Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Spórolás ,de hogyan ?

ianiko
Létrehozva: 2004. június 23. 22:22
Sziasztok! Van valakinek ötlete , hogyan lehetne spórolni, persze az éssszerűség határain belül.A háztartási pénzre gondolok , és arra hogy azért viszonylag egészzségesen éljünk belőle.ianiko
  1. 2017. június 17. 19:5222936.

    Sziasztok!


    Olyan szuper kis topik volt ez annó, jó lenne ha újra éledne, és újra tippeket adhatnánk egymásnak spórolás terén!


     

  2. 2013. március 8. 09:2822935.

    Jaj, én imádom ezeket a különféle színű paradicsomokat! A fekete, a méregzöld, a sárga... Isteniek! A roma nem igazán a kedvencem, az szerintem nem olyan ízletes. Nyáron képes lennék hetekig csak paradicsomsalátán élni ;)

    én a töltött paprikát 2/3 rizs, 1/3 hússal szoktam csinálni.  

    előzmény:
    antironia (22931)
    2013-03-07  20:20
  3. 2013. március 7. 21:5122934.

    petrezselymet tegyél bele helyette..... vagy esetleg bazsalikomot, ha azt szereted...

     

    utánanézek, milyen ez a falcorosso, még sosem hallottam....

     

     

    előzmény:
    Sarapod2 (22933)
    2013-03-07  21:11
  4. 2013. március 7. 21:1122933.

    Szia 


    Nem vagy elkésve, ráérsz akkor elültetni mikor hazajöttök. A lakásba hamarább kikel, májusba szoktuk az szabadföldit kiültetni.

    Mi Falcorossó nevűt vetünk, de ezt a gyár adja, ahová beszállítunk.

    Koktélparadicsomom tavaly volt 4 tő, a család nem ugrott érte, de a barátoknak szétosztogattam. Rengeteg volt rajta. Nekem is fog kikelni tuti a helyén. Én saját részünkre nem vetek, mert van kint a földön, és csak igazából én ezt szeretem. Biztos van finomabb is, meg sokfajta, de nekem csak pici konyhakertem van, az is csak tavaly óta. Itt-ott volt elszórva pár fűszernövényem, ezt az idén rendezni szeretném egy fűszerspirálba.

    Amúgy konyhára semmi növényt én itthon nem termelek. Sajnos időhiányos vagyok nyáron. 

    A receptet köszönöm, mentettem, ki fogom próbálni. 

    Én lehet a mentát kihagyom belőle, mert nem kedvencem. 

     

    Jó sielést, jó pihenést kívánok.  

    előzmény:
    antironia (22932)
    2013-03-07  20:28
  5. 2013. március 7. 20:2822932.

    Még egy szösszenet a töltött kaliforniai paprikára....

    Ha van kedved, feltétlenül próbáldd ki ezt a görög töltött paprikát.

     

    http://www.gorogkonyha.com/2010/06/toltott-p aradicsom-es-paprika-sutoben.html

     

    Töltött paradicsom és paprika

     

     

    Nincs is benne hús, de valami isteni!  :-)  Ahogy a rizs a paradicsom levében (hagymával, fokhagymával, mentával fűszerezve)  fő meg, a paprika pedig jól megsül, kívülről beolajozva.

    Nyáron gyakran csinálom. Na ehhez jó nagyméretű paradicsom kell, amilyet viszont nagyon ritkán találok a piacon. 

     

     

    előzmény:
    Sarapod2 (22930)
    2013-03-07  12:17
  6. 2013. március 7. 20:2022931.

    Sarapod, el  vagyok már késve, ha most akarok paradicsommagot ültetni?  Az az igazság, hogy jövő héten megyünk síelni, és nem akartam, hogy 5-6 napig locsolás nélkül maradjanak a lakásban. Persze én nem vagyok olyan nagygazda :-))), mint ti, de 20-30 tő paradicsomom van minden évben... Többfélét szoktam ültetni.

    Te melyik fajtákat szoktad?   Nálunk a koktélparadicsom mindig ott kel az ágyásban, ahol előző évben lehullottak a bogyók. :-))) Először majdnem kigyomláltam, aztán láttam, hogy paradicsom.... 

    Szoktam Roma, San Marzano, Marmande, Manó fajtát ültetni, meg amit kapok innen-onnan. A fekete Kumato is volt több évig, meg egy halványrózsaszín (Aunt Ruby), sőt, egyszer kaptam valami sötétzöld gerezdeset is, meg fehéret. 

     

     

    előzmény:
    Sarapod2 (22930)
    2013-03-07  12:17
  7. 2013. március 7. 12:1722930.

    Üdv. mindenkinek 

     

    A fóliába nálunk paradicsom palánta lesz, amit ha megnő kiültetünk szabadföldbe.

     

    Kaliforniai paprikából csinálsz töltöttpaprikát? Nem nagy az egy kicsit. Jó sok husi kell bele! 

     

    Én most kedd-szerda szabadnapot vettem ki a családtól és Nagyváradon voltam. Ma még aklimatizálódom, mert maradt kaja amit előre megfőztem, nehogy éhen haljon a család férfi része. 

     

    Holnapra meg még csak tervezgetés van, de konkrétum nincs. Kár, hogy csepeg az eső, mert a kertbe szerettem volna kaparászni egy kicsit.

    Hoztam 2 féle paprika magot és egy zacskó petrezselyem magot kintről. De tavalyról is maradt pár zacsi, csak fel kell robizni még a helyét és ha meghozzák a komposzt a fóliába, akkor oda a kis kertembe is csempészek át belőle.

     

    Nem tudom milyen fajta magot ültettél paradicsomból? Az meg nem is sejtem, hogy miért nem nőtt. Szerintem nem szerette a helyét, vagy pedig mikor kivitted kicsit edzeni kellett volna. Mi mielőtt kipalántázunk pár napig reggel lehúzzuk a fóliát, este fel, így a palánta mikor kikerül már jobban tűri a változást. Raktam fel pár képe, nem éppen abba a sorrendbe ahogy készül. 

    előzmény:
    just4kelly (22929)
    2013-03-06  09:53
  8. 2013. március 6. 09:5322929.

    Sziasztok,

    sarapod, mit termelsz a fóliában idén? Én tavaly ültettem paradicsomot a kertünkbe. Amíg a kis palántákat a lakásban felneveltem, nem volt gond, de kint a kertben nagyon nem akart nőni, egy palántát egy nagyon cserépbe ültettem, az kicsit nagyobb lett, de egyész nyáron ha egy kiló paradicsom lett rajta. Amiket a földbe raktam, azok fele csak virágzott, a másik felén 1-2 szem nőtt csak :(  

    Én a hétvégén saslikot csináltam, hétfőn bablevest és krémest. Az volt tegnap is. Ma grillezett csirke lesz zöldségekkel. Hétvégén töltött paprika kaliforniai piros paprikából. A többit még nem tudom. Pogácsát és valami sós borkorcsolyát keresgélek a neten.  

    előzmény:
    Sarapod2 (22928)
    2013-03-03  14:58
  9. 2013. március 3. 14:5822928.

     Sziasztok szép napot mindenkinek 

     

    Vásárlásról nem igazán tudok beszámolni. Most volt, hogy egy kis körútra megyek Nagyváradra. De sajnos ember tervez, Isten végez. Szóval pakoltam és maradtam. 

     

    Ma rántott husi volt, tejgbe főtt sajtos burgonyával, és raguleves épp annyi, hogy el is fogyott. Holnapra viszont van még tegnapi paradicsomleves maradék, majd csinálok mellé valami második félét.

    Ötletem nincs, tervezni nem akarok. 

     

    Sütésről se tudok beszámolni, mert van maradék almás süti, nem sütöttem semmit.

     

    Gyönyörű idő van, csak nagyon vizes még a föld. Kint volta petrezselyem zöldért, csak úgy csucsogott a papucsom alatt. 

    Úgy néz ki ha így süt a nap és netán kis szél is jönne, a héten felhúznánk a fóliát. Akkor kész a munkahelyem, minden nap lesz mit csinálnom. Kicsit várom már, de azért tartok is tőle. Nagyon változatos az időjárás, nagyon ki kell pányvázni, mert nem akarok a levegőbe lógva telefonálni a fiúknak, mikor viszi a fóliát a szél. 

     

    Mindenkinek kellemes és szép  hétvégét kívánok!  

  10. 2013. március 2. 10:1122927.

    Sziaszto 

     

    Itt gyönyörű idő van, ezer ágra süt a nap. Jól bereggeliztünk, szokásos hétvégi, főtt krumpli, sült szalonna, főtt tojás, vaj, retek, zöldhagyma, finom friss kenyér. Adtunk az egészséges táplálkozásnak. 

     

    A piszkeszósz ahogy én csinálom, egészségesen! 

    Egy 40-50 dkg fagyasztott piszkét felrakok annyi vízbe, hogy egy ujjnyira lepje el, csipet sót teszek bele. Majd fedőt rá és hagyom kibontakozni, hogy jól megfőjjön.

     

    Közbe egy vaniliapudingot összekeverek, kevés vízzel, 1 vaniliás cukorral, 1-2 kanál tejföllel, férerakom.

     

    Egy tojást felütök, a fehérjét habnak felverem, a tojás sárgáját belekeverem a vaniliás - tejfölös pudingba.

     

    Mikor a piszke megfőtt, akkor kicsit várok - hűljön - majd merülő mixerrel összepürésítem, rögtön vissza a tűzhelyre és öntöm bele a vaniliás tejfölös, tojássárgáját kóficot. Mikor már úgy látom kellő sűrű, akkor belekverem a felvert tojáshabot és azzal még 1 percig főzöm, de végig forgatom fakanállal benne a habot. Ha sűrűnek találom, tejjel fel lehet engedni. Mikor kész, félrehúzom, többször megkeverem, majd irány a leűteni. Nagyon finom langyosan is és hidegen is.  

     

    Ma rosszul indult a napom. Készültünk Nagyváradra, de az unokaöcsém - le is tagadom, hogy az - jött fel Bajáról és útközbe ellenőrizték, természetesen 2013.03.01-én lejárt a kocsija műszakija. No comment. Pakoltam és maradtam!  

    Így tegnap mivel megfőztem szegény családomnak, nehogy éhen haljanak szombaton-vasárnap, ma nem kell főznöm. De azt hiszem sütök valamit.

    Annyira szép az idő, hogy lehet kimegyek kertészkedni is az udvarra. 

    Mindenkinek szép és tartalmas napot! 

  11. 2013. február 27. 22:1622926.
    A szósz recept is érdekelne, és köszönettel veszek minden jótanácsot felújítás ügyben. Még soha nem kellett ilyet intéznem az életben. Ráadásul a fürdő zuhanykabinos és kádat akarunk helyette - szóval jó nagy meló lesz. 
    előzmény:
    Sarapod2 (22925)
    2013-02-27  18:53
  12. 2013. február 27. 18:5322925.

    Szia - sziasztok 

     

    3 napja haldoklom, de még nem sikerült befejezni. 

     

    A piszkeszósz nagyon - nagyon finom, akár hidegen, akár melegen. Ha gondolod leírom, hogy készítem.

     

    Nálunk is egyik kedvenc hús a tarja. Szaftos, nem zsíros, finom sülve, rántva, szóval jöhet mindennek. A karajt nem igazán szertjük, így nagyon ritkán van itthon.

     

    A felújítás meg tudod egy kötelező muszáj. Semmi nincs olyan ami örök élet + egy nap. A mi házunk 7 éves, és már most a padlófűtés csöveit át kell mosatnom. Szóval engem se kell irigyelni ám! De muszáj megcsináltatni, mert ha leáll a fűtés már nem tudják megcsinálni és akkor a vízkő lerakódik, nehezebben jön fel.

    Ha már ilyen nagy munkába vágjátok a fejszéteket, akkor szép sorba kell mindent csinálni. Ha a fürdőt kezditek, akkor ott villanyvezetékeket kicserélni, vízvezetékeket kicserélni, és így tovább. Nekem az a tapasztalatom, hogy nem érdemes a legdrágább, legmodernebb csapokat, szifonokat megvenni, mert előbb utóbb úgy is cserére szorul. Nálunk már 3 szifont cseréltek, sajnos a víz keménysége 29-es és ez elmond mindent. Pedig az egész házon van vízlágyító berendezés. Egyet viszont tudok ajánlani, ha árajánlatot kérsz, azt minimum 3 mestertől tedd. És akié a legszimpatikusabb, annak nézzél meg 1-2 munkáját és hallgasd meg azokat akiknél dolgoztak! Előre soha egy büdös bruznyákot ne adjál, az anyagot vegye meg, de hozzon róla számlát. Ez a legfontosabb, hogy ne üssön meg a guta a felujítás alatt.

    Ha ilyenre vetemedsz, privibe írok neked valamit.

     

     

    előzmény:
    just4kelly (22924)
    2013-02-27  16:41
  13. 2013. február 27. 16:4122924.

    sziasztok,

    Rea73, szuper a heti menüd, ilyen pizzát én is szoktam csinálni, néha fele ilyen, fele olyan, csak a sajt a tetején ugyanaz :) 

    Sarapod, a piszkeszósz milyen jó! Meg a meggyszósz és az almaszósz. Azt hiszem, tippet adtál hétvégére, natúrszeletet fogok csinálni meggyszósszal és főtt krumplival. Köszi a tippet!

    Én hétvégén tepsis tarját akarok csinálni még meg madártejet, meg pár féle pogácsát.

    Nagy dilemmában vagyok, fel kellene újitani a fürdőszobánkat, de nem tudom, hogy értelmes döntés-e erre elkölteni a spórolt pénzünket. Olyan bizonytalan a helyzet, én sose merek ilyenbe belevágni, mert ilyenkor talicskával toljuk kifelé a pénzt az ajtón... két hét múlva jönnek felmérni és megmondani, hogy kb. mennyibe kerülhet a dolog. Eddig sokszor ezeken a dolgokon próbáltam spórolni, de annyi igazán felújitandó dolog van már a házban. Ki is kellene mindent festeni újra, bele se gondolok, hogy az mekkora munka lenne. 

    előzmény:
    Sarapod2 (22923)
    2013-02-23  22:18
  14. 2013. február 23. 22:1822923.

    Szép estét mindenkinek 

     

    Ma nem főztem semmit, viszont elfogyott minden maradék. Holnapra egy könnyű sajtlevest terveztem, zsemlekockával, sütök oldalast valami salátát csinálok mellé, és a nagy fiamnak lesz zúzapörkölt.

     

    Még ma is szenvedtem, nem is ettem csak piszkeszószt, és sok sok vizet ittam.

     

    Ki mit főz - süt a hétvégén azaz vasárnap?  

     

    Megyek, nézek valami finom sajtleves receptet. 

    Vásárlásról nem tudok beszámolni, mert csak a reggeli kenyér, újság ami kell. Bár ma látszik a párom volt boltba, mert ott a hűtőbe a túró rudi, meg a sport szelet, a spejzba meg a keksz. 

     

    Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek!  

  15. 2013. február 22. 21:2322922.

    Sziasztok 

     

    Kicsit benéztem, de sok mindent írni nem tudok. Betegség ütötte fel a családba a fejét, - anyukám - így kedvem szinte semmihez nincs.

     

    Ma főztem kolbászos tarhonya levest és sütöttem hurkát-kolbászt, volt mellé krumpli jóasszony módra, és savanyúság. Maradék sütit ettünk, ma nem sütöttem semmit.

     

    Sajnos ebéd óta elég gallyul vagyok, pedig csak kis levest és hurkát ettem krumplival, savanyúságot, a kolbász már nálam mumus. Reggelre csináltam kövesztett szalonnát, de nem hiszem, hogy tudok enni belőle.

     

    Holnapra maradt 2 adag leves, és van még egy kis piszkeszószom, azt fogom enni csak úgy a la natúr. Talán attól még nem leszek beteg.

     

    Itt esett a hó, ki se mozdultam a házból. Ma a nagy fiam volt tanfolyamon, ő ment be anyuhoz is. Vitt egy kis szőlőt, kekszet, mézes negrót és ásványvizet neki. Én csak telefonon beszéltem vele, de nagyon jönne haza. Remélem, sőt tudom, hogy nem tartják bent sokáig, mert minden nap csak a "szállodai ellátsá" 12.500 Ft egy főre a kórházba. Azért tudom, mert 22 évet ott húztam le, és ha fizetni nem is kellett, de számlát kapott a beteg távozáskor. Természetesen erre még jönnek a vizsgálatok, meg a gyógyszerelés, de fizetni nem kell érte! Szóval igyekeznek mindenkit időbe hazaküldeni.

     

    Kellemes hétvégét kívánok mindenkinek.  

     

     

  16. 2013. február 22. 10:3522921.

    Sziasztok kedves Lányok, Asszonyok,

    Úgy alakult, hogy itthon vagyunk a kisebbik lánykámmal a héten, mert betg lett, így főztem mindennap.

    És ha már yígy alakult, egyúttal a "főzzünk a hűtőből" hetet is megtartottam. Ja, 3 finnyást és egy vegát kell jóllakatnom

     

    Volt itthon: krumpli, hagyma, tej, tojás, darálthús, egy csirkemell, rizs, paradicsompür, konzervkukoric, darabka sajt,1 cukiini pár szem gomba...

     

    Hétfő: maradt a hétvégéről gulyásleves rántotthús, rántott gomba, burgonyapüré és törtkrumpli.

     

    Kedd: sonkás-kukoricás pizzát csináltam a családnak, sajátkészítésű paradicsomszósszal, ráment még a konzerv kukorica fele, a sajt és némi sonka+ lilahagyma felkarikázva.vega kaja: tötött cukini, a maradék gombából, hagymával, kis paradicsompürével készült a töltelék+ egy kis sajt a tetejére

     

    Szerda: zöldségleves, rizses hús (maradék kukorica+ egy kis borsó is ment bele) vega: rakott zöldség

     

    Csütörtök: maradt a rizseshusiból és a rakott zöldségből is, így ellazáskodtam a napot :)

     

    Péntek: Lasagne egy nagy adag húsos, egy kis adag húsmentes,szintén saját paradicsompürével.

     

    Szép napot mindenkinek :)

    előzmény:
    ianiko (1)
    2004-06-23  22:22
  17. Torolt_felhasznalo_234757
    Torolt_felhasznalo_234757
    2013. február 20. 11:3122920.

    Sarapod!

     

    Neked arany kezeid vannak! A gesztenyegolyónak elkérhetném a receptjét? 

    előzmény:
    Sarapod2 (22916)
    2013-02-19  14:51
  18. 2013. február 20. 09:1422919.

    A kelt tésztákat én is imádom, sokkal jobban, mint a vajas vagy a leveles tésztát.

    a mai ebéd nálunk paradicsomos spagetti lesz, holnap grillcsirkét csinálok tepsis sült zöldségekkel (sárgarépa, zeller, krumpli, hagyma, gomba).

    Most igyekszem nem költeni, csak a spájzból/fagyasztóból főzni, túl sokat költöttem mostanában.  

    előzmény:
    Sarapod2 (22918)
    2013-02-19  22:05
  19. 2013. február 19. 22:0522918.

    Köszönöm, biztos meg fogom csinálni, mert nálunk az ilyen sütik kelendőbbek, mint a torták. De még ennél is jobban szeretik a kelt tésztákat.

     

    Ma nem főztem, tegnapi születésnapból maradt bőven kaja, sőt még holnapra is van.

     

     

    előzmény:
    just4kelly (22917)
    2013-02-19  15:13
  20. 2013. február 19. 15:1322917.

    ez a süti, ha érdekel:

    http://mohakonyha.blogspot.nl/2011/08/zebrakocka .html

     

    A tekercseid szuperül néznek ki :)

    előzmény:
    Sarapod2 (22916)
    2013-02-19  14:51
  21. 2013. február 19. 14:5122916.

    Szia

     

    Nem ismerem azt a sütit amiről írsz. Kókuszgolyót szoktam csinálni, meg keksztekercset is.

     

    Nekem pedig márciustól jön be a munka - fólia - én inkább ilyenkor érek rá egy kicsit jobban. Ilyenkor is akad jó sok papírmunka, de már látom a végét szerencsére. 

     

    A tavaszt én is várom, bár nálunk még tél se volt, meg jóformán hideg se nagyon.

     

    Ma nem főztem, tegnap születésnapot ünnepeltünk és bőven maradt kaja.

    Ezek nem most készültek, de finomak és szállíthatók.

     

    Kellemes napot kívánok! 

     

    előzmény:
    just4kelly (22915)
    2013-02-19  09:27
  22. 2013. február 19. 09:2722915.

    Sziasztok,

     

    sarapos, a torta nagyon jól néz ki! Én hétvégén zebrakockát csináltam, a "tészta" darált keksz, kakaópor, cukor, baracklekvár, tej. A krém tej, kókuszreszelék, cukor, vanília, pici liszt krémmé főzve, kis vajjal lágyítva. Ezt kell rétegezni. Olyan, mint a kókuszgolyó, csak süti formában.

    Most én is sokat dolgozom, ezért nem tudok írni. És már nagyon várom a tavaszt, a virágokat, meg hogy ki lehessen ülni a kertbe! Ti nem?:)

    szép napot mindenkinek! 

    előzmény:
    Sarapod2 (22914)
    2013-02-17  21:35
  23. 2013. február 17. 21:3522914.

    Sziasztok

     

    Lianna a krumplis tészta nagyon csábító. Borsófőzelék volt nálunk is, de fehéren, finom volt, mind elfogyott. Dödölle pedig napirenden van. Brokkoli krémleves is volt, zsemlekockával. Pizzát pedig a nagy fiam sütött. Majdnem mintha összebeszéltünk volna.

     

    Ma marhafarok leves volt, eperlevél tésztával, és sült hús piszkeszósszal. Imádjuk, még hidegen is megesszük, akár úgy magába is.

     

    Holnap nagy kanállal eszünk, igaz ma van a születésnapja a páromnak, de holnap tartjuk, mivel a gyerekek most jöttek meg vasárnap este. No nem lesz semmi különös, csak 8-an leszünk a nagyon szűk család.

    Én csinálok köreteket - majonézes borsó, majonézes kukorica, majonézes tojás, francia saláta - de mindenből csak kicsit, és sültes tálak lesznek. Majd jönnek a képek, rántott ez + az, töltött ez + az, sültburgonya jóasszony módra, és rizibizi. A torta már készen van, az ünnepelt kérésére oroszkrém torta, ahogy mi szeretjük.

     

    Most pakoltam el egy csomó dolgot a hűtőbe, azt hiszem 2 hónapig nem kell semmi! Itt most beindult a disznóvágás szezon, és ez nálunk a bartelt jelenti!

     

    Kellemes estét kívánok! 

     

     

    előzmény:
    Lianna (22913)
    2013-02-17  09:50
  24. 2013. február 17. 09:5022913.

    Sziasztok!

     

    Edit, most én is megint úgy spórolok,hogy amit bevásároltam hó elején abból főzök.:) Hú, nagyon finomlehet ez a torta, pont nekem való!:)

     

    A héten volt krumplis tészta, borsófőzelék sült virslivel, dödölle, pizza, saláta, szóval vegyes.:) Ma találtam egy kósza brokkolit a hűtőben, készült belőle krémleves, csirkemájas töltelékkel töltött csirkecombok, simán sütött csirkecombok, rántott gomba és rizs lesz a menü,meg persze saláta. 

     

     

     

    előzmény:
    Sarapod2 (22911)
    2013-02-16  12:40

Címlap

top