Fotó

Fülöp-szigeteki katasztrófa: gyerekek ezrei maradtak árván

Az eddigi hivatalos adtok szerint 1744-re nőtt a Fülöp-szigeteki tájfun halálos áldozatainak száma, de a végleges szám várhatóan ennek a sokszorosa lesz. A bajba jutottak megsegítésébe számos ország és segélyszervezet kapcsolódott be, köztük a Magyar Vöröskereszt és a magyarországi egyházi szeretetszolgálatok.

A hivatalos adatok szerint több mint 1700 halottja van a Haiyan tájfunnak, amely múlt pénteken csapott le a szigetországra. A hatóságok és az ENSZ becslése szerint mintegy tízezren vagy annál is többen halhattak meg a pusztító viharban.


Minden idők egyik legerősebb vihara miatt 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, legalább 4 millió gyermek veszélyben van.


A pusztító tájfunban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak nyilván. Az ENSZ szerint több mint 300 millió dollár (66,7 milliárd forint) segélyre van szükség a természeti katasztrófa által érintett százezrek megsegítésére.


Azoknak a gyermekeknek, akiknek sikerült megmenekülniük a szupertájfun borzalmai elől, most a vihar utóhatásaival kell megbirkózniuk. A legnagyobb problémát az egészségi állapotuk okozza, hiszen a tájfun a vízellátási és csatornarendszereket is megrongálta, ami rohamosan növeli a fertőzés veszélyét.


A katasztrófa által leginkább sújtott Tacloban térségében a Baptista Szeretetszolgálat is megkezdte a munkát. A humanitárius csoport 5 ezer dollár értékű segélyszállítmányt hozott magával, amely ivóvízből, élelmiszerekből és egy generátorból áll. A csoport egyik fele a segélyek kiosztása mellett a helyi baptista gyülekezetbe befogadott, túlélő gyerekek ellátásában segédkezik, míg egy munkatársuk a helyi partnerekkel elindul egy korábban eltűnt magyar fiatalember felkutatására.


A Baptista Szeretetszolgálat a Fülöp-szigeteki túlélő gyerekek megsegítésére meghirdette a Fogadj örökbe! című támogatási programját. Olyan magyar támogatókat keresnek, akik vállalják, hogy egy éven keresztül havi 3 ezer forinttal segítik egy kisgyerek ellátását.


A Magyar Református Szeretetszolgálat segélycsoportja is a helyszínre érkezett. A segélycsoport 7 tagja, köztük 4 orvos és 2 ápoló elsősorban fogyóeszközöket, orvosi műszereket, kötszereket, fájdalomcsillapítókat, gyógyszereket, infúziókat vitt magával. A küldöttség Tacloban városában nyújt segítséget, a gyógyítást az érkezés után azonnal megkezdték.


A református szeretetszolgálat adománygyűjtést indított: a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával támogatható vagy a 10702019-85008898-51100005 számlaszámon keresztül, továbbá a szeretetszolgálat jobbadni.hu oldalán online adományozásra is lehetőség van.

Az ENSZ gyermekalapjának magyar szervezete is várja a segítséget: a 13666-os adományvonalat tárcsázva bárki 500 forinttal segítheti a segélyszervezet munkáját.


Az UNICEF sürgősségi mentős egységeket és segélyeket küldött a térségbe.


A segélyszervezet mintegy 3 ezer családnak elegendő, az életben maradáshoz nélkülözhetetlen, terápiás élelmiszert, egészségügyi készleteket és tiszta ivóvizet indított útnak, az elsődleges célpont a katasztrófa által leginkább érintett Tacloban térsége.


Az UNICEF koppenhágai raktárából több mint 1,3 millió dollárnyi segélyt küldenek légi úton, ezzel további 10 ezer családnak nyújtva segítséget. A szállítmányok víztisztító tablettákat, szappant, orvosi készleteket, ponyvákat és mikrotápanyag-kiegészítőket tartalmaznak.


A Magyar Katolikus Egyház 40 ezer dollár (azaz mintegy 8,8 millió forint) segéllyel támogatja a katasztrófa áldozatait.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.