Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Födém vegyes falazatra?

manka1979
Létrehozva: 2012. január 26. 21:03

Sziasztok!

 

Mivel az információk útvesztőjébe kerültem (Internet, építészünk, szakemberek), véleményetekre lennék kíváncsi építkezés-ügyben. Elsősorban olyanokéra, akik hasonló házat építettek át hasonló módon, vagy építészként/szakemberként van tapasztalatuk a témában.

Tehát: van egy 80+ éve épült masszív vegyes falazatú "nagyparaszti" házunk (majd' 3 m belmagasság). Vegyes falazat: mellmagasságig terméskő (mészkő), aztán a plafonig 2 sor tégla, 4 sor vályogtégla váltakozik (talán az első, utcára néző falban több valamivel a tégla). Ez rendsen meg van építve, kb. 50 cm-esek a falak, nem süllyed, nem reped, tartják a falak a távolságot. Ezt a házat szeretnénk nyáron kibővíteni (két helyiséget melléépíteni) ill. beépíteni a tetőteret. Jelenleg egy gyenge fafödémünk van.

Nagy kérdés, milyen anyagot válasszunk a melléépítéshez, födémhez. Mi eredetileg mindenben az Ytonghoz ragaszkodnánk, mert falazáskor könnyű vele dolgozni, nem kell vakolni csak glettelni, nagyok az elemei, ha megfelelőt veszünk, nem kell rögtön szigetelést rakni rá (a jelenlegi házunk megmaradó külső falain kőzetgyapot van). Az építészünk ezt nem szeretné, szerinte gyenge anyag, sok sérül szállításkor, ha megázik, az gáz, nem bízik benne, hogy tart rendesen ill. akkor tart, ha megerősítjük, ill. attól tart, túl könnyű a házunk meglévő anyagaihoz képest, az újonnan épített rész másképp süllyedne, mint a régi (mert hogy valamennyire minden folyamatosan süllyed szerinte).

Födémben azt mondta az építészünk, végül is a statikus tudja majd megmondani, mit bír a ház, de szerinte olyan masszív. hogy majdnem bármit. Nekünk tetszene az Ytongfödém, mert könnyű, gyorsan felrakható (még ha gépet is kell bérelni hozzá), bár ellene szól, hogy ez is az Ytong fent említett tulajdonságaival rendelkezik ill. állítólag nagyon megdrágult. A fafödém a "dobogás" miatt nem tetszene ill. aggódunk, a vályogházak magasabb páratartalma nem tenné-e hamar tönkre. Az egyéb födém-típusokba nem mentünk nagyon bele, nem is tudom, még mik vannak könnyebbek ill. hogy azok miért nem kerültek szóba?

 

Hát kb. ennyi, ti mit választanátok hasonló esetben, mit tanácsoltok, milyen szempontokat vegyünk figyelembe? (Természetesen gyorsan, jó áron, jót szeretnénk :-))

 

Köszi: M.

  1. 2017. június 1. 13:2923.

    Szia Manka!


    Végül hogy sikerült a házfelújítás, milyen lett a ház?

  2. 2012. január 28. 19:2922.
    Na, ma este nincs itt még valaki valami hasznos infóval? :-)
    előzmény:
    manka1979 (21)
    2012-01-27  20:58
  3. 2012. január 27. 20:5821.

    Hát, ha minden kötél szakad, akkor majd jövök szakértők elérhetőségéért ide :-)

    persze azt sem tudom, lehet, h vlcs mondjuk szabolcsi és akkor nem biztos, h az ő emberét utaztatnám :-)

     

    Amúgy a vályog nem olyan gáz, főleg így több hasonló adottságú átépített házat megnézve, meg a faluban is van több, amin beépítették a tetőteret (kívülről van 2, ami nincs még bepucolva, így látszik, hogy olyan a fal, mint a mienk). Még lehet, hogy elkapom a lakókat :-).

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_392281 (20)
    2012-01-27  19:33
  4. Torolt_felhasznalo_392281
    Torolt_felhasznalo_392281
    2012. január 27. 19:3320.

     

    "vics" emberét nem lehetne beavatni???? (tudom, pénz) 

    előzmény:
    manka1979 (1)
    2012-01-26  21:03
  5. Torolt_felhasznalo_392281
    Torolt_felhasznalo_392281
    2012. január 27. 19:3019.
    Én is irok egy sort, hogy megmaradjon. Alapozás a leglényegesebb, de nekem a vályog-sor miatt kicsit ?-es.
    előzmény:
    manka1979 (17)
    2012-01-27  19:04
  6. 2012. január 27. 19:1818.

    Szívesen. Bár tudom, hogy semmi gyakorlatilag használható tanácsot nem adtam, mármint olyat, amilyenre te gonoltál.

    Picit szeretném megvédeni a mundér becsületét. Az ügyfelek nem szeretnek az ilyen konzultációs dolgokért annyit fizetni, amennyi munkát bele kell feketetni. A körülmények pontos ismerete nélkül nem igazán lehet felelősen szakvéleményt mondani. (És végül naná, hogy az építész lesz a hülye, ha valami nem úgy sül el, ahogy mondta... ) Talajmechanika és statikus szakvélemény nélkül csak tapogatózik az ember a sötétben, és vagy bejön, vagy nem.

    Viszont megvannak a dolgok megfelelő fázisai, helye és ideje. 

    Amíg nincs meg pontosan mit, hova szeretnétek, addig a szerkezeti megoldások is változhatnak, vagy a szerkezeti megoldásból indultok ki, és ahhoz igazítjátok a helyiségeket, netán ezek tetszőleges kombinációja, variációja és permutációja.

    A költségekbe pedig vedd bele a fentartást is, ne csak az építést!  Lehet, hogy pillanatnyilag többe kerül az egyik megoldás a másiknál, de pár éven belül behozhatja a többletköltséget.

    előzmény:
    manka1979 (5)
    2012-01-27  09:11
  7. 2012. január 27. 19:0417.
    Felhozom a topicot, hátha mond még valaki valami okosat :-)
    előzmény:
    manka1979 (1)
    2012-01-26  21:03
  8. 2012. január 27. 16:4816.

    Nagyon szépen köszönöm, sokat segíttettél! Én is olvastam az Ytongról, hogy skandináv találmány és már 80 éve alkalmazzák. Amit még eddig nem írtam, hogy azt is mondta az építész, hogy azért is szeretné, ha inkább téglából építenénk mellé, mert akkor nagyobb lesz a tömege a falnak - ami egyrészt a süllyedés miatt szempont, de amit erről írtál, logikusan hangzik. Másrészt fontos a fűtés miatt, hogy jobban felmelegszik és azt hosszabban sugározza vissza. Azt mondta, ha a falazási költség miatt aggódok, választhatjuk az ikersejtes téglát, ami kétszeres méretű és akkor fele annyi a költség. (Persze akkor rögtön kell vakolni, meg hőszigetelni...) (((Lehet, h kissé sz**rágónak tűnhetek néha, de adott, hogy mennyi a keretünk és sok hitelt az utóbbi évek tapasztalatai alapján nem szeretnénk. Felül most amúgy sem építenénk ki csak szerkezetkészre és ahogy gyűlik a lé, fejlesztünk :-)))))) 

     

    A parasztház-feelingről: az pl. jó az építészünkben, hogy elvitt tök új, de ilyesmi jellegű épületbe, modernül felújított parasztházba + autentikusan renovált és "korhű szellemben" lakott parasztházba. Utóbbi az összes romantikus hozzáállást kiölte belőlem, fáztam, zavart a kevés fény és rájöttem, nekem az sok lenne. Az egészen új az nálunk nem játszik, az "arany középút" pedig kifejezetten tetszett. Pl. szomszéd felé bevállaltak egy üvegtéglás világítóablakot, mert nem szerettek volna a rossz adottságú szobában vaksiskodni. Tehát nem vagyok keményvonalas :-).

     

    Üdv.: M.

    előzmény:
    ELIDA (12)
    2012-01-27  11:38
  9. 2012. január 27. 16:3415.

    Na igen, ez nálunk is szempont, hogy nem szeretnénk az ágyban hanyatt fekve nézni a csillagokat...

    Köszönöm, hogy/amiket írtál!

    előzmény:
    ORP (9)
    2012-01-27  10:06
  10. 2012. január 27. 16:3014.

    Félre ne értsetek, nem kértünk árengedményt, csak őt ismerem 17 éve és az eddigiek alapján, bár kissé furcsa stílusa van, de mindig lojális volt hozzám/hozzánk, fontos dolgokban is.

    Most ott tartunk, hogy hétvégén ülünk le másodszor alaprajzot egyeztetni, de persze már mindenen pörög az agyam. Amit eddig anyagokról beszéltünk vele, az egy nagy zűrzavarrá állt össze a fejemben... a nlc fórum meg már hihetetlen sokat segített rajtam az utóbbi kb. 8 évben, gondoltam, most is, hátha... és valóban írtatok már hasznos dolgokat! Köszi!

    előzmény:
    nonamona (8)
    2012-01-27  09:56
  11. 2012. január 27. 16:2513.

    Észre sem vettem az elütéseket, annyira a lényegre koncentráltam :-)

    A mi házunk szerencsére dombon van, nem tudom, ez mennyire mérvadó, de a kútban nagyon mélyen van a víz és jó termőtalaj van az egész kertben, így e miatt nem nagyon vagyok megijedve.

    Amit az Apósodtól idéztél, majd szem előtt tartom és mondom a szakiknak (már ha végül az Y. mellett döntünk) - én sajnos ezt most így nem tudom elképzelni :-O

    Köszönöm a hozzászólásod!

    előzmény:
    bkrisztika (7)
    2012-01-27  09:36
  12. 2012. január 27. 11:3812.

    Szia!

     

    Szakemberként (épitészmérnök) szólok hozzá:

     

    Amit az ytongról mondott az épitészetek, kb hülyeség, egy több tiz éves technológiáról beszélünk... Minden anyagnak vannak előnyei és hátrányai, ezt bele kell kalkulálni. a szállitás raklapon történik, lefóliázva, ez védi a sérüléskor.  Figyelni kell, hyg ne ázzon meg, de ez egy fóliával megoldható. A teherbirásával SEMMI gond nincs, emeletes ház is épül belőle. Használatkor meg megfelelő dübelt kell a falba tenni, ha valamit felfúrtok (pl karnis  vagy faliszekrény). De ez minden falazatra igaz.

     

    Az alapozás hozzáépitésnél mindig macerás, talajmechanika biztos, hogy kell, bár a belső oldali kutatóárokkal nem igazán értek egyet, alulról-kivülről is meg lehet oldani, de ezt a helyszinen szakember mondja meg. Abban igaza van az embereteknek, hogy minden folyamatosan süllyed, ehhez kell a megfelelő alapozás, hogy a régi és az új rész egyformán süllyedjen, ekkor nem lesznek repedések. (persze eltekintve az első 1-2 évi erőviszony átrendeződéstől). Ha könnyü az új rész, max keskenyebb lesz az alap, ezt is megmondja a statikus.

     

    Födém: vegyes falazatnál az is problémás lehet, MINDENKÉPPEN statikus kell hozzá, és nem utólag, mert a statikai véleménytől függ, hogy egyáltalán lehet-e és mit a tetőtérbe épiteni!!!

    A statikus meg tudja azt is mondani, melyik födémtipus jöhet szóba súly alapján, és arra a tipusra meg is tervezi a födémet.

     

    Fafödém: nem feltétlenül dobog, ha egy (vékonyabb) vasbeton réteg van a tetején, ahogy előttem valaki emlitette. a páratartalom miatt ne aggódj, megfelelő felületkezeléssel semmi baja nem lesz. anyagilag pedig nem feltétlenül drágább, mint az ytong, csak sokkal jobban illik egy parasztházhoz. :) Meg ha jól értelmeztem, a fafödém már meg is van, "csak" meg kell erősiteni.

     

    Remélem, segitettem. És bocs, mielőtt valaki megjegyzi, bizonyos hosszú magánhangzóim hiányoznak. :)

     

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  13. ORP
    ORP
    2012. január 27. 11:0811.

    Az igazság az, hogy mint minden éremnek két (több) oldala van:-)

     

    3 alaprajzi elrendezés után (nem tetszett) végülis, aki megtervezte a tetőteret, és mire az elkészült, együtt költöztünk. És mai napig elégedett vagyok az elrendezéssel (ok, azért abba is beleszóltam)

     

    Ergo, nem árt, ha ismerik az embert, hogy él, dolgozik, mos, főz, stb, stb, tehát hogy "élhető" lakást tervezzen

     

    DE, ő nem lehet a felelős építésvezető, max a "házi" tanácsadó:-)

     

    Az építész/statikus tervezőket külön-külön bíztuk meg (természetesen már a koncepció eldöntése után), 1 talajmechanika, 2 alapra-zsaluzatra-falazatra, és 3 a látszó fedélszékre (tetőtér), mert nem mindegyik ért mindenhez...

    (szerintem)

    előzmény:
    nonamona (10)
    2012-01-27  10:34
  14. 2012. január 27. 10:3410.
    ... és feladata lenne ezt így elmondani, ahogy Te leírtad!!! :-(
    előzmény:
    ORP (9)
    2012-01-27  10:06
  15. ORP
    ORP
    2012. január 27. 10:069.

    neten keresztül nem lehet építkezni, de szakérteni sem....

     

    Max, annyit tudok mondani, mi hogy csináltuk:

     

    1. Talajmechanikai szakvélemény, annak megállapítására, hogy mit bír az alap (igen, kívül belül akkora kutatóárok kell, hogy "átnyúlhass" az alap alatt, akkor meg tudják nézni a szélességét, mélységét, és a talaj szerkezetét)

    (Ez Önálló munka, kvázi önálló költség, nem építész feladat)

    2. a meglévőhöz képest azonos alapzat építése a toldalék épületnek (hozzávasalva/kötve a régi alaphoz)

    3. korszerű falazat építése (energetika) az új épületrésznek

    4. monolit vasbeton födém készítése a teljes házon

    a meglévő fafödémet - természetesen aláducolással - kvázi mint zsaluzatként felhasználtuk a födém építéséhez. Ennek is meg van a technikája, hogy kötik a koszorúba, stb

    5. a régi fafödémet (rabicostúl)hozzákötöttük a már elkészült monolit betonhoz

     

    A fafödémet azért tartottuk meg, mert így nem kellett az egész alsó házat kiüríteni (csak tarkarni), ill. kevesebbe került a zsaluanyag

     

    kb ennyi

    (az ismerős építész inkább veszélyes, mert nem vitatkozol vele, és nehezebb számonkérni.... )

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_635120 (0)
     
  16. 2012. január 27. 09:568.

    ajajaj! Ennél rosszabbat nem is tehettetek volna! A miénk 10 éve barát/kolléga VOLT!!! Katasztrófa volt! Mindig minket tolt hátra, információkat nem adott meg, stb.,stb. Rosszul tervezte meg a házat, arrébb kellett rakni 70 cm-el, megbüntetett az Önkori miatta 300ezerre! Folytassam???? :-)) Elfelejtette közölni, hogy se statikai terv, se gépészet, se kutyafüle....

     

    Nekünk tanulság volt: a baráti, "olcsó" tervezésnek írtó magas költségvonzata volt!!

     

    De drukkolok Nektek!!

    előzmény:
    manka1979 (4)
    2012-01-27  09:08
  17. 2012. január 27. 09:367.
    Elnézést a sok elütésért, nem találom a szemüvegem...
    előzmény:
    bkrisztika (6)
    2012-01-27  09:32
  18. 2012. január 27. 09:326.

    Födém ügyben sajnos nem tudok semmit mondani, de melléépitésnél nekünk bevált az ytong. Hasonló adottsé

    águ házunk van, de nekünk aliul nem terméskő van, hanem beton és tégla, kb méteres magasséágig,és onnét jön a vegyes rész. Statikus mindenképpen kell, mert a talajviszonyok fontosak, nekünk mocsár volt azon a részen, ahol a ház van, tehát jobban mozog a talaj,mint máshol,igy kellett hozzá talajmechanikai szakvélemény ,és végül is majd két méter mély alap kellett betonból az uj résznek.

    De igy elértük, hogy a szokásos és kötelező talajmozgások két év alatt beálltak,most már 11 éve hogy itt lakunk.Semmi gondunk nincs. A kőműves-apósom- szerint a lényeg csak az,hogy figyelni kell rá,hogy az ytongot ne csak a meglévő falazat mellé tegyék, hanem kötésben a régi falat az uj épitéssel. 

    előzmény:
    manka1979 (1)
    2012-01-26  21:03
  19. 2012. január 27. 09:115.
    Köszönöm a hozzászólásod. Azt vettem észre viszont, hogy nem szeretnek konzultálni a nevezett szakemberek, amíg nem tuti övék a meló :-(
    előzmény:
    vlcs (2)
    2012-01-26  21:26
  20. 2012. január 27. 09:084.

    Szia! Köszönöm a választ! Az építész régi barát, nehéz lenne tőle megválni, de ha nagy gond lesz és nem tesz rendet a fejemben, nem tudunk rendesen kommunikálni, akkor nem merünk majd belevágni vele...

    Megnézem, amit javasoltál, nagyon köszi! M.

     

    előzmény:
    nonamona (3)
    2012-01-27  08:32
  21. 2012. január 27. 08:323.

    A legjobb ötlet: válasssz másik építészt! Amíg egy építész nem tudja megmondani, hogy mit-hogyan csinálj, akkor baj van. Elsőre statikust kellene hívnia!!!

    Elgondolkodtatok a "bennmaradó zsaluzatos" építőanyagon? Megközelítőleg egy árban van egy 38-as ytonggal, építkezni, gyorsabb és jobb vele, rögtön szigetelt falat kapsz, ezt sem kell vakolni, és ezekből építik a passzív házakat. Ha érdekel, keress rá a prokoncept, isoteq oldalakra!!! Mi ebből építettünk, nagyon ajánlom!!! Vannak födém-elemei, de ennek a bekerülési költségére nincs összehasonlítási alapom, mert nekünk nincs tetőtér, így "nincs födém"

    előzmény:
    manka1979 (1)
    2012-01-26  21:03
  22. 2012. január 26. 21:262.

    Szia!

     

    Konzultálj egy (vagy több) másik építésszel, statikussal!

    Sok mindentől függ, mi a legideálisabb megoldás. Kezdve onnan, hogy milyen a talaj teherbíró képessége, terepviszonyok, talajvíz, ésatöbbi ésatöbbi...

    előzmény:
    manka1979 (1)
    2012-01-26  21:03

Címlap

top