahol úgy hömpölyög a nikkelzagy, mint a vulkán lávája.

 

 

Az élénk narancssárga színt a nikkel és más fémek kinyerésekor keletkező vas-oxid okozza.

 

Sudbury, Ontario, 1996.

 

Sudbury, Ontario, 1996.

 

Az ember mentségére váljon, hogy nemcsak elvesz az anyaföldtől, de új utakat is keres, hogy óvja azt. Ennek egyik lehetséges módja az újrahasznosítás.

 

A világon rengeteg gigantikus méretű újrahasznosító telep üzemel, amelyek olyanok, akár a mesterséges bányák.

 

 

Amikor az ember felnéz egy márvánnyal borított épületre, talán eszébe sem jut, hogy az építészeti remekművet borító kőzet a föld egy másik pontján üres helyet hagyott maga után. A fotóst ez a gondolat motiválta, amikor felkereste a világ legnagyobb kőbányáit. A kép az USA-beli Vermontban készült.

 

Az ember keze nyoma a vermonti kőbányában.

 

Gigantikus méretek

 

A helyszín az ausztráliai lefroyi rézbánya. A kép bizonyítja, hogy az ember éhsége csillapíthatatlan, ha a föld ásványkincseinek kitermeléséről van szó.

 

Szinte festői, mégis gyászos…

 

 

 

 

A föld egyik legértékesebb kincse: az olaj, ami a képen éppen a Mexikói-öböl vizének felszínét borítja. A felvétel a 2010-es olajkatasztrófa idején készült. A BP Deepwater Horizon nevű olajkitermelő platformján robbanás történt, majd tűz ütött ki, az elsüllyedt platform helyén pedig csaknem 790 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

 

A kanadai Albertában található olajhomok óriási kincs, a “kátrányhomok” Albertát szaúdi gazdagságú olajhatalommá tette, kitermelése azonban a terület pusztulását hozza magával. Az olajhomok homok, víz és bitumen keveréke.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.