Az nlc. fórumon 20 éves fennállása óta közel 300 ezer témában indult csevegés, és több mint 1 millió hozzászólás született. A Facebook megjelenése és térhódítása miatt azonban azt tapasztaltuk, hogy a beszélgetések nagyrésze áttevődött a közösségi médiába, ezért úgy döntöttünk, a fórumot hibernáljuk, ezentúl csak olvasása lehetséges. Új hozzászólást és témát nem tudtok indítani, azonban a régi beszélgetéseket továbbra is megtaláljátok.

Új-Zélandi magyarok....

Torolt_felhasznalo_258753
Torolt_felhasznalo_258753
Létrehozva: 2009. február 27. 19:36

Szeretnék megismerkedni olyan emberekkel, akik ott élnek.

Egyre jobbanérik az elhatározás bennünk, hogy ki kellene oda költözni...

Szeretném tudni, hogy akik ott élnek, hogy érzik magukat kint...

  1. 2017. június 13. 10:1261.

    Sziasztok,


    Mi csak 1 évre jöttünk ki working holiday vízummal, de nagyon megszerettük az itteni létet :) Akik itt élnek hogyan kezdtek neki a munkakeresésnek? Sajnos úgy tudom augusztus után igen megnehezedik a munkavállalói vízumhoz jutás, így addig kéne fix munkát találnunk és elindítani a procedúrát. Nincs itt ismerősünk, aki ezzel kapcsolatosan tanácsot tudna adni, így ha eszetekbe jutna valami ezzel kapcsolatban, nagyon örülnék bármilyen ötletnek, meglátásnak :) 

  2. 2017. Április 23. 10:5860.

    Sok sikert!


    (Irj privit, ha gondolod;-)

    előzmény:
    balintmaria (57)
    2017-04-23  00:09
  3. 2017. Április 23. 00:2059.

    Halal jelentes:


    Dombay Ivan,   Christchurchi lakos,  ez  ev Juliusaban elhunyt. 


    Beke  poraira.

    előzmény:
    balintmaria (58)
    2017-04-23  00:11
  4. 2017. Április 23. 00:1158.

    En csak magamat latom. Vagyunk tobben is? ;)

    előzmény:
    zsuzsi40 (55)
    2017-04-18  13:10
  5. 2017. Április 23. 00:0957.

    Hmmm...valahol a kozelben kell, hogy legyel. 😉 Bar teny szolot es fuget meg nem probaltam termeszteni, igy csak guessingelek. 😂


    Engem egyenlore Europa jovoje jobban aggaszt. Ugy az egesze....szoval alapvetoen ez gondolkodtatott el. Meglatjuk mi sul ki belole. :) Top prioritas, hogy itt stabilizaljuk a helyzetunket. Aztan majd a tobbit meglatjuk.

    előzmény:
    Caithleen (54)
    2017-04-18  12:41
  6. 2017. Április 18. 13:1256.

    Ki el kozuletek  Christchurch  kornyeken???

  7. 2017. Április 18. 13:1055.

    Hat igen,    6 evig nem jott  be  senki,    most  par  nap  ota  egy paran probalkoznak.

  8. 2017. Április 18. 12:4154.

    Nos, ez annyira nem all kozel hozzam, mar mint a fo erv. Ugy ertem, nem tudnek ilyen motivaciobol mozdulni, hogy a "gyerekem hosszutavu jovoje". Maskent gondolkodom:-)


    Mi delnyugaton vagyunk, egyik oldalrol a tenger, masik oldalrol a Moor hatarol bennunket. Az alap idojaras sem angolos, kertben megterem pl. a szolo, a fuge:-) Sajatos kis mikroklima van a Golf-aramlat miatt. De ez csak a fizikai kornyezet, ami jobban szamit, az a kevesbe materialis. Ebben is mikroklima van:-) Nagyon egeszsegesen keveredik a tradicionalis az alternativval, aminek kovetkezteben egy pezsgobb szellemi elet, sok jo kulturalis program, egyeb megvan helyben is, hiaba nagyon videk. 20-25 percnyire egyetemi es katedralis varos, ez is sokat jelent. Az osszegesz nagyon jo.


    Tegnap egyebkent egy szuletesnapi partin voltunk angol baratainknal, sok vendeget hivtak, jo kis nemzetkozi tarsasag jott ossze: az angolok mellett pl. orosz, svajci, japan, magyar;-) no es amiert mondom, egy uj-zelandi holgy, aki itt el mar egy ideje, egyetemi tanar o is es a ferje is. Tok jot beszelgettem es nosztalgiaztam vele UZ-rol, ami viszont meglepett, milyen negativan nyilatkozott az utobbi evek ausztraliai fejlemenyeirol.


     

    előzmény:
    balintmaria (53)
    2017-04-17  00:00
  9. 2017. Április 17. 00:0053.

    Nem a kaland a fő érv (azért abból nekem is volt pár), az csak vonzó. Az érv a gyerkeink hosszútávú jövője.


    CSak sajnos a barátok is nagyon hiányoznának. Nekem már ez az otthonom (már mint az UK), és ahogy öregszem úgy lesz egyre nehezebb a váltás. :(


    De még mindig nem tudom, hogy az ottani magyarok vajon fórumoznak e vagy facbookoznak el. Eléggé úgy néz ki, hogy nem. :(


     


    Hol van az UKban az a hely, ami nem angol? :) A mi lakhelyünk is klassz, a város maga nem nagy szám, de a környék nagyon jó. 


     

    előzmény:
    Caithleen (52)
    2017-04-12  11:27
  10. 2017. Április 12. 11:2752.

    Igen, ilyesmire gondolok en is, a diverzitas (Europan belul), a kulturalis kornyezet, a "tortenelem" kezzelfoghatosaga, egyaltalan meglete, stb. Nekem kb 2-3 ev utan kezdett hianyozni.


    Mondjuk, klausztrofobiarol nem beszelhetek, mert evente 4x-5x utazom orszagon kivulre, csak az elmult ket evben voltam Olaszorszagban, Spanyolorszagban, Gibraltaron, Marokkoban, Nemetorszagban, es szamtalanszor Mo-on. Tobbsegeben repulovel, de No-ba pl autoval mentunk. Nekem ez is fontos. Persze a legfobb prioritas, hogy par ora alatt Mo-on lehetek, igy egy sokkal elobb kapcsolatom van a tagabb csaladommal, szulokkel, mint amirol UZ-on valaha is almodni lehetett. Ez a gyerekem szempontjabol is nagyon fontos (gyokerek, identitas, stb).


    Szerencsesnek erzem magam az itteni lakhelyunkkel kapcsolatban is, mert sok szempontbol nem tipikusan "angol", nem mellekesen pedig gyonyoru:-)


    A kaland, mint vonzero: teljesen megertem, bennunk is ilyesmi munkalt annak idejen. Most ugy gondolom, tok jo, hogy kikalandoztam magam meg akkoriban, gyermektelenul.


    Aztan ki tudja, mit hoz a jovo, mert a fiam spec el tudna kepzelni, hogy majd Aussie-ba megy egyetemre;-))


     

    előzmény:
    balintmaria (51)
    2017-04-12  08:54
  11. 2017. Április 12. 08:5451.

    Annyi hasonlosagot latok, hogy ez is, az is egy sziget, annyi kulonbseggel, hogy itt pikk pakk Europaban vagyok, ahol utazok par szaz km-et es maris minden mas. Nekem Europabol ez a valtozatossag hianyozna. 


    Nagyon szeretem ezt a szigetet, amin most vagyok. Szerintem gyonyoru, nagyon sok szep hely van, imadok rajta erre arra menni DE igazabol mivel ugyanaz az orszag (meg ha valtok is Skociara v Walesre) nagyjabol ugyanaz van mindenhol. Ugyanaz az van a boltokban, (plane ugyanazok a boltok vannak), ugyanolyan stilusu kavezok, a muzeumok kb ugyanazok, hisz mind ugyanabbol a tortenelembol dolgozik ;), az epuletek is hasonlok, szoval az egesz atmoszfera. A taj mas, es imadok turazgatni (ezt imadnam Uj Zelandban), de az atmoszfera, ugy altalaban a hangulat ugyanaz a szigeten belul. Persze igy is van rengeteg felfedezni valo, pedig ez egy jooooval kisebb sziget mint Uj Zeland, de akkor is jo neha atugrani a kontinensre. Igy is sokszor klausztrofobiam van, hogy egy szigeten elek, amit nem tudok csak ugy elhagyni, csak ha fizetek egy rakas penzt, de meg mindig nem annyit mint ott fizetnek. Gondolom Ausztraliaba nem olyan megfizethetetlen atugrani, de az megintcsak egy orszag, meg ha hatalmas is. Gondolom az a bizonyos atmoszfera azon belul is lenyegeben ugyanaz. 


    Ne erts felre, mindre nagyon kivancsi vagyok, es tuti biztos vagyok benne, hogy jo par evre lekotne az ujdonsag ereje. Azert lenne mit felfedezni boven, de nem tudom mennyi ido utan vagynek Europaba es, hogy birnam, hogy nem ulhetek csak ugy kocsiba es par szaz fontert 24 oran belul lathatnek, erzekelhetnek akar 3-4 kukonbozo orszagot is. (Tudom, alapvetoen az ember ilkyet nem csinal, bar nalam siman belefer :) )


    Tudom, hogy ez az, amit magammal kell lerendeznem...ez az, amire nincs ugy valasz mint a gyakorlati dolgokra. 


    Amugy az elmult ket evben nem tettem ki a labam a szigetrol es egesz jol birtam, bar azert mult heten mar neki kellett indulni. De ha nem sikerul is haza menni, meg ellettem volna egy darabig. Szoval annyira nem gaz a helyzet...vegulis, lehet, hogy birnam. 


    Hu...nagy dilemma. A kaland nagyon vonz mindenestre. :) 

    előzmény:
    Caithleen (50)
    2017-04-11  09:31
  12. 2017. Április 11. 09:3150.

    A legfobb "nehezseg" kivedhetetlen. A tavolsag. Ebbol a szempontbol egyaltalan nem hasonlithato a UK-ben elessel. En nem tudom elkepzelni, hogy visszakoltoznek, de az is igaz, nem gondolkodtam ilyesmin, jol erzem magam itt:-)

    előzmény:
    balintmaria (49)
    2017-04-11  08:53
  13. 2017. Április 11. 08:5349.

    Sziasztok!


     


    Ezer eves, reg nem latogatott topic, de hatha. Jar meg erre vki mostanaba? :)


    Keresek olyan helyeket, ahol lehetne beszelgetni kint elo magyarokkal, de eleg nehez talalni. FB-n is inkabb csak egy hagyomanyorzo csoportot talaltam, ahol nincs rendes post folyam, kerdezz felelek stilusban. 


    Magamrol: en es piciny csaladom (egy kicsi es egy pici gyermek) mar tizenx eve elunk Angliaban, de mostanaban erosen elkezdett zavarni az, ami a vilagban, es ezzel egyutt Europaban is tortenik. Nemi elmelkedes utan arra jutottam/jutottunk a ferjemmel, hogy a lehetseges vilageges elol elbujni Uj Zelandon lehetne. Nem azt mondom, hogy rettegve elem a minden napjaimat, de erosen elgondolkodtam milyen jovo varhat a gyerekeimre itt. A jelenlegi ket lehetoseg kozul Magyarorszag a no comment kategoria, Anglia meg a brexit mizeriajaval sem tunik vmi jo befektetesnek hosszutavon. Most meg ok, meg persze lesz jo darabig, de megerzeseim azt sugjak, hogy nem lesz ez mindig igy. EU-n belul mas hely sem nyugtat meg, ugyhogy barmennyire is szeretnek itt maradni, ugy erzem meg sem opcio es messzebbre kell mennunk. 


    Ehhez gyujtenek infokat, beszelgetnek emberekkel hetkoznapi dolgokrol akar itt, akar privatba, akar barhol mashol. Ha vki tud porgo topicrol v FB csoportrol, ahol ott elo magyarok beszelgetnek egymassal, megkoszonom a tippet. 


    Az eddig itt leirtak, amugy tetszenek. Az elso par hozzaszolas konkretan megmosolyogtatott. Mintha Angliarol olvastam volna....hacsak ezek a "nehezsegek" vannak then bring it on! ;)


    Persze tudom, hogy nem konnyu, nem eloszor fogok orszagot valtani, mar van tapasztalatom benne rendesen. Eltem mar 3 orszagban, 6 varosban osszesen, ugyhogy van egy sejtesem. ;) Viszony ennyire messze nem jartam meg, es ez a legaggasztobb Uj Zelandban. Ettol tartok a legjobban vele kapcsolatban. 


    Szoval ha vki segitene barmi infoval, varom! 


    Minden jot!

  14. 2011. március 13. 07:4448.

    Szia!

    Aucklandban nem volt semmilyen cunami. Az ország északi részén észleltek 40 cm-est.

    előzmény:
    Inde (47)
    2011-03-11  10:56
  15. 2011. március 11. 10:5647.

    Nem tudja valaki mi a helyzet Aucklandben?

    Ott van egy barátom és kicsit aggódok a cunami miatt. 

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_258753 (1)
    2009-02-27  19:36
  16. 2009. Április 5. 20:4646.
    Szia!
    előzmény:
    csepeli_CSAJ (45)
    2009-04-05  17:07
  17. Torolt_felhasznalo_770932
    Torolt_felhasznalo_770932
    2009. Április 5. 17:0745.
    Sziasztok
    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  18. 2009. március 17. 10:0444.
    Nekem mondod? Én már tényleg régen itt élek, de soha egy percre nem bántam meg. Sok boldogságot!
    előzmény:
    viki25 (43)
    2009-03-17  09:58
  19. 2009. március 17. 09:5843.

    Bizony hogy szeretünk itt élni!

     

    Ha valakit a leírt dolgok tartanak vissza, az keressen magának jobb helyet. Megnézem az eredményét.

     

    Ha a problémás dolgokat súlyozottan szeretném összehasonlítani a kiindulási ponttal, Magyarországgal, akkor elég nagy bajban lennék.

     

    Szóval kalandra fel, de azért körültekintően ha lehet. Egy ilyen döntés egy életre szól, ezzel nem lehet játszani. Ha minden sikerül, akkor nagyon megéri. 

    előzmény:
    netuddki990 (42)
    2009-03-17  07:22
  20. 2009. március 17. 07:2242.

    Értem én, én is voltam frissen érkezett és nekem is feltűntek ezek a dolgok. Csak nem akarom, hogy ha valaki, aki még életében nem járt itt, ilyen apróságok alapján ítélje meg az országot. Nem csak itt, nemcsak MOon, de bárhol a világon vannak olcsó bérlakások.

    Azért érzem én, hogy szeretsz itt élni, különben miért akarnál végleg itt maradni! Kívánok nagyon sok boldogságot ebben a barátságos szép országban! Hamarosan Ti is eljuttok oda, hogy a sajátotokban laktok és akkor az olyan lesz, amilyet szerettek.

    Megint csak hangsúlyozom, nem vitázni akartam.

    előzmény:
    viki25 (41)
    2009-03-17  07:00
  21. 2009. március 17. 07:0041.

    Kicsit lehasalt ez a topik.

     

     

    Értem én hogy nem csak a rossz dolgokkal kell foglakozni.

     

    Amit itt összeszedtem az az összes olyan apró bosszantó dolog, amit szokni kell, mint frissen érkezett idegen. A kiemelt rész nagyon fontos momentum. Aki itt lakik évek-évtizedek óta, annak ezek a dolgok fel sem tűnnek. 

     

    A topik indítója is frissen érkezett idegenként fogja kezdeni, és pár év múlva fel sem tűnnek neki ezek az apró dolgok.

     

    Azért azt hozzátenném, hogy nagyon sok helyen a világban, a seggüket a földhöz veregetnék az emberek, ha ilyen problémáik lennének csak.

     

    Szerintem egy, a szegénység, és reményvesztettség elől menekülő négy gyermekes család, a magyar anyagi viszonyokat ismerve, elég nagy valószínűséggel fog találkozni az általam említett problémákkal. (olcsó bérház, nem túl új autó, egyszerű, és régi tipusú háztartási gépek, stb...) Persze van olyan aki rögtön tud házat venni magának, de nem ez a jellemző. 

     

     

     

    előzmény:
    netuddki990 (39)
    2009-03-11  06:04
  22. 2009. március 11. 10:1440.

    Új-Zéland gyönyörű hely.6 hetet töltöttem kinn,tényleg nagyon fárasztó az út,de a hely feledtet mindent.Bejártam nagy részét,2 nap kivételével barátoknál volt szállásom.Sokat beszéltünk arról,milyen kinn az élet.Mindenben csatlakozom az előttem szólókhoz,talán a munka keresést megerősíteném:nem egyszerű.

    Nagyon szeretem Magyarországot,de minden nehézség ellenére ez az a hely,ahová elmennék dolgozni,élni....a szívem csücske Új-Zéland.

    Nem vagyok olyan bátor változtatni:-))

     

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_258753 (1)
    2009-02-27  19:36
  23. 2009. március 11. 06:0439.

    Csak most találtam meg a topikot. Nem nagyon szoktam reagálni írásokra, de most úgy érzem, hogy szólnom kell egy pár szót. Én közel 16 éve élek Új Zélandon, ami elég hosszú idő. A gyermekeim az ovodától az egyetemig bejárták az összes oktatási intézményt és nem mondanám, hogy olyan rossz színvonalú lenne. Azért mert más, mint otthon, nem biztos, hogy rosszabb. Szerintem pl kifejezetten hasznos, hogy az életre nevelik őket és sokkal magabiztosabbá, mint otthon. Nem az a cél, hogy idegbeteg roncs legyen belőlük, mire felnőnek...

    A lakások nagyon sokfélék, attól függően, hogy kinek mennyi pénze van. Mi is végig jártuk a fokozatokat.

    Ma már a sajátunkban lakunk, meleg, száraz, napos ház, nagyon szeretjük. Igaz, hogy nekünk is gombok vannak kilincs helyett, de ez fel sem tűnik (most, hogy írok ellenőriznem kellett, mert nem emlékeztem). Van mindenféle csapunk, keverős is. Itt is lehet mindent kapni, szokás kérdése. Nekem pl olasz mosogatógépem és tűzhelyem van.

    Mosógépem az a nagy böhöm, amiről már volt szó, de ezt is megszoktam és szeretem, hogy egy csomó ruhát ki lehet benne mosni.

    Már többször jártam Ausztráliában és nem mondanám, hogy fényévnyi a különbség a két ország között. Nagyon is hasonló. A házakat téglából építik, nem fából, mint itt, de tudjuk ugye, hogy Ausztrália nem bővelekedik úgy fákban, mint Új Zéland. Itt a klíma miatt pl. harmad annyi idő alatt nőnek fel a fák, mint máshol. És akkor a földrengés veszélyről még nem beszéltem.

    A munkavállalással kapcsolatban vigyázzatok, mert a gazdasági válság miatt itt is küldik haza az embereket, ha munkavállalási engedélyük van, de nem hiány szakmára. Az utóbbi hónapokban itt is nőtt a munkanélküliek száma és egyre nehezebb még állampolgároknak is munkát kapni.

    Én szeretek itt élni. Hálás vagyok a kiwiknek, hogy befogadtak és soha nem érzékeltetik velem, hogy nem itt születtem. Szeretem, hogy szép, tiszta országban élek, a világ 10 legjobb városának az egyikében.

    Soraimmal nem akarok vitát kavarni, csak leírtam a véleményemet.

    előzmény:
    Torolt_felhasznalo_603598 (0)
     
  24. Torolt_felhasznalo_552514
    Torolt_felhasznalo_552514
    2009. március 9. 09:2838.

    Szia!

    bocs hogy csak most valaszolok de itt Adelaideben nincs bevandorlasi ugynok. A bevandorlasok legnagyobb reszet a Bertok intezi legfeljebb tole kerdezd meg tud e masvalakit.

    Mar elkezdodott az ugyetek vagy hol tart az egesz?

    előzmény:
    -xxx- (36)
    2009-03-06  15:29

Címlap

top