Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.
Kenyérsütés házilag
2006-03-14 13:341.
Létrehozva: 2006. március 14. 13:34
Sziasztok!
Szeretnék otthon kenyeret sütni, de kenyérsütőgép nélkül.
Még sosem próbáltam, fogalmam sincs, mi kell bele, hogyan kell elkészíteni, megsütni, mennyi ideig tart, stb. Lehet otthon finom kenyeret sütni? Úgy értem, lesz olyan jó, mint egy pékségben sütött?
Tudtok jó recepteket írni? Főleg olyasmi érdekel, ami viszonylag gyorsan és egyszerűen elkészíthető, és nem kell hozzá kenyérsütőgép. Van ilyen? Vagy ne is próbálkozzak?
Mindenféle jó ötlet, tipp, praktikus tanács érdekelne a kenyérsütéssel kapcsolatban.
Szia!
Immáron 2 éve én is házilag sütöm a kenyeret!
Nekem van egy Kenvood gépem , de úúútálom! Dagasztásra és kelesztésre használom.
Van egy téglalap alakúvekniformám és abban sütöm készre. Nekem bevált , hogy a sütő aljába egy lábosba vizet is teszek be.
És tőlük is nagyon sokat tanultam és kérdeztem :http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=1001728 .
Kanga
Szia! Én itthon sütöm a kenyerünket, egy ismerőstől tanultam, aki a nagymamájával kísérletezte ki. Ezt a receptet már a nagymama konyhája c. topikban is leírtam.
½ élesztő, 5 dl langyos víz, 2 tk só, egy öntet oliva olaj (lehet napraforgó is) 40 dkg finom liszt. Ezeket simára keverjük, majd 20 dkg finom liszttel és 15-20dkg világos rozs v. tönköly liszttel dagasztjuk, addig amíg el nem válik az edény falától, majd 40 percig kelesztjük, ezután is jól átdolgozzuk. A tetejét víz és tojásfehérje keverékével megkenjük és erre szórjuk a magokat. (lenmag, szezámmag, mák stb. ) 170 fokon 60 percig sütjük.
Ez volt az alaprecept. Ezt szoktam variálni, de a finomliszt mindig ennyi, a 15-20 dkg-ot szoktam különböző lisztekkel próbálgatni, a mostani kenyerembe tettem még a kb. maréknyi törtkrumplit. A sütést pedig már csináltam gőzösen, sütőformában, és sütőzacskóban is, ebből az anyagból csináltam már úgy, hogy egy formában kenyér és mellette a maradékból zsömlék, vagy kiflik készültek. Ha sütőzacskóban sütöm akkor nem szoktam bekenni, a mai kenyér sütőzacskóban, de jénai tálban sült, azért lett ilyen alakú. Remélem sikerült érthetően leírni. Próbálkozzatok bátran! De ha nem sikerül, ne én legyek a hibás, mert nekem se szokott mindig ilyen szép lenni, nagyon sokmindentől függ sztem. Páratartalom, meg sütő, meg forma stb.
Atyavilág!
Méghogy : "picipocak előlről"...????
Hogy került ez ide????
(A másik topicon meg beraktam egy csíra-képet, aláírtam : vöröshere-csíra... Erre a felirat : "Így igaz, megyek lecsillapodni!")
Na, ezt kapd ki!
Köszi szépen, ki fogom próbálni. Nagyon guszta a képen.
(Érdekesek lettek a képfeliratok, biztos megviccelt a rendszer. )
Én minden húsvétkor szoktam sütni "kenyérben sült sonkát"!
Fantasztikusan finom!
Főtt, füstölt sonkát kell a hagyományosan elkészített kenyértésztába göngyölni és az utolsó kelesztését már a sonkával együtt csinálom.
Utána bedugom a sütőbe és átsütöm, mint mikor kenyeret süt az ember.
Időnként vízzel megkenegetem a tetejét, meg mikor kivettem a sütőből (ettől lesz jó ropogós a héja és fényes).
Van egy ideje kenyérsütőgépem is, de ezt csak sütőben lehet megsütni.
------------------------------------------------ ---------------------
Kenyérben sült sonka1 kb 1 kilós főtt sonka, csülök, tarja stb, fél kg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kanál olaj, 1 mk só, 2 kk cukor, 1 dl tej, 2 dl víz.
A tejet meglangyosítom és beleteszem az élesztőt és a cukrot. Mikor felfutott, összekeverem a liszttel, a sóval és az olajjal. Meleg helyen kb. háromnegyed órát kelni hagyom. Belecsomagolom a lecsepegtetet, leszárítot főt sonkát és további 20 percig kelesztem. A tetejére lyukakat csinálok (hogy szét ne vesse a sonkából elpárolgó gőz) és forró sütőben szép pirosra sütöm. Hidegen felszeletelem.
------------------------------------------------------- ---------------------
A képeket és a leírást a netről "vadásztam", de pont így csinálom én is ugyanilyen lesz az enyém is, mint ezen a képen!
Köszi lányok!
Már csak neki látnom a sütésnek.
Sziasztok!!
Hustia, csodás a bemed!!!!! Gratulálok!!!!
Énis szeretek sütni-főzni, de azért közel sem vagoyk olyan jó, mint Hustia pl..
Kenyeret, zsömlét is házilag sütök, gép nélkül. Nem mondom, kicsit laposkák lesznek valahogy mindig, de nagyszerűen megkelnek, és finomak!! (Van kép a bememen asszem.)
Adok egy receptet én is:-)
2 dl pohár a mérce:
5 pohár liszt (fehér)
1 ek cukor
2 kk só
2 kk szárított élesztő
2 pohár langyos víz.
Ezt jól összedagasztod. Én előbb kézzel szoktam majd a robotgép dagasztókarjával néhány percig. Aztán fél órát keleszted, majd átgyúrod, tepsire kenyérformát formálsz belőle (tepsit kikenni, lisztezni!!), és még egy órát, másfél órát pihentetni. Aztán hideg tepsibe tolni, tepsi aljába egy edényt állítani vízzel, és 160-190 fokon 45-55 perc alatt megsütni.
az én kenyérkém,házilag sütőben
Addig próbálkozok, amíg ehetőt nem tudok sütni.
Nagyon guszta. Szépek a muffinok is, most tanulgatom azt is.
Köszi a tippeket!
Igen, főleg azért szeretnék sütni, mert akkor tudom, mi van benne....
Viszont sokan mondták, hogy házilag nem lehet olyan finomat sütni, ezért kérdeztem.
Köszi szépen!
Formában szoktad sütni, vagy anélkül?
http://http://www.noklapja.hu/forumkifejt.php?forumid=5102
Vagy nézz be ide!
Pl.:
Klasszikus fehérkenyér
250 ml-es pohár (ez a mérce)
3 p. liszt,
1 p. langyos víz,
1 ek. cukor,
1 1/2 tk. só,
3 tk. porélesztő,
1 ek. vaj
A hozzávalókat összedagasztani, keleszteni. Újra gyúrni, formázni, keleszteni. Előmelegített sütőben 25-30 perc sütés kell neki. A sütőbe érdemes tenni egy bögre vizet.
Van itt a fórumon egy csomó tapasztalt kenyérsütögető.
Ebben a topikban rengeteg recept van képpel: Kenyérsütőgép vásárlás
Köszi, megkeresem!
Ti sütöttetek már kenyeret? Van olyan finom a házi kenyér, mint a bolti?
Hú, megnéztem, köszi! Pont ilyesmi tanácsokra gondoltam, de semmit nem találtam eddig. Köszi!
Szia!
Köszi, megnézem.
Itt rengeteg jó tipp van: http://www.gportal.hu/portal/emargit/
Géppel és gép nélkül is!