Fotó

Gyerekharcosok klubja

Sandra Hoyn fotóriporter Thaiföldön nyaralt, amikor Bangkokban egy thai boksz összecsapás nézőterén találta magát, ahol a résztvevők zöme alig lehetett több 6 évesnél. A fotós négy hetet töltött a gyerekekkel, elkísérte őket az edzésekre, a versenyekre és otthonukba. Gyerekharcosok című fotósorozatát róluk készítette.
Bár sokakat sokkolnak a felvételek, Thaiföldön teljesen megszokott a gyerekharc, sokak számára ez az egyetlen út, hogy kitörjenek a szegénységből. Ezen a képen egy Bank nevű kisfiú az arcán üti meg Tountongot. Mindketten 7 évesek. – fotó: Sandra Hoyn

Bank vesztett, és eszméletlenül fekszik a földön. A kép kegyetlen, de akkora a szegénység, hogy sokaknak a thai boksz jelenti a mindennapi betevőt. Az éhbérért havonta kétszer-háromszor szállnak ringbe – ekkor pedig mind fizikálisan, mind mentálisan a maximumra kell pörgetniük magukat.

A versenyeken komoly fogadásokat kötnek, ami ugyan illegális, de tenni nemigen lehet ellene. Ezen a képen a 6 éves kis Fanta látható egy győztes meccse után…

Két fiú elszánt küzdelme. Alsó korhatár nincs.

Bár harc közben a gyerekek is gyakran megsérülnek, komolyabb sérülések csak később érik őket, akkor, amikor felnőnek, és megerősödnek. Ennek ellenére sokkoló látni, hogy szüleik hogyan kényszerítik őket harcra, hogy pénzt keressenek.

Az edző kiabálással motiválja a kis harcost…

Egy gyerekharcos pénzzel a szájában. A győztes a meccs után gyakorta pénzt kap a bámészkodóktól, amit le kell adnia az edzőnek, és csak kis részét tarthatja meg.

Egy 6 éves kicsi lány a ringben. Tudja, hogy a tét nem kicsi, legtöbbször ugyanis a család is fogadásokat köt, a gyerekharcosok érzik a felelősség súlyát. Sok család így veszíti el egyetlen éjszaka alatt az összes vagyonát.

A felnőttek meccseit is rendre megnézik a kis harcosok.

A fiúk a meccsre várnak.

Bal kép: az edző segít felvenni a bokszkesztyűt. Jobb kép: a győztes kis Tountong. – fotó: Sandra Hoyn

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.