Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Pari/kari húsgombóc

Ami:dala
Létrehozva: 2009. június 17. 15:59

Sziasztok! (bocs a topic címért, de nem fért volna ki)

 

Gyerekkorom napközis kedvence volt a paradicsomos és a karalábés húsgombóc.

Még sose próbáltam egyiket sem elkészíteni, na majd most!

Segítenétek?

 

Amiket a neten találtam, mind ilyen-olyan fűszeres, hiper-szuper nyavalyás.

 

Nekem egyszerű, gyorsan elkészíthető, hagyományos (menza ízű) recept kellene, ami tuti finom mindig!

 

Ja, és tudom, hogy a paradicsomost nem igazi paradicsomból csinálják, hanem konzervből (vagy üveges szószból), én szeretném igazi paradicsomból. Erre (mármint házi paradicsomszószra) van receptetek?

 

 

Szóval látszik, mekkora szakértő vagyok, légyszi ehhez mérten írjatok recepteket!

 

Kösz előre is!

  1. Torolt_felhasznalo_621832
    Torolt_felhasznalo_621832
    2009. június 18. 08:4036.
    Köszi!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_904145 (34)
    2009-06-17  19:21
  2. Torolt_felhasznalo_798369
    Torolt_felhasznalo_798369
    2009. június 17. 22:1335.

    Elárulom, hogy mitől nem lesz kemény a húsgombóc, akár a par.-os akár a karalábéban...

    én ehhez a mennyiséghez egy kisebb fej, vagy egy fél fej vöröshagymát kevés olajon megdinsztelek, erre rakom a megmosott rizst, megkeverem és 2-3 percig párolom. Ezután megvárom míg kihűl, és egy kevés hideg vizet öntök rá (kb. 2-3 kanálnyit), ezután keverem a fűszerezett darált húshoz, így nem lesz ágyúgolyó.

    A töltöttkaralábét én a végén nem habarom, hanem vékony rántást készítek, amire kaprot teszek , ezzel sűrítem be, és a tetejére teszem a tejfölt

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_967710 (22)
    2009-06-17  16:40
  3. Torolt_felhasznalo_904145
    Torolt_felhasznalo_904145
    2009. június 17. 19:2134.

    (A menzás piskóta-csokikrém receptjét véletlen nem tudja valaki? )

     

    Csokipuding,egy rész tej,négy rész víz,kevés cukor.Vagy:csokipudnig helyett kakaópor(nem instant) és liszt,a többi ugyanaz.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621832 (2)
    2009-06-17  16:10
  4. Torolt_felhasznalo_904145
    Torolt_felhasznalo_904145
    2009. június 17. 19:1633.

    Karalábéra írok receptet,mert a paradicsomos házi paradicsomból sosem lesz olyan jó menzás,bármilyen ízletesre készíted el.(Én házi paradicsomléből szoktam csinálni,amit én rakok el)

     

    Tehát a karalábés:

     

    kábé fél kiló darált húst összedolgozok egy-másfél marék közepes szemű rizzsel,reszelt hagymával,egy tojással,kevés petrezselyemzölddel,sóval,borssal ízlés szerint.Gombocokká mismásolom,majd egy lábosban landolnak.Felöntöm vízzel,amibe vagy sót,vagy ételízesítőt rakok,mire felforr,felvágok kockáékra fehérkaralábét(a darabszám a méretüktől függ,van,hogy egy is elég).Ha jó zsenge a levele,abból is vághatunk ,úgy mint a petrezselymet.Mikor felforr a gombócos lé,belezuttyantom a karalábét,együtt szépen megfőnek.Mikor minden puha,a gombócokat kipecázom,majd a visszamaradt cuccot tejfölösen behabarom,dagik vissza a masszába és leeht enni.Én hidegen is szeretem,bár azt mondják az okosok,hogy úgy egészségtelen.Nem baj,én szeretem.

     

    Na,belelendültem,íme a házi paradicsom mártás:

     

    A megmosott paradicsomot összedaraboljuk,feltesszük főni.Ha a héj kezd elválni a hústól,fogjuk a passzírozót,átnyomjuk.Aztán a lét továbbfőzzük,amig megőszülünk és sűrűbbé válik.Közben adunk hozzá némi bazsalikomot,reszelt hagymát,zellert,sót,cukrot.Mikor megúntuk a főzését -és a hagyma szét,a zeller megfőtt- ,paprikás rántással besűrítjük főzelékre.

    A húsgombóc ugyanaz,mint a karalábénál,és ha a paradicsimlében főzöd,akkor átveszik egymás ízét.

    előzmény:
    Ami:dala (1)
    2009-06-17  15:59
  5. 2009. június 17. 18:0232.

    A húsgombócokba nem árt kevés reszelt, dinsztelt vöröshagyma, és sok petrezselyemzöld.

     

    A paradicsomszósz sokkal finomabb, ha belefőzöl a zellerlevél mellé még egy egész vöröshagymát, -amit ha kész, kidobsz belőle-, és teszel bele összevágott friss, vagy szárított bazsalikomot is.

    (A friss bazsalikomot a főzés vége felé, a szárítottat már az elején)

    előzmény:
    Ami:dala (31)
    2009-06-17  17:28
  6. 2009. június 17. 17:2831.
    Most mennem kell,  nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek! Sok jó receptet és ötletet kaptam, ezekből már csak sikerül kifőznöm valamit!!!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  7. 2009. június 17. 17:1930.
    Meggyszósz, papdicsomos húsgombóc..stb. nekem is csak az igazi menza ízben jön be. Én hámozott konzerv paradicsomot és 100%-os levet használok szósznak, sóval pici borssal és ízlés szerint cukorral ízesítve, s halvány rántással kezdem az egészet. A darált húsba sót, borsot, reszelt vörös és fokhagymát teszek, pici pirospaprikát, jó kis főtt buri mellé... nekem így ízlik.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  8. 2009. június 17. 17:0629.
    Igen, kevés híg lé lesz, nagyon sok paradicsom kellene hozzá, én általában megfőzök 1 kg paradicsomot, teszek bele egy zöldpaprikát is, 1 zellerzöldet,  majd átpaszírozom és után még teszek hozzá 1 kis doboz paradicsompürét, vagy ivólét, így azért sokkal finomabb, főleg ha piaci vagy otthoni finom édes, napon érlelt paradicsomból van.
    előzmény:
    Ami:dala (28)
    2009-06-17  16:53
  9. 2009. június 17. 16:5328.

    Úgy érted, sok paradicsomból kevés püré lesz?

     

    Na jó, lehet, sutba vágom az elveimet, és az elsőt konzervvel csinálom (egyszerűbb is), aztán, ha már profi leszek, próbálkozom a házi pürével.

    előzmény:
    Évanyó (27)
    2009-06-17  16:48
  10. 2009. június 17. 16:4827.
    Nem kell leszedni a héját, összevágod a parit és megfőzöd, utána átpaszírozod, de szerintem kell hozzá egy kis sürített is, mert a főzött nagyon összeesik.
    előzmény:
    Ami:dala (24)
    2009-06-17  16:44
  11. 2009. június 17. 16:4726.

    Köszi!

    A rántás olaj+liszt, vagy pirospaprika is kell hozzá?

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_967710 (22)
    2009-06-17  16:40
  12. 2009. június 17. 16:4525.
    tényleg, kipróbálom majd szárnyasból is, köszi a tippet!
    előzmény:
    Évanyó (20)
    2009-06-17  16:35
  13. 2009. június 17. 16:4424.

    Köszi szépen a segítséget neked is, és mindannyiótoknak! Legszívesebben már most hozzáfognék, csak most nincs itthon egyikhez sem semmi. Majd holnap!

     

     

    Már csak azt áruljátok el, hogy házilag hogy lehet paradicsompürét? Gondolom, leszedem a paradicsom héját, aztán főzőm (párolom?), turmixolom......meg még mit? Kell bele valami még? A konzerves szószokban csak paradicsom van?

     

    Végülis lehet, konzerv marad, csak én eleve utálom a konzerveket, nem szoktam venni még májkrémet sem, és szerettem volna ezt is teljesen házilag előállítani (sok fini paradicsomunk terem a kertben).

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621832 (21)
    2009-06-17  16:37
  14. Torolt_felhasznalo_621832
    Torolt_felhasznalo_621832
    2009. június 17. 16:4123.

    Ja, most látom, hogy nem írja, hogy kell összeállítani, csak a hozzávalók vannak ott...:(

     

    (Ja, és én marhahúsból szeretem a legjobban)

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621832 (21)
    2009-06-17  16:37
  15. Torolt_felhasznalo_967710
    Torolt_felhasznalo_967710
    2009. június 17. 16:4022.

    Szia,

     

    a paradicsomosat így csinálom:

    0,5 kg darálthús

    1 bögre rizs

    1 tojás

    só, bors, 1 gerezd zúzott fokhagyma

    ezeket összekutyulom, gombócokat készítek belőle és vízzel felengedett dobozos paradicsomlében megfőzöm. Hogy mennyi vizet teszek 1 l paradicsomléhez, azt nem tudom, de ne legyen sem túl tömény, sem túl híg. A levet is sózom, borsozom és cukrot is teszek bele, meg zellerzöldet. Amikor megfőtt, berántom. Ha nem akarsz a rántással bajlódni, akkor nagyon jó az ételsűrítő. Talán Oetker? Nem vagyok biztos benne, pedig mindig van otthon... Sárga doboz, granulált cucc van benne, csak bele kell szórni a lébe 2-3 evőkanálnyit, felfőzni és kész.

     

    A karalábé gombóca ugyanilyen, csak én bele szoktam tölteni a kivájt karalábéba. A kivájt karalábégömböcskéket melléteszem, felöntöm vízzel (lehet bele dobni erőleves kockát is), sózom, borsozom, megfőzöm, a végén tejfölös habarással sűrítem és megszórom petrezselyemmel.

     

    Remélem, nem felejtettem ki semmit...

     

    előzmény:
    Ami:dala (1)
    2009-06-17  15:59
  16. Torolt_felhasznalo_621832
    Torolt_felhasznalo_621832
    2009. június 17. 16:3721.

    Nekem sose annyi a szaft, mint szeretném - vagy sokkal több, vagy kevesebb - legalábbis az utolsó gombócoknál sosem annyi, mint kéne :)

     

    Ízre jó legyen, aztán hajrá!

     

    Esetleg csináld úgy, hogy előbb a húsgombócot (a Katakonyhás pl tökéletes szerintem), aztán belerakod kifőzve abba a lábasba, amibe majd rakni akarod - így látod, hogy mennyi lett.

    És akkor kezded a mártás részét: de azt tényleg nem tudom, hogy a rántáshoz miből mennyi kell - és láttam, hogy az Anyu hogy csinálja, és igyekszem olyanra - ha kell még egy kis olaj vagy liszt, amíg jó nem lesz. Ebbe megy a 2 nagy aranyfácán püré, és felengedni a főzővízzel (amit az előbb láttál, hogy meddig érjen a fazekadba) Megkóstolod, ízesíted.

     

    Évanyó írja, hogy tudod még bolondítani (én a zellert nem eszem meg sehogysem, a csípőst meg a család nem szereti, a fokhagyma meg raklamációra adna okot -miért nem olyan, mint szokott lenni :), de biztos finom úgy is).

     

    Ennél többet nem tudok segíteni, a Mit főzzek ma? topicban vannak nagyon jó szakácsok (és isteni receptek) , kérdezd meg tőlük, hátha van tuti receptjük!

     

     

     

    előzmény:
    Ami:dala (11)
    2009-06-17  16:26
  17. 2009. június 17. 16:3520.
    1 gerezd kell csak, nehogy túl fokhagymás legyen, pirospaprikát én nem szoktam, persze én csirkemellből vagy pulykamellből csinálom, mert mi csak szárnyast eszünk.
    előzmény:
    Ami:dala (15)
    2009-06-17  16:32
  18. 2009. június 17. 16:3419.
    Ízlés dolga, anyukám pl. nem rak a fasírtba csak egy késhegynyi pirospaprikát. Én a babafőzelékbe rakok, a barátnőm minden főzeléket "fehéren" csinál....
    előzmény:
    Ami:dala (15)
    2009-06-17  16:32
  19. 2009. június 17. 16:3318.
    Ez is jónak tűnik, köszi! Húúúúú, de enném már!
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621832 (8)
    2009-06-17  16:25
  20. 2009. június 17. 16:3317.

    Ezt csináld meg paprika nélkül, illetve a paradicsom szószba tehetsz 1 db paprikát, ha szereted csípősen akkor bogyiszt.: 

     

    Hozzávalók (4 személyre):
    8 zöldpaprika
    10 dkg paradicsompüré
    40 dkg darált hús
    8 dkg félig főtt rizs
    1 kis fej vöröshagyma
    1 tojás
    3 dkg liszt
    1 gerezd fokhagyma
    2 evőkanál olaj
    zellerlevél
    1 kávéskanál pirospaprika
    bors

    A paprikákat csumázd ki, kapard ki az erét és a magjait is. Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon (lassú tűzön, fedő alatt) fonnyaszd meg és hagyd kihűlni. A darált húsba keverd bele a fonnyasztott hagymát, a félig főtt rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és sózd, borsozd. A jól eldolgozott masszát töltsd a paprikákba. (Ha nagyon szorosan tömöd, főzés közben a megdagadó rizs felrepeszti a paprikát.) A paradicsompüréhez adj egy liter vizet, sót, a zellerlevelet, majd forrald fel, s ebben a lében - lassú tűzön, fedő alatt - főzd puhára a megtöltött paprikákat. Közben a lisztből és az olajból készíts világos rántást. A kész gombócokat emeld ki, a paradicsomlét sűrítsd a rántással, majd tíz perc forralás után tedd vissza a gombócokat. A tálalás előtt még egyszer forrald össze jól az egészet.

    előzmény:
    Ami:dala (11)
    2009-06-17  16:26
  21. 2009. június 17. 16:3216.
    Szerinrem egyszerűsítheted te is, ha ezt macerásnak godolod
    előzmény:
    Ami:dala (14)
    2009-06-17  16:31
  22. 2009. június 17. 16:3215.
    Pont most akartam kérdezni, hogy a húsgombócba nem kell fokhagyma meg pirospaprika? Vagy az már fasírt?
    előzmény:
    Évanyó (13)
    2009-06-17  16:29
  23. 2009. június 17. 16:3114.

    Szerintem ilyesmi lesz az, csak a szakácsnénik nem kínlódtak a karalábé farigcsálással, töltögetéssel, hanem egyszerűen belereszelték (vagy vagdosták).

     

     

    köszi!

    előzmény:
    Bébizsiráf (10)
    2009-06-17  16:26
  24. 2009. június 17. 16:2913.
    Én a gombócba szoktam 1 gerezd fokhagymát is belereszelni és a szaftba jó sok friss zeller zöldet, meg egy kis csípőset is, így nagyon pikáns íze lesz.
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_621832 (2)
    2009-06-17  16:10

Címlap

top